2012-06-16

Elfogadás


"A puszta eltűréssel szemben az elfogadás egy aktív tevékenység, hiszen egyetértés és pozitív értékelés előzi meg. Életünk során fokozatosan eljutunk az elutasítástól a tűrésen (tolarencián) át az elfogadásig és végül a szeretetig.
Az elfogadást saját magunkkal kell kezdenünk, hiszen hogyan is fogadhatnánk el egy másik embert, ha még magunkat sem vagyunk képesek elfogadni?! Úgy fogadjuk el önmagunkat, amilyenek most vagyunk - valamennyi tulajdonságainkkal együtt. Elfogadjuk a bennünk rejlő "határtalan önmagunkat".
Ezt már régen felismertem, mert a hozzám fordulóknál nem a külső problémás kapcsolatokon szoktunk dolgozni, hanem az önelfogadáson. Ha azzal megvagyunk, minden más is megoldódik egyszerre.
Az értelemnek folyamatosan az lebeg a szeme előtt, hogy értékeljen, és ezzel elfeledtesse velünk valódi önmagunkat. Az értékelés beszűkíti a látómezőnket, az elfogadás ezzel szemben kiszélesíti. Az elfogadás azzal kezdődik, hogy tanúkká váljunk, és észleljük, valamint elismerjük, ami most van, anélkül, hogy bármihez is ragaszkodnánk.


Csak az elfogadás biztosítja a változást. A természet örök időktől fogva arra törekszik, hogy befejezze a dolgokat, és mert azzal gyógyítani kezd, mihelyt elfogadjuk és nem állunk az útjába.
.
Az elfogadás törvényei:
1. Mindaz, ami ellen tiltakozunk, megmarad és egyre erősebb lesz.
2. Két dolog nem tartózkodhat ugyanabban a térben és ugyanabban az időben, ami annyit jelent, hogy csak olyanná válhatunk, amilyenek ebben a pillanatban vagyunk.
3. Mindaz, amit tudatosan észlelünk, és aminek ellenállás nélkül engedjük, hogy olyan legyen, amilyen, anélkül, hogy megpróbálnánk megváltoztatni vagy megjavítani, be fog teljesülni , feltéve, hogy készen állunk e beteljesülés feltétel nélküli elfogadására.
.
A kellemetlen dolgok csak akkor tűnnek el az életéből, ha már mindenre megtanították önt, amire csak lehet. Leggyorsabban úgy érheti ezt el, hogy elfogadja, amit megél."
Tudatában vagyok ellenállásomnak. Elengedem az ellenállásomat.

(Kurt Tepperwein: Kapcsolataink - Édesvíz Kiadó )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése