2012-01-15

Megfelelő társ


Nem arról van szó, hogy nem létezne Megfelelő Személy, hanem arról, hogy nagyon sok Megfelelő Személy van, ám Tökéletes Személy egy sincs. (Viszont Nem Megfelelő rengeteg létezik.)

Tehát aki egy jobb Megfelelő Személyről álmodva gyötrődik, annak jusson eszébe, hogy elkötelezte magát, és felejtse el, hogy szabad. Ha pedig a rabság rémképe kínozza, jusson eszébe, hogy igenis szabad, és felejtse el, hogy el van kötelezve.


A kapcsolatok többségében az egyik partner krónikusan sok figyelmet követel, úgy érzi, a másikat jobban érdekli a munkája, a futball, a barátai vagy a magány, míg emez szabadulni szeretne, kényszerpályán érzi magát, és ezért bűntudattal küszködik. Ez a dinamika mindaddig érvényesül, míg az egyik változást követel a másiktól: "Légy kevesebbet a barátaiddal, és többet velem." - mondja, de ezzel csak azt éri el, hogy partnere kényszert érez, bűntudata lesz, és még inkább szabadulni akar.
Hasonlóképpen a "Légy függetlenebb, törődj többet a saját dolgaiddal!" kívánság csak megerősíti a partnernek azt a meggyőződését, hogy nem akarnak vele lenni, így még inkább növeli a hiányérzetet.
Ezzel szemben, ha mindkét fél tudatosítja magában az intimitással kapcsolatos konfliktusát - azaz belátja, hogy mind együttlétre, mind magányra szüksége van - megváltoztathatja magát és egyben a kapcsolatát is.

(Alon Gratch: Ha a szerelmes gondolkodna... )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése