2009-10-19

Szeretet vagy üzlet?

Ahelyett, hogy azon töprengenél, hogyan kaphatsz szeretetet, kezdj el inkább adni! Nincs más út.
Az embereket jobban érdekli, hogyan szerezhetnek és kaphatnak; mindenki csak kapni akar, és úgy tűnik, senki sem leli örömét az adásban. Az emberek nagyon vonakodnak attól, hogy adjanak - ha mégis megteszik, hát csakis azért, hogy kapjanak cserébe. Ez a viselkedés szinte üzleties, olyan, mint egy alku. Az emberek folyton éberen figyelnek, hogy meggyőződjenek róla, többet kapnak, mint amennyit adnak - ekkor érzik úgy, hogy jó üzletet, jó alkut kötöttek. És a másik fél ugyanígy jár el.
A szeretet azonban nem kereskedelmi ügylet, úgyhogy hagyj fel az üzleti szellemmel! Másként elszalasztod az életedet és a szeretetet minden gyönyörűségükkel egyetemben - hiszen mindaz, ami gyönyörű bennük, távol áll az üzletiségtől.
Az üzlet szükséges rossz persze, ám a létezés mit sem tud az üzletről.
A fák virágba borulnak, és ez nem üzlet; a csillagok ragyognak, és ez sem üzlet, hiszen nem kell fizetned érte, és senki sem követel tőled semmit. Egy madár az ajtód elé repül, elénekli a dalát, és nem kéri tőled nagyrabecsülésed jelét. Elénekli a dalát, majd boldogan tovaröppen, és nyoma sem marad.
(Osho: Szerelmesen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése