2012-01-06

Modern szentek


"Hétköznapi emberek, akik nem hétköznapi dolgokat visznek véghez, gyakran feláldozzák magukat, hogy mások szent céljait szolgálják. Ronald Cotton is egy ilyen ember. Ő is egyszerű életet élt - nagy részét rácsok mögött.
Ronaldot azzal vádolták, hogy 1984-ben, az észak - karolinai Burlingtonban, egy éjszaka megerőszakolta Jennifer Thompsont - és bűnösnek találták. Én magam először a CBS hírcsatorna 60 Minutes című adásában hallottam az esetről.
A riportban elmondták, miként azonosította a lány Ronaldot mint elkövetőt, és a fiú ezután 11 évet töltött börtönben. Csupán egy probléma volt az egésszel.. Nem ő tette. Ő ugyan mondta, hogy ártatlan, de senki nem hitt neki. Elvégre, ahogy a 60 Minutes is bemutatta, Jennifer Thompson őt azonosította tettesként, és biztos volt benne, hogy igaza van.
Csakhogy 1995-ben új DNS -minták kerültek elő, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy az elkövető egy másik férfi volt. 11 évvel azután, hogy lecsukták egy olyan bűntett miatt, amit nem követett el, Ronald Cottont szabadlábra helyezték. A sztori bekerült a hírekbe, és 2009. márciusában a 60 Minutes is fő riportként hozta.
Ma Ronald Cotton ls Jennifer Thompson barátok. Még egy közös könyvet is írtak Erin Torneo írónő segítségével, Picking Cotton címmel, amelyben elmondták történetüket. Az egészben talán az a legelképesztőbb, hogy ez a két ember összebarátkozott. Rendszeresen beszélnek telefonon, és együtt utazgatnak, hogy felhívják az emberek figyelmét az igazságszolgáltatás szemtanúk vallomásaival kapcsolatos problémáira.


Amikor Jennifer Thompson először találkozott Ron Cottonnal a férfi szabadulása után, könnyes arccal azt mondta neki: "Ha életem hátralévő részének minden percét, minden másodpercét azzal tölteném, hogy elmondom Önnek, mennyire sajnálom, akkor sem tudnám a negyedét sem kifejezni annak, amit érzek. Annyira sajnálom." A nő elmondása szerint a férfi erre kinyújtotta felé a kezét, megérintette, és azt mondta neki: "Megbocsátok."
Cotton úgy idézte fel ugyanezeket a pillanatokat, hogy a nő arra kérte, hogy találkozzanak, és miközben egy templomban halkan beszélgettek, azt mondta neki: "Nem akarom, hogy örökösen a múltban éljen. Azt szeretném, ha mindketten boldogok lennénk, és folytatnánk az életünket."
Milyen ember az, aki belenéz egy másik ember arcába, aki hamis tanúvallomást tett ellene, ami miatt több mint egy évtizedre rács mögé zárták, és azonnal megbocsát neki?

Hát, úgy tűnik, az emberi lények képesek ilyen nem mindennapi válaszokat adni az életre, ha kitágítják a nézőpontjukat az elme perspektívájának határain kívülre, és magukévá teszik a lélek nézőpontját."

(Neale Donald Walsch: Amikor minden megváltozik)

December 25-én láttam egy fantasztikus sorozatot a National Geograpic csatornán: Megáll az ész címmel. Az eredeti cím: Taste your brain. Itt az oldala:

http://natgeotv.com/asia/test-your-brain

3 egyórás részből állt. A Memória című volt a legsokkolóbb. A film elején látunk egy játszóteret, ahol valaki itt-a-piros-hol-a-piros játékot játszik pár emberrel. Aztán a háttérben egy férfi és egy nő beszélget egymással, valaki kikapja a férfi táskájából a pénztárcáját, átadja egy másik srácnak és elfutnak.
20 szemtanúja van az esetnek. Egy idős nyomozó hallgatta ki a tanúkat, és elmagyarázza, ki a jó tanú, ki az, akiről ő már tudja, hogy nem érdemes adni a szavára.
Aztán 3 nap múlva megint elmondják, mire emlékszenek, majd két hét múlva tárgyalás. Ott egy kutatónő veszi kezelésbe a tanukat. A hölgy több száz olyan esetet vizsgált, ahol ártatlanul ítéltek el embereket tanúvallomások alapján. Ebben az esetben döbbenetes volt, hogy egyetlen egy tanú sem emlékezett jól az esetre. Senki. Senki. Viszont sokan börtönbe juttattak volna egy férfit, aki valóban ott volt, de ő is csak szemtanú volt, viszont a rendőrök őt is beállították az azonosításnál. Ismerős volt az arca, és rá szavaztak sokan.
A végén minden tanú azt mondta, ezek után soha nem vállalnák a tanúskodást valós esetben. Pedig megesküdtek volna, hogy igazuk van.

Szerencsére megismétlik a 3 filmet, mert nagyon érdekes volt.
Január 15-én, vasárnap 17, 18, és 19 órakor lesz látható.

Én szerencsére felvettem. Vikivel néztem élőben, sokszor visszatekertük a jeleneteket és sokkoló élményekben volt részünk. Már a gyerekeknek is levetítettem, tátott szájjal nézték ők is a filmeket. Rengeteg ismeretet közöl az agyunk működéséről, izgalmas példákkal. Jókat nevethetünk azon, mennyire nem azt látjuk, ami előttünk van. Más érzékelünk, mint amit hallunk vagy látunk. Hogyan működik a rövidtávú memória, hipnózis, stb.... Sok ilyent még!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése