2008-05-30

Albatrosz

Fekete evezői kivételével hófehér, fiatal korában fehér alapon többé-kevésbé sötétbarnán pettyezett vagy ívelt szalagok díszítik. írisze sötétbarna, csupasz szemhéja halványzöld, csőre szegfű-piros fehér, lába pirosas sárgásfehér. Hossza 1.16, szélessége 3.5 m, szárnya 70, farka 23 cm hosszú; kiterjesztett szárnymérete 3–4.25 m között ingadozik. A valamivel kisebb Diomedea melanophrys Temm. szeme fölött feketésszürke foltot visel.

Az albatrosz a világ legnagyobb repülő madara, súlya a 12 kilót is elérheti. Vándormadár, mely a fészek elhagyása után kb. 8 évet tölt a tengeren, élelem után kutatva és több ezer mérföldet átrepülve az Indiai-, Atlanti- és Csendes-óceán vizei fölött.

A világ legnagyobb, akár 3 méter szárny-fesztávolságú madara naponta akár 500 km-t is tud repülni, és 100 km/óra átlag sebességet is elér.

"A madarak szeptember elején érkeznek a Dunedin félszigetre, és november elején raknak fészket. Az akár fél kilót is elérő tojásokat novemberben tojják, majd a két szülő felváltva ül rajta úgy 11 hetet. Amikor megszületik a madárfióka, a két szülő ismét felváltva eteti 30-40 napig. Miután közel egy évet töltenek a kismadaruk felnevelésével, útra kelnek és egy évre "szabadságra mennek", majd újra visszatérnek fészket rakni. A január végén - február elején, átlag 350 grammal született kismadár alig három hét alatt közel 2 kg súlyt felszed magára. Szeptemberre teljesen kifejlődik, és ekkor kezdi próbálgatni a szárnyait. Csak a földön csapdossa őket, nem repül el - amikor egy kedvező szeles napon először a magasba emelkedik, akkor viszont 3-6 évig vissza sem tér, csak járja az útját a tenger felett. Amikor évekkel később visszatér, társat keres magának. Egy évig udvarolgat, ismerkedik, majd párjával fészket raknak. A "házasság" legtöbbször egy életre szól, amely akár 50 évig is eltarthat.'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése