2011-07-10

A lúgos víz ártalmairól

Dr. Mercola:
Ha bedől a "vízdivatnak" - komoly károkat okozhat magánakFordította: Péter Orsolya Adél

Forrás: Dr. Mercola: If You Fall for This "Water Fad" - You Could Do Some Major Damage
A pH őrület rengeteg embert téveszt meg; sokan azért nyakalják a lúgosított vizet, mert elhiszik, hogy ezzel megóvják magukat a ráktól és hasonló betegségektől. A lúgos víz ártalmas és nem is váltja be a hozzá fűzött reményeket. A lúgosító szerkentyűk helyett sokkal fontosabb volna megfelelő víztisztítókat vásárolni - ez Dr. Mercola cikkének summázata.
A tiszta víz a jó egészség alapköve. A teste legnagyobb része vízből áll, ezért a folyamatos vízbevitel is az alapvető funkciók működésének feltétele.
Mindenki számára ismert tény, hogy a legtöbb vízforrás szennyezett, de óriási bizonytalanság van azon a téren, hogy milyen típusú víz fogyasztása óvja a legjobban az egészséget, és melyik otthoni vízkezelő rendszer eredményezi a legjobb ivóvizet.
Manapság túl sok ember elsődleges folyadékbevitele a cukrozott üdítőkre épül a tiszta víz helyett, ezért egész nemzetek egészsége van veszélyeztetve.
Az Egyesült Államokban az elsődleges kalóriaforrás jelenleg a cukrozott üdítőkben található magas fruktóz tartalmú kukorica szirup. Az amerikai lakosság átlagban heti majdnem 4 liter cukrozott üdítőt iszik meg, és ez a brutális mennyiségű fruktóz bevitel az elhízás és a krónikus degeneratív betegségek legfőbb okozója az országban.
Az elhízással és a krónikus betegségekkel szembeni leghatékonyabb harcmodor, mely egyben a leggyakorlatiasabb és gazdaságosabb stratégia is, az összes cukrozott üdítő és cukrozott ital vízre cserélését jelenti.
A probléma azonban ott jelentkezik, hogy a csapvíz mérgezett alkotóelemekkel van telítve, ilyenek például a fertőtlenítő melléktermékek, a fluorid és a gyógyszergyári termékek, csak, hogy néhányat megemlítsünk.
Mindazonáltal, elengedhetetlenül fontos, hogy a víz elérhető legyen, ha egészséges szeretne maradni, de ez azonban tisztított víz kell legyen.
A víztisztításon kívül van egy másik kérdés is, a lúgos vagy a savas víz fogyasztásának kérdése. Néhány megdöbbentő egészségállítást hangoztatnak a lúgos vízről. De vajon igazak-e ezek a kijelentések?
A többségük nem.
A lúgos víz teóriája dióhéjban annyi, hogy a lúgos (ionizált) víz egy erős antioxidáns, felesleges elektronokkal, melyek megkötik az erekben előforduló veszélyes szabadgyököket. A marketing-szakemberek kijelentik, hogy a lúgos víz korrigálja a túlzott szöveti savasságot, ezáltal megakadályozva, vagy visszafordítva a rákos folyamatokat, ízületi gyulladást és egyéb degeneratív betegségeket.
Houston Tomasz-szal 10 éve dolgozik a víztisztítási iparban. További két másik szakértőt is megkérdeztem a témában, és mindketten egyetértettek abban, hogy az ionizáló készülékek, melyek lúgos vizet állítanak elő, nem a legjobb választások.
A mindent gyógyító "csodavízről"
Mikor a Facebook oldalamra beírtam, hogy Houstonnal riportot készítek, és kérdésekre lenne szükségem, a leggyakoribb az volt, hogy igyunk-e lúgos vizet.
A legtöbb lúgos víz rajongó meg van arról győződve, hogy a lúgos víz gyógyereje párját ritkító és ezt vehemensen védelmezik is. Abban is biztos vagyok, hogy a többségük keményen tiltakozni fog a véleményemmel szemben, de végülis ez az ő döntésük. Az én választásom és felelősségem pedig az, hogy mondjam el az igazságot egy olyan rendszerről, amelynek egészségvédő hatásában sokan hisznek - alaptalanul.
Az a benyomásom, hogy az ilyen típusú víztisztító - rendszerek tudományos igazolása hiányos, és ezeket a fogyasztókat csak egy jó marketing szakember varázsolta el, aki szelektíven visszaélt áltudományos információkkal, és addig csűrte-csavarta mondandóját, míg ők megijedve megvették a terméket.
Az Interneten óriás mennyiségű tanúsítvány és úgynevezett tudományos tanulmány "igazolja", hogy a lúgos víz minden betegségre gyógyír. Sok vásárló, azzal kinlódva, hogy megértse egyáltalán a szakmai zsargont, frusztráltan emeli fel a kezét a magasba.
Valójában nagyon kevés valódi tudományos tanulmány található, mely igazolná, hogy a lúgos víz jó az emberi egészségre.
A valóság az, hogy a fellelhető információkat leginkább a dörzsölt marketingesek terjesztik, és ezek nagyon kevés olyan tudományos érvényességgel rendelkeznek, amelyek esetleg alátámaszthatnák állításaikat.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a legtöbb vízionizáló, vagy lúgosító berendezést multi-level marketing (MLM) cégek terjesztik. Eladnak egy nagyon drága gépet, melyre árengedményt kaphat, ha képviselőjük lesz, és amint az MLM rendszer része vagy, nem nagyon változtathatja meg a véleményét a termék hasznosságával kapcsolatosan (főleg nem, ha el kell adnia őket) - még akkor sem, ha esetleg rájönne arra, hogy nem igazán használ senkinek a lúgos víz.
Személyesen engem is (Dr. Mercola) többször megkerestek és bátorítottak, hogy árusítsam ezeket a rendszereket, és nagy jövedelemre tennék szert, ha ezt választanám, de én soha nem reklámoznék egy olyan terméket, melyet magam sem használnék, és biztosíthatom felőle, hogy soha nem használnék lúgos vizet, mint rendszeres ivóvíz forrást.
Mindenképp meg kell érteni, hogy semmi hátsó szándékom nincs ezekkel a gondolatokkal, nem árulom a konkurencia termékeit. A cikk egyedüli célja az, hogy figyelmeztesse az embereket, hogy a lúgos víz egyáltalán nem az, mint amit sokan feltételeznek róla.
Kétségem sincs afelől, hogy sok ember, ahogy elkezdi fogyasztani a lúgos vizet, javulni kezd az egészségi állapota, de hiszem, hogy ennek teljesen más okai vannak, és hosszú távon ez semmiképp sem egészséges stratégia, ezért erősen javaslom, hogy mindenki kerülje el a lúgos víz ionizátorokat.
Néhány ember kezdeti javulást érzékel, mikor lúgos vizet kezd fogyasztani. Ez leginkább a méregtelenítési folyamatoknak köszönhető, illetve annak, hogy több vizet fogyasztanak.
A méregtelenítés az egyedüli előnye ennek a típusú víznek, és ez az előny csak nagyon RÖVID IDEIG TARTHATÓ FENN (semmiképp sem tovább, mint egy vagy két hét).
Kifejtem hosszabban, hogy mi is tulajdonképpen a lúgos víz, azonban előtte néhány alapvető gondolatot szólok a vízről és tulajdonságairól.

Víztípusok, melyek elérhetők mindenki számára

Houstonnal készítendő interjúm során kiderül, hogy miért kell elkerülni a csapvíz fogyasztását, vagy ahogy Daniel Vitalis, nyersvíz rajongó nevezi, a vezetékes folyadékot. Ő azt gondolja, hogy víznek nevezni a szűretlen csapvizet, túlságosan nagylelkűség és sajnos egyet kell vele értenem.

Következőkben néhány definiciót közlök a különféle vizek típusáról:
.Tisztított víz: olyan víz, melyet fizikailag feldolgoztak, annak érdekében, hogy a szennyeződéseketpl. desztilláció, ionsemlegesítés, fordított ozmózis, szénszálas szűrés).
Desztillált víz: Felforralt víz, melyet elpárologtattak, majd a párát cseppfolyósították. Ásványokat már nem tartalmaz.
Palackozott víz: Ez a víz jellemzően forrásból származik, vagy fordított ozmózisos tisztításon átesett víz. Azonban néhány márka csak szimplán csapvíz, melyet esetleg még nem is szűrt.
Ionizált víz vagy lúgos víz: Elektrolízis módszerével lúgos és savas elemeire bontott víz, mely a magnézium és kálcium ionok természetesen előforduló elektromos töltéseire hagyatkozik; az ivóvíz iparban az ionizált víz az olyan lúgos víz, melynek a pH értéke nagyobb mint 7.
Ionmentes vagy ásványisó mentes víz: olyan víz, melyben az ásványi ionokat (sók, mint például a nátrium, kalcium, vas, réz, klorid és bromid) kivonták, olyan módon, hogy a vizet elektromosan feltöltött gyantával hozták kapcsolatba, és ezáltal a sók megkötődtek.
Kemény és lágy víz: A kemény vízben magas az oldott ásványi anyag tartalom, míg a lágy víz kezelt víz, melyben az egyedüli kation (pozitív töltésű ion) a nátrium.

A pH érték megértése

A test, vagy a víz savasságának, vagy lúgosságának elve a pH skála alapján van meghatározva. Ennek következtében fontos megértenünk a pH alapvető elméletét.
A pH a hidrogén ionok koncentrációjának egyszerű mértékegysége. Valójában a pH egy rövidítés, melynek jelentése hidrogénion-kitevő. Minél magasabb a folyadék pH értéke, annál kevesebb szabad hidrogén iont tartalmaz, míg minél alacsonyabb a pH értéke, annál több szabad hidrogén iont tartalmaz. Egy pH egység tízszeres ion koncentráció változást jelent, például tízszer annyi hidrogén ion található egy 7-es pH értékű folyadékban, mint egy 8-as pH értékűben.
A pH skála 0-tól 14-ig mozog és a 7-es pH érték a semleges.
Minden ami 7-es pH érték alatti, savasnak tekintjük, például az akkumulátor sav az egyik legerősebb, 1 körüli, míg minden ami 7-es pH fölötti, lúgos (vagy bázikus), a lúg a skála tetején, mely 13 körüli.
A Földünkön fellelhető természetes víz 6,5-9,0 pH érték között mozog, az őt körbevevő talajtól és vegetációtól, évszakos változásoktól és az időjárástól, és még a napjárástól is függően. Az emberi tevékenységek tovább befolyásolják a pH értéket a mérgező, ipari szennyező tevékenységgel.
A legtöbb vízi állat és növény speciális pH értékre adaptálódott, és még apró változás esetén is elpusztulhatnak. A 4 alatti vagy a 10 feletti pH érték a legtöbb halat elpusztítja, és nagyon kevés állat viseli el a 3 alatti vagy a 11 feletti pH értéket.
Megfigyelve az élő rendszereket, melyek ennyire érzékenyek a pH érték változásaira, nem meglepő, hogy mint élő szervezet, az ivóvize pH értékének változására érzékenyen reagál.

Irányelvek az ivóvize pH értékéhez

Tehát akkor mik a javaslatok az ivóviz optimális pH értékére vonatkozóan?
A WHO egy közel 600 oldalas tanulmányt jelentett meg, melynek címe: Az ivóvíz minőségének irányelvei
Ebben a vastag kötetben azt gondolnánk, mindent megtalálunk az ivóvízról, amit valaha is szerettünk volna, nem?
Hát mindent, KIVÉVE a pH érték ajánlásokat, nincsenek benne egészségre vonatkozó pH érték ajánlások!
Megállapítják, hogy a pH értéknek nincs közvetlen hatása a fogyasztókra, annak ellenére, hogy azt is írják, hogy a pH érték az egyik legfontosabb vízminőségi paraméter.
Javasolják, hogy a víz pH értéke 6,5 és 8,0 közötti legyen, azért, hogy ne rozsdásítsa el a csővezetéket, de NEM beszélnek a test csővezetékéről:
"A lúgosság és a kálcium ellenőrzés hozzájárulnak a víz stabilitásához, és kontroll alatt tartják agresszivitását a csővezetékkel és a háztartási eszközökkel szemben. Ha a rozsdásodást nem minimalizálják, az az ivóvíz fertőződéséhez vezet, és károsan befolyásolja az ízét és kinézetét."
Úgy tűnik a WHO jobban törődik a vízvezeték rendszerrel, mint a saját testünkben lévő vezetékrendszerrel.
Nagy valószínűség szerint az optimális pH értékű víz, melyre terveztek bennünket az valahol a 6,5 és 7,5 pH érték között mozog.

Lúgossági kutatás I: flóra és fauna

Annak ellenére, hogy a kutatás tisztázta, hogy a lúgos víz a növényekre és állatokra nézve ártalmas, nem sok tanulmány született emberek vizsgálatáról.
A szakirodalom áttekintése során előkerül néhány anekdotaszerű bizonyíték különböző élő organizmusok esetében a pH érték fontosságáról, azonban, ahogyan előre sejtjük, az optimális pH változik, az organizmustól függően.
A tudományos irodalom megemlíti, hogy a pH érték fontos a táplálkozásban és az élet során. Például:
A Michigan-i Állami Egyetem tanulmányozta az üvegházak növekedési közegét (beleértve a közeg pH értékét is), arra a következtetésre jutva, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy a közeg pH értéke megfelelően hozzá legyen igazítva a növényhez elültetése előtt. Túl magas pH (magasabb mint 6,5) megnöveli a mikro-tápérték elégtelenséget. Túl alacsony pH (kevesebb mint 5,3) pedig kalcium és/vagy magnézium és/vagy mangán toxicitást okoz.
Az Ohio Állami Egyetem Továbbképző Szolgálata jelenti, hogy a lúgos víz befolyásolja a növény azon képességét, hogy a talajból tápanyagot vegyen fel, és a talaj pH értékét is megváltoztatja egy idő után.
Egy holland ökológiai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy lúgos víz beáramlása kiírtotta az őshonos Stratiotes aloides L. nevű növényt.
Halak, melyek állandóan lúgos lágy víznek vannak kitéve, stressz jeleit mutatják (néha halálos szintűt), míg más halak esetében, melyek lúgos kemény vízben élnek, nem tapasztaltak ilyen számukra ártalmas hatásokat, a Brit Columbiai Egyetem tanulmányai alapján.
Ha kertész vagy, akkor a pH érték környezeti hatásait könnyen észreveheted. Ha a pH alacsony, a hortenziád rózsaszin, de ha a pH magas, kék színű virágokat kapsz. (http://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/miert-kekul-a-hortenzia/794/ )
De mi a helyzet velünk, kétlábúakkal?

Lúgossági kutatás II: emberek

Rengeteg vita látott napvilágot, miszerint a rákkal való hatékony küzdelemben segítségünkre lehet a testünk lúgossá tétele. Természetesen azonnal az érdeklődés középpontjába került a kérdés, ahogy a rák járvánnyszerű méreteket öltött az utóbbi években (más krónikus vagy munkaképtelenséget okozó betegséggel együtt), miközben szervezetünk egyresavasabbá vált a feldolgozott ételeknek köszönhetően.
A lúgosítás előnyeivel kapcsolatos tudományos kutatások azonban egyáltalán nem meggyőzőek.
Úgy tűnik a pH érték jelentős hatással van a sejt mitokondriumára:Normális sejtek elpusztulnak a túlzott lúgos körülmények között. A Journal of Biological Chemistry szaklapban közölt cikk szerint a lúgosság (megemelkedett sejten belüli pH érték) sejtpusztulást okoz, annak eredményeképpen, hogy a mitokondriális funkció megváltozik.
Egy másik vizsgálat, melyet a Cornell Egyetem végzett, megállapítja, hogy az antioxidánsok nem hatékonyak sok neurodegeneratív betegség esetében, és megállapították, hogy ez annak a következménye, hogy hogyan viselkednek a mitokondriumok a sejtek belsejében különböző pH értékek esetében.
Néhány tudományos vizsgálat abszolút ellenzi a lúgosítást, leginkább a rák megelőzése vagy gyógyítása esetében.Robert Gilles szerint, aki a tumorok kialakulását és a savasságot kutatta, a tumorok természetükből adódóan savassá teszik magukat, még egy lúgos sejtszerkezetben is. Magyarul saját savasságukat alakítják ki. Tudósok, akik olyan rákellenes szert próbálnak meg kifejleszteni, mely a tumor sejteket szelektíven elpusztítja azáltal, hogy beavatkozik a sejtszintű pH értékbe, arra a következtetésre jutottak, hogy a lúgos kezelések NEM érték el a várt eredményt, de az erősen savasak igen. A tüzet tűzzel olts analógiára a savasságot imádó ráksejteket savval pusztítják.Vagyis amit szeretnénk egy rákos sejtben, úgy tűnik nem a magas, hanem az alacsony lúgosság.
Tehát az összes ionizáló marketingesnek, akik lúgos vizet javasolnak a rák megelőzésére, fogalmuk sincs arról, hogy a tudományos kutatások milyen eredményre jutottak.
A Nemzeti Rák Intézet egy 2005-ben végzett kutatása alapján, mely újra vizsgálta a C vitamin (aszkorbinsav) rák gyógyításában betöltött szerepét, arra a következtetésre jutott, hogy intravénásan, farmakológiai mennyiségben beadott aszkorbinsav sikeresen elpusztította a rákos sejteket, anélkül, hogy a normális sejteknek ártott volna. Ez egy újabb példa arra, hogy a rákos sejtek érzékenyek a savasságra, míg a lúgosságra nem.
Napnál is világosabb, hogy a lúgosság és a rák kapcsolatát teljesen leegyszerűsítették, túl korai következtetéseket vontak le, és természetesen leginkább azok, akik a félelemre alapozva profitálni akartak ebből a helyzetből.
A végső következtetés az, hogy a lúgos víz nem a rák csodás ellenszere.

Az egyensúly a kulcsa mindennek

Mint minden más dologgal is így van, végső soron az egyensúly a helyes út.
A túl savas, vagy túlságosan lúgos víz az emberi egészségre ártalmas, és táplálkozási egyensúly felborulásához vezethet. Ezt igazolta egy svéd kútvíz tanulmány is, melyben bizonyították, hogy mindkét extrém pH egészségügyi problémákat okoz.
A testünket egyszerűen nem arra tervezték, hogy folyamatosan erősen lúgos vizeket fogyasszon.
Ezért azt gondolom, legjobb módszer az, ha NAGYON óvatosak vagyunk, ha olyan alapvető dologról van szó, mint a mindennapi vízfogyasztásunk. Ha tévedünk, súlyos károkat okozhatunk magunknak.
Annak már van értelme, ha arra vagyunk tervezve, hogy természetes vizeket igyunk, ami kizárja a 8 vagy magasabb pH értékű lúgos vizeket.
És ha mindig lúgos vizet fogyasztunk, a gyomor savasságát csökkentjük, mely így képtelen lesz megemészteni rendesen az élelmet, melynek egyenes következménye a gyomorfekély kialakulása. Ez kaput nyit a paraziták előretörésének a vékonybélben, és így a fehérje emésztése nem megfelelő módon fog végbemenni. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag és táplálék épül be a szervezetbe - tulajdonképpen ezek azok az egészségügyi tünetek, melyek a nagy mennyiségű lúgos vizet fogyasztók esetében megjelennek. A lúgosság még további hátránya az is, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, így felboríthatja a szervezet hasznos baktérium kultúrájának egyensúlyát.

Az élő víz

Amit szeretnénk, az a színtiszta víz, víz ami tiszta, egyensúlyban van, egészséges, sem túl savas, sem túl lúgos. Ideálisan a megfelelő pH értékű víz az 7 körül kell legyen, vagyis a semleges értékű. Azaz a 6 és 8 közötti elfogadható.
A világ legegészségesebb vizei, melyek a hegyi források, ténylegesen 6,5 körüli savas pH értékűek, és én abszolút ezeket fogyasztanám, ha valójában elérhetőek lennének számomra.

Ez az "élő víz" mely ugyanúgy élő, ahogy a nyers élelem is "élő élelem".

Az egyik fő ok, amért én mindig a nagy mennyiségű friss, organikus feldolgozatlan élelmiszer fogyasztása mellett kardoskodom, az a biofotonok. A biofotonok a fény legkisebb egységei, és a biológiai organizmusok tárolják és használják őket, többek között mi magunk is. Alapvető energia, és a sejtekbe a biodinamikai élelmiszerek fogyasztása révén kerül bele.
A feldolgozatlan élelmiszerekhez hasonlóan a természetes víz is élő, és tele van biofoton energiával.
Ha tényleg lúgosítani szeretné a szervezetét, akkor a legjobb minőségű vízzel tegye, melyet a zöldségek kifacsarásából nyert ivólé szolgáltathat. A zöld zöldség ivólevek természetes módon normalizálják teste pH értékét.
Gondolom nem szívesen fogyasztana döglött élelmiszert, akkor miért fogyasztana romlott vizet?
A víz ionizátorok NEM szűrők!
Nagyon fontos megértenünk, hogy a víz ionizátorok semmilyen módon nem tisztítják meg az ivóvizet. Sokaknál maximum szén alapú szűrőrendszer van beépítve, mivel a fordított ozmózison alapuló, vagy a desztillált vizet előállító rendszerek nem teszik lehetővé a lúgos víz előállítását.
Ha semmilyen módon nem tudom meggyőzni a fenti információval, hogy ne vásároljon ionizáló készüléket, akkor legalább a vize szűrőrendszerét érdemes megvizsgálnia.
Ez a cikk csupán az ionizáló készülékekkel és a lúgos vízzel foglalkozik.

A testünk pH értékének optimalizálása: vissza az alapokhoz

Az átlagos amerikai (és magyar is - a ford. megjegyzése) élelmiszer tele van cukorral és feldolgozott ételekkel, mely megakadályozza testünket abban, hogy optimális pH értéket beállítsa. Bár a testünknek megvan a megfelelő képessége arra, hogy a pH értéket beállítsa, sokan valószínűleg folyamatosan enyhe acidózisban élnek annak következtében, hogy sok rossz minőségű és túlságosan feldolgozott, élettelenné tett élelmet fogyasztanak.
Őseinknek nem voltak a pH értékkel problémáik, mert a mezőgazdaság előtti, halászó vadászó életmódot folytattak, sok növényt, jó minőségű húst fogyasztottak, és nem táplálkoztak gabonával.
A megfelelő pH értéket el lehet érni, ha úgy táplálkozunk, ahogyan őseink tették, ha ételünk gazdag lesz feldolgozatlan, organikus, teljes értékű élelemmel, és ez elősegíti majd a testünk metabolikus kiegyensúlyozottságát.
Nem tudom eleget hangsúlyozni, mennyire fontos mélyebben megértenünk testünk működését. A testünk egy bonyolult, több-arcú biokémiai rendszer, mely nem fog megfelelően reagálni a vaktában lőtt gyógymódokra, mint például a lúgos víz.

Megjegyzem: ha lúgosítjuk a gyomrot, az élelem nem tud megemésztődni, csak ott rothad a belekben, gázosodik. Érdemes a fürdővízbe tenni lúgosító sót, hogy a bőrőn keresztül oldjuk meg a problémát, és akkor békén hagyjuk az emésztési mechanizmust.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése