2009-11-15

Guarana

A GUARANA Dél-Amerikában honos gyógynövény, az Amazonas-medencében élő liánfaj. Az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan, 6-8 órán át tartós frissességet biztosít, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása. Tanninhoz kötött koffeint tartalmaz, ami lassabban szívódik föl, mint a kávé koffeinje, ezért biztonságosabb is annál. Segít a koncentrációban és akkor is energiát biztosít szervezetünknek, amikor kevesebb a tápanyagfelvételünk a szokásosnál.
Általános élénkítőszer. Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlott. Hatásosan serkenti a központi és vegetatív idegrendszer működését, álmosság, fáradtság esetén is jó.


Fájdalomcsillapító hatása is ismert. Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizelet-kiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

A diéta alatt segít fenntartani az izomerőt. Kimutatták, hogy külsőleg alkalmazott kozmetikumként erős antioxidáns, antibakteriális, gombaölő hatású, gátolja a bőr elöregedési folyamatát. Súlycsökkenést eredményez, zsírégető hatású. Megszünteti, ill. csökkenti az éhségérzetet. Fogyasztása számos nyomelemmel, vitaminnal, ásványi sóval és aminosavval gazdagítja szervezetünket. Sportolók, atléták, testépítők segítségével növelhetik eredményeiket. Testi, szellemi fáradtság, kimerültség esetén közérzetjavító, hozzásegít a stressz leküzdéséhez. Növeli az életkedvet és az aktivitást, vitalizáló. Görcsoldó hatású, jól alkalmazható fejfájás, migrén és menstruációs panaszok megszüntetésére, betegség csökkentésére. Szabályozza vérnyomást és a szívműködést. Csökkenti a vérnyomás-ingadozást, egyenletesebbé teszi a szívműködést.
Serkentő, frissítő hatása nem okoz szívdobogást. Serkenti az agyműködést, növeli a koncentráló képességet. Megkönnyíti a tanulást és a memorizálást. Fokozza a potenciát. Mindkét nemnél erősítheti a szexuális aktivitást. Segíti az emésztőrendszer működését. Javítja a gyomor és bélműködést, méregteleníti a szervezetet. Csökkenti az alkohol levertséget okozó hatását. Segít a másnaposság leküzdésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése