2009-03-03

Zöld Tara napja


Holnap, március 4-én, szerdán
ismét Zöld Tara napja lesz.

Ez minden hónapba arra a napra esik, mikor a Holdnak már éppen a fele látszik.

Segítségért fordulhatsz hozzá. Szinte azonnal átrendezi az energiáját annak, aminek kapcsán a támogatását kérted.
Ahogy elnézem a világot, mindenkinek lehet hozzá kérése.

Mantrája :

OM TARE TUTTARE TURE SHAVA

A buddhista mitológiában az egyik legnépszerűbb női alak a végtelen könyörületesség megtestesítője, akinek kultusza különösen Tibetben, Mongóliában és Nepálban elterjedt. Nem ismeretes, hogy személye mikor és hol tűnt fel először, de valószínű, hogy az i.sz. 1. évezred első felében Indiában, erre utal óind neve is, amelynek jelentése: csillag.
Az első európai misszionáriusok Szűz Máriával azonosították. Amikor kultusza a 11. században eljutott Tibetbe, származásáról több mítoszt is lejegyeztek. Az egyik változat szerint Tara Avalokitesvara, az egyik legfontosabb bodhiszattva – megvilágosodásra törő, segítő lény – könnyéből született, amikor az a világ szenvedéseit siratta.

Más változat szerint élt valaha egy hercegnő, akibe beköltözött a megvilágosodás szelleme. A szerzetesek úgy vélték, hogy az újjászületésűen ezért férfiúnak kellett volna lennie. A her­cegnő ezt visszautasította, mondván, számára mindegy, hogy milyen alakban született meg, sőt örül női mivoltának. Sokan akarják férfi alakban elérni a nirvánát, de kevesen tekintik a nőiséget a megvilágosodás eszközének. Ő e kevesek közé kívánja magát sorolni. Ezután hosszú meditációba merült, majd fogadalmat tett, hogy megszabadít minden élőlényt a szenvedéstől. A hercegnő így Tarává lényegült, s azóta is naponta beváltja fogadalmát.

A buddhizmus – pontosabban a vadzsrajána – panteonjában különféle neveken 21 Tarát tartanak nyilván. Indiai királynői ruhában ábrázolják, kéz és lábtartásuk, valamint színük szerint különböztetik meg őket. A legismertebbek: a Zöld Tara (Szjamatára) és a Fehér Tara (Szitatára). Fehér Tara lábai egymáson nyugszanak a lótuszon, Zöld Tara egyik lábával lelép hozzád, hogy felemelhessen téged.

4 megjegyzés:

  1. Erdekes, hogy ahogy olvastam a mantrat, nagyon ismerosen hangzott es eszembe jutott, hogy van egy cd-m, Deva Premal: Embrace cimu cd-je, amin van egy olyan dal (meghozza az elso), aminek ez a mantra a szovege es a cime is egyben. Mindjart meg is hallgattam ismet. Nagyon szep dal! Ezentul ugy fogom hallgatni ezt a dalt, hogy tudom, mit is jelent.
    Koszonom az informaciot!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tudatosítottad! Én meg a címet köszönöm, rákeresek. :-D

    VálaszTörlés
  3. Hűűű! nagyon tetszik az oldal, tegnap este olvastam Zöld Taráról, de csak kettő sort... egész éjjel Ő járt a fejemben, ma meggugliztam, és ide jutottam. :)) naccerű.! Valamiért megfogott és nem bírom kiverni a fejemből. Nem tudod véletlen hol olvashatnék róla többet?, vagy ki tudna nekem róla mesélni?
    további szép napot.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik. Van egy könyv a Tarákról, de már régóta elvitte valaki, nem tudom fejből, ki írta. Taron vettem a Teaházban.
    Lehet, hogy a VIII.Baross utca 80. alatt is van. Hátul az udvarban.

    VálaszTörlés