2011-06-15

Holdfogyatkozás


Ma Budapesten 22:31-kor lesz telihold a Nyilas 24. fokán.
Százszoros nap van, figyeljünk oda:
mit gondolunk, mondunk  vagy cselekszünk!
Zöld gyertyás szertartás napja. :-)

Ráadásként holdfogyatkozás is látható!



"Hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg — mindjárt olyat, amely a földárnyék közepén halad át, azaz ún. centrális fogyatkozás. Ennek megfelelően AZ árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan lesz látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt lesz kísérőnk.

A fogyatkozás alatt nagyon szép égi háttér előtt láthatjuk majd a Holdat, hiszen AZ Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, a Tejútban húzódó részén jár majd, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius  (Nyilas) között. Ez, és a végig alacsony horizont feletti magasság kiváló lehetőséget ad tájképbe komponált, nagyobb látószögű felvételek készítéséhez is. Érdemes lehet hosszú expozíciós idejű és sorozatfelvételek, egyedi expozíciók készítésében is gondolkozni. Külön érdekesség, hogy a fogyatkozás közepén a Nap még csupán 10°-Ra lesz a horizont alatt, így kis ügyességgel szép alkonyati, majd kékes hátterű képeket is készíthetünk.

A fogyatkozás időpont-adatai (nyári időszámítás szerint):

Részleges fogyatkozás kezdete: 20:23
Teljes fogyatkozás kezdete:21:22
A fogyatkozás közepe: 22:13
Teljes fogyatkozás vége: 23:03
Részleges fogyatkozás vége:00:02
Félárnyékos fogyatkozás vége: 01:01

A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a holdperemen 20:23-kor még a horizont alatt találja a Holdat — így picit már kicsorbult holdkorong fog felkelni a horizonton. A keleti országrészben a holdkelte 20:35-kor lesz, a nyugati felében pedig 20:45-kor. A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a földárnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el AZ árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23:03-ig tart, majd 00:02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul kísérőnk felszínéről.

A  holdfogyatkozás éjszakáján AZ országszerte és a határon túl is várják AZ érdeklődőket AZ MCSE tagjai és társszervezetei a távcsöves bemutatókon. Célpont: a Hold fogyatkozása,  Szaturnusz és a nyári égbolt egyéb érdekességei.

A  holdfogyatkozás éjszakáján AZ országszerte és a határon túl is várják AZ érdeklődőket AZ MCSE tagjai és társszervezetei a távcsöves bemutatókon. Célpont: a Hold fogyatkozása,  Szaturnusz és a nyári égbolt egyéb érdekességei.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló (III. Ker,, Laborc u. 2/C.) 20:30-tól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése