2012-10-03

Energiatakarékos izzók veszélyei


Svájcból kaptam ezt a linket az energiatakarékos izzók veszélyeiről és környezeti károkról. Nem lepett meg, mert már régóta tudom, nem egészségesek, rosszak a szemnek is. De a többit nem ismertem. Nagyon tetszik, ahogy a kisgyerekeket is megtanítják a veszélyek kezelésére. Sajnos a film német, de azért aki nem érti, a képek magukért beszélnek.

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1695976/ZDFzoom-Giftiges-Licht#/beitrag/video/1695976/ZDFzoom-Giftiges-Licht

Miközben fotót kerestem a cikkhez, találtam egy másik írást is:

 
 
Az UBA egy kísérletben kimutatta, hogy az izzók törését követően a higanyterhelés az ajánlott maximum - 0,35 mikrogramm / köbméter - húszszorosára növekszik a beltérben. (Ezt is tanítják a filmben, azonnal ablakot nyitni és kimenni a helységből!!!)
5 perccel, sőt 5 órával a törést követően 1 méterrel a padló felett mért higanykoncentráció hatással lehet a várandós anyák, kisgyermekek és az arra érzékeny emberek egészségi állapotára.
A higany az energiatakarékos izzók gyenge pontja. De gond az is, hogy kiégve veszélyes hulladék, viszont vagy nincs hová dobni, vagy ahogy a filmben is látjuk, kocsival (benzin ktg, stb.) viszi el a riporter egy begyűjtő helyre.
Nekem még van itthon pár régi izzó, amíg lehet, kitartok a régiek mellett. Megint egy mesének dőlnek be, hogy energiatakarékos, de ha megnézzük teljes egészében, szó sincs spórolásról, ráadásul környezetkárosító és életveszélyes. Hurrá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése