2007-11-21

Lehetőségek

"Mondjuk, az élet az olyan, hogy én itt állok, és millió labda jön felém. Vannak kék labdák, piros labdák, fehér labdák, fekete labdák, mindenféle színű labdák repülnek felém,
Ha van egy ideálom, akkor az olyan, mintha azt mondanám, hogy nekem fekete labdák kellenek. S akkor hiába jön felém mindenféle labda, egyik sem kell, várom a fekete labdákat, és káromkodom, hogy olyan kevés fekete labda van, sohasem jön fekete labda, De már egy piros elment, amit elkaphattam volna, vagy tizenöt sárga, meg rózsaszín, meg mindenféle, nekem azonban nem kellenek, mert én olyan ember vagyok, aki feketére vágyik.
Tehát, ha az embernek van egy ideálja, akkor rengeteg dolog történhet meg, de ő elsétál mellettük. Észre sem veszi az ilyen kegyeket, mert van egy ötlete, van egy elképzelése arról, hogy neki mi kell, s ki ő, s közben elveszíti azt, amije éppen van, mert valami másért küszködik. Szerintem ez rettenetes dolog. Mikor pedig végre kap egy feketét, akkor rájön egy év múlva, hogy a fekete nem is jó."
(Feldmár András: A Tudatállapotok Szivárványa)

A képen azonos színű labdák vannak, de épp erről szól a példa, hogy számtalan labda van, de mi mindig csak egyre fókuszálunk. Aki csak tudja, nézze meg a "Mi a csudát tudunk a világról?" című filmet. Kvantumfizikusok, tudósok mesélnek a legfrissebb ismeretekről. Nagyon látványos, közérthető példákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése