2009-03-05

Plitvicei Nemzeti Park

A laptopomon közel 10.000 kép van. Háttérképként és képernyő pihentetőként ezek váltják egymást. Amikor ez a kép jön fel, mindenki felhördül, hogy jaj de szép!

Sajnos "Fullness" címmel töltöttem le. nem tudtam, a Föld melyik pontján található. De úgy éreztem, ez az a hely, ahová el kéne menni, bárhol is legyen!

Megtaláltam. Nem is elérhetetlen távolságban, nem kell másik kontinensre menni érte: Hatalmas vízeséseivel, és különleges növény- és állatvilággal, kényelmes, kacskaringós sétaútjaival a Plitvicei Nemzeti Park Horvátországban nagy kirándulásokra csábít egész évben.
Évszázadok óta keresi útját a Plitvice-patak, bejár sok barlangot, 16!!!, teraszosan fekvő tóvá formálódik, majd a magasból zuhatagokban, dübörögve ömlik alá.

Búcsú a négy keréktől
A parkot csak gyalogosan közelíthetjük meg, az autót a két bejárat egyikénél, a parkolóban kell hagynunk. A belépődíj idényenként változó, 55-100 kuna (1 kuna 37,50 forint), csoportoknak és gyerekeknek kedvezményt adnak, 7 éves kor alatt ingyenes. A belépődíj tartalmazza a parkolást, és a tavak közti közlekedést segítő kisbuszok és kishajók használatát.

Vadregényes túra
A tavak között szűk szakaszokon vezet az út. Nem egyszer keskeny fapallókon lépdelünk. A látogatóktól óvott tópartokon él a vidra, a mozdulatlan vizekben mocsári teknősök tanyáznak. A magas fákra a réti sas építi fészkét. A sűrű erdők lakói a barna medvék és a rókák.
A park különleges növénye a kockás liliom. Az 1. számú kikötőnél látható a legmagasabb vízesés, amely 78 m magasról zúdul alá, hogy hűsítő vizével bepermetezve a turistákat. A 3. számú kikötőnél a kellemes tisztáson éttermek, emléktárgy árusok fogadják a kirándulókat. Pihenés és étkezés után érdemes a félóránként induló, 100 személyes hajóra szállni, és azzal utazni a tó másik végére, a 2-es kikötőbe is.
Az ösvények némelyikét úgy alakították ki a parkban, mintha a vízen járnánk. Tavasszal és nyáron virágok színesítik a zöld árnyalataiban pompázó tájat, miközben az azúrkék és smaragdzöld tavak mellett sétálunk. Ősszel a vöröses barna szín az uralkodó, míg a téli havazás fehér hótakaróval, és szemet gyönyörködtető jégcsapokkal díszíti a tórendszert.

Érdekességek a parkról
1. A közel 300 négyzetkilométeres Nemzeti Parkot az UNESCO 1979-ben a Világörökség természeti kincsei közé sorolta.

2. A látvány mindenütt felejthetetlen. Néhol csak a vízesések dübörgése töri meg a csendet.

3. Ne mulassza el megkóstolni a finom helyi sajt és borkülönlegességeket.

4. A parkolóban elhelyezett tábla arra figyelmeztet, hogy az éjszakai órákban a medvéké a terep.

5. A park egyik legkülönlegesebb tava a Kozjak-tó, amelynek kristálytiszta vizében 8,2 m mélységig lehet lelátni.

A Teremtő igazán jókedvében lehetett! Köszönet a látványért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése