2009-07-10

Cranio sacral terápia július 20-21.


Cranio= koponya, sacrum = keresztcsont
.
Idegrendszerünk központja az agy és a gerincvelő. Az egész idegrendszerünk két vékony védőréteg, szövettel van bevonva. A belső védőburkot, mely az agyhoz és a gerincvelőhöz simul, Pia maternek, vagy lágy agykéregnek nevezzük.
A külső burkot, mely a koponyacsont belsejével és a gerinccsigolyákkal érintkezik, Dura maternek, vagy kemény agykéregnek nevezzük.
A kettő között folyik a cerebrospinális folyadék, vagy agyfolyadék. A kemény agykéreg a koponyacsontok és a csigolyák bizonyos helyein szilárdan hozzátapad a csontokhoz. Ezen felül a fascia-kon (vékony, inakhoz hasonló kötőszövetszálak) keresztül kapcsolódik a környezetében levő erekhez, izmokhoz, idegekhez. Az agy és a gerincvelő saját ritmusában mozog. Ez a mozgás részben fentről lefelé, részben hátulról előre, és részben belülről kifelé, tehát háromdimenziósan irányul. Ezt a ritmust cranio-sacral ritmus-nak nevezzük.
A légzés, a szívverés ritmusához hasonlítható. A frekvenciája (taktusa, percenkénti gyakorisága) 6-12 mozgás/perc. Ez a mozgás a koponya tetejétől a lábunk ujjáig vonul végig a testünkön és gyakorlott kezek által ki is tapintható.
John Upledger amerikai diplomás kiropraktör, e technika alapítója szerint az agy csontjai igen finom mozgásban vannak egymás között. Egy baleset, rossz mozdulat, helytelen táplálkozás, testi vagy lelki stressz, következtében megváltozik izomtónusunk (összehúzódik, begörcsöl). Ez a helyi változás kihathat az egész szervezetre a fasciákon keresztül, sőt a cranio-sacral ritmus helyi blokkjához is vezethet. Ezek a változások kitapinthatóak.
Egy példa: nagy forgalomban, feszült figyelem, stressz miatt megfeszül izomzatunk a nyaki tájon, és ez a koponyacsontok diszkrét eltolódásához, blokkolásához vezethet. A cranio-sacral mozgás következtében a koponyacsonti eltolódás derékfájáshoz vezethet. Az orvosi diagnózis korrekt módon lumbágó, lumbálgia. A szokványos intenzív kezelés (injekció, fizioterápia, stb.) nem hozhat tartós sikert, hisz a derékfájás oka a koponyacsonti minimális eltolódásra vezethető vissza. A cranio-sacral diagnózis és az ezt követő kezelés segítségével remobilizáljuk a csontokat, és a derékfájás megszűnik.
A koponyacsontok blokkolása, eltolódása sokfajta panaszhoz vezethet. Fejfájás, idegesség, váll-, derék-, hát-, csípő-, táji panaszok, sőt egyes gyerekek túlfűtött, izgága, agresszív viselkedésének az okait is itt kereshetjük. Ugyanakkor egy periferikus eredetű mozgásszervi panasz is kiválthat központi zavarokat. A cranio-sacral terápia feladata ezeket az okokat felismerni, megtalálni, és gyógyítani.
Egy kezelés kb. 1 óráig tart. Krónikus panaszok esetében 8-1O kezelésre van általában szükség.
.
Javallatai felnőtteknek és gyerekeknek:
születési trauma, fogszabályozás, balesetek utáni panaszok, viselkedési zavarok, fejfájás, anyagcserezavarok, menstruációs fájdalmak, mozgásszervi betegségek, izületi panaszok (nyak, váll, hát, derék, csípő, medence térd, boka.) lelki problémák.

Egy kimondottan lágy, kellemes kezelési technika.
(Dr. Sarkadi Ádám)
Aki meg akarja közelebbről is ismerni ezt a módszert,
megteheti
július 20-21-én 9 órától kb. 17 óráig.

Jelentkezni lehet: 06-30-625-9328
Minden tanulni vágyót szeretettel várok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése