2012-10-16

Panaszkodás = önsorsrontás

 
"Az egónak egyetlen terve van. Azt akarja, hogy igaza legyen, és az a szokása, hogy megpróbálja igazolni az álláspontját. Olyan szempontot keres, ahonnan nézve a másik személy nyilvánvalóan téved.
Ha egy pozitív eredményre koncentrálunk vagy szeretetet viszünk a helyzetbe, megoldódhat a dolog.
Minél inkább el tudsz fordulni a problémától,  annál gyorsabban megérkezik a megoldás.
 

Minden rendben van. Minden az én legfőbb érdekemben alakul. Ebből a helyzetből csak jó dolgok származnak. Biztonságban vagyok.
Ez a megerősítés felemel, és kiemel a problémából egy olyan területre, ahol a megoldások vannak.
Ebben az állapotban nem mondod meg az Életnek, hogyan teremtse meg a megoldást - egyszerűen csak megerősíted, hogy a megoldás mindenki számára működik.


Valóban pozitív változásokat hívhatunk be a kapcsolatainkba, amikor elég lágyak és nyitottak vagyunk ahhoz, hogy figyeljünk.
Nem akarunk belemerülni a múltba, hogy siralmasan érezzük magunkat a jelen pillanatban. És nem akarunk folyton panaszkodni sem.
 
Azok az emberek, akik sokat panaszkodnak, mindenki számára nyűgöt jelentenek. Ráadásul a saját világukban is nagy kárt okoznak.
 
A legtöbb ember kialakította azt a szokást, hogy gondolatban állandóan panaszkodik. Minden alkalom, amikor így teszünk, megerősítést jelent. Egy nagyon negatív megerősítést. Minél többet panaszkodunk, annál több olyan dolgot találunk, amiről panaszkodhatunk. Az Élet mindig azt nyújtja számunkra, amire koncentrálunk. Minél többet koncentrálunk arra, ami rossz az életünkben, annál több rossz dolgot találunk benne. Minél több rossz dolgot találunk, annál szerencsétlenebbnek érezzük magunkat. Ez egy végtelen körforgás. Folytonosan az élet áldozatai leszünk. És úgy érezzük, hogy megrekedtünk egy kerékvágásban. Ilyenkor vissza kell ülnünk a vezetőülésbe, és át kell vennünk a gondolkodásunk irányítását.
A panaszkodó személy az egyetlen ember, aki képes megállítani a földcsuszamlást. De először fel kell ismernie, mit művel. Másodszor fel kell ismernie, mikor teszi ezt.
Csak akkor tudunk változtatni, ha felismerjük, hogy egy negatív megerősítést mondogatunk.
 

Ha feloldunk valamit, az egész élmény eltűnik. Szeretek arra gondolni, hogy visszamegy a semmibe, ahonnan érkezett.  A szokások a semmiből jönnek, és visszatérhetnek a semmibe."

(Louise L. Hay és Cheryl Richardson: Kiemelkedő életet teremthetsz! - Édesvíz kiadó)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése