2009-02-13

Élvezetek

"Hogyan is szólhatnék az élvezetek ellen, hiszen tudom, milyen gyorsan kedvetlenné válsz, ha nem tudod élvezni az életet. A betegségek pedig gyakran az élet élvezetének elvesztésével kezdődnek.
Bizonyára már előtted is ismert, hogy a legegészségesebb emberek a Földközi-tenger térségében, a szegény déli vidékeken élnek (ahol a legkevésbé feltételeznéd), ott, ahol az életet a szegénység ellenére is élvezik. Ha az olívaolajat és a bort laboratóriumban elemeznénk, vélhetően szép számmal találnának bennük bizonyos egészséges összetevőket. Mégsem lehetne teljesen komolyan venni az ilyen eredményeket, hiszen a valódi titok a mediterrán népek életszeretetében rejlik. Azokban az országokban a munka végeztével megünneplik az estéket, míg számodra egyszerűen véget érnek a lehangoló munkanapok. Az estéid sivársága pedig tévézésbe torkollik.
Szívesen juttatnálak téged kicsit több életörömhöz, azért azt tanácsolom, ha délre utazol szabadságra, hagyd, hogy megérintsen az ottani emberek életszeretete.
Fedezd fel az életöröm forrásait! Élvezd a bort és a kávét kis mértékben! Az italhoz azonban érdemes az életérzést is hozzáinnod. Aztán igyál egy kicsit több tiszta vizet, hogy kiegyenlítsd a szervezetedben az élvezeti cikkek hatásait.
Mi volna, ha az eddigi, megszokott élvezeti cikkeket alapnak véve, ezeken túl más - esetleg szokatlan - új dolgokat is keresnél? Az élvezetek egyébként nem csupán a bekebelezésre korlátozódnak, a szépség élvezete pedig végképp nem. Élvezd a bőrödet is, serkentsd, frissítsd fel! Tégy ugyanígy a többi érzékszerveddel is, a szemeddel, a füleddel... Engedd, hogy a művészet és a kultúra megérintsen és megrészegítsen. Nem csak a bor képes erre.
A táplálkozás fontos, de korántsem annyira, mint gondolnád. Jóval kevesebb táplálékra van szükséged, mint hinnéd. És mindenekelőtt tudnod kell, hogy - a legszélsőségesebb és a legagyafúrtabb diétákkal való kísérletezés ellenére - még senkinek sem sikerült a belein keresztül megvilágosodnia. Amikor a diéták nagy apostolaira tekintünk, az az érzésünk támad, hogy mindent a belek szabályoznak. A valóság azonban egészen más."
(R.Dahlke: Testünk bölcsessége)
"Ne pillants megvetéssel ékszerekkel díszített testedre, mert ezek a díszek nem akadáloznak meg a helyes felismerésben. Nem a külső forma teszi a vallásosságot. Lehet, hogy a szegénységi fogadalmatt tett szívében vágyak vernek fészket, bár testét koldusok öltözéke fedi.
Ama remete, aki szívében vágyakat ápol, nem különb a közönséges világi embernél, míg az oly világi ember, kinek szíve tiszta, akkor is tiszteletre méltó, ha tetét ékszerek diszítik."
(Próféta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése