2007-11-07

Szeretet

A másik embert szeretni annyit jelent, hogy önmagához, vagyis az élethez vezetem őt, elősegítem szellemi növekedését, hozzásegítem ahhoz, hogy megtalálja önmagát, hogy teljesen önmagává váljék.

A szeretet a legtisztább és leghatékonyabb gyógyító energia, ami csak létezik. Valóban szeretni csak akkor leszek képes, ha megtanultam szeretni tulajdon énemet is.

Önmagamat viszont csak akkor leszek képes szeretni teljes szívből, lelkem mélyéből, ha valóban rátaláltam önmagamra. Az ilyen ember szabad folyást tud engedni szeretetének anélkül, hogy szüksége lenne másokra vagy birtokolni akarná őket.

Személyes hozzáállásodat, személyes hajlamaidat és érzéseidet fel kell adnod : úgy kell tudnod szeretni, ahogy maga az Isten szeret. Mindent kell szeretned, különbség - tevés nélkül. Ahogy a Nap is különbségtevés nélkül ragyog szépre és csúnyára, jóra és gonoszra, igazira és hamisra - mindegyiket egyformán szereti - neked is úgy kell szépet és csúnyát, a jót és gonoszt, az igazat és a hamisat teljes közömbösséggel, egyformán szeretni. Meg kell értened, hogy a szép nem létezne a csúnya nélkül, a jó sem létezhetne a gonosz nélkül. Fel kell ismerned, hogy a szép és a csúnya, a jó és a rossz, az igaz és a hamis egyaránt csak a Kimondhatatlan egymást kiegészítő tükörképei. Ezt a Kimondhatatlant - csak hogy legyen rá valamilyen szavunk - Istennek nevezzük.
Személytelenné vált szeretetedet olyan esetekben is ki kell nyilvánítanod embertársaiddal szemben, amikor lelkük csak földi boldogulásuk ellenében menthető meg, legyen szó akár a hozzád legközelebb álló személyekről.

Ha úgy adódik, közömbösen kell tudnod végignézni, ahogy szeretteid a legnagyobb veszélybe kerülnek és ha a szokásos módon nem tudsz rájuk hatni, akkor se lelki erőszakkal, se hipnózissal, se okkult eszközök felhasználásával nem tarthatod őket vissza, ha lelki gyógyulásukhoz ez szükséges.

Ahogy Isten sem avatkozik bele az emberek ügyeibe, hanem teljes szabadságot biztosít nekik, te sem foszthatod meg embertársaidat szabad akaratuktól, s soha sem kényszerítheted őket semmire. Segítőkészségednek a lelki épülésre és nem a földi vagy testi előnyökre kell irányulnia. Ez az istenien "kegyetlen" szeretet azonban soha nem változhat szeretetnélküliséggé. Soha nem szabad bárkitől is ellenszenv miatt megtagadnod a segítséget, ha földi módszerekkel megteheted.

Az a szeretet, ami feltétel, korlátozás és szükség nélkül való.

Azért feltétel nélküli, mert semmi nem kell a kifejezéséhez. Nem kér semmit viszonzásképpen és nem von meg semmit megtorlásként.

Azért korlátozás nélküli, mert nem korlátoz másokat. Nem ismer határt, akadályt, véget, mert örökké tart.

Azért szükség nélküli, mert nem törekszik olyasmire, amit ne önként adnának. Semmit sem akar megtartani, és nem akarja, hogy megtartsák. Nem akar semmit adni, és nem igényli, hogy örömmel fogadják.

A szeretet szabad. A szeretet szabad, mert a szabadság Isten lényege, és a szeretet a kifejezésre jutott Isten.
A „szükség” azt jelenti, hogy azt képzeled, létezik valami rajtad kívül álló, amivel nem rendelkezel, de elengedhetetlen a boldogságodhoz. Mivel azt hiszed, szükséged van rá, szinte mindent hajlandó vagy elkövetni, hogy hozzájuss.

A legtöbben csereüzlettel szerzik meg szükségleteiket. Odaadnak valamit, amijük már van, valamiért, amit birtokolni szeretnének. Ezt a folyamatot nevezik „szeretet”-nek.

Ha szeretsz valakit, azt mondod neki, hogy szeretnie kell téged, és csakis téged. Ha mást is szeret, féltékenykedni kezdesz. Nem csak emberekre leszel féltékeny, hanem munkára, kedvtelésre, gyermekre, mindenre, ami a legcsekélyebb mértékben is elvonja rólad a szeretett lény figyelmét. A féltékenység sokféle ábrázatot ölthet, és egyik sem valami szívderítő.

Szabadulj meg attól az elképzelésedtől, hogy önmagadon kívül bármitől is függ a boldogságod, és megszabadulsz a féltékenységtől.

Mit jelent az elvárás ? Azt az elképzelést, hogy valaki másnak bizonyos feladatot kell teljesítenie az életedben, olyannak kell mutatkoznia, amilyennek gondolod, illetve, amilyennek szerinted lennie kellene. Ha szeretsz valakit, a legteljesebb szabadságban részesíted, hogy az legyen, AKI, mert nem adhatsz ennél nagyszerűbb ajándékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése