2015-08-24

Dalai Láma: Szekuláris etika 9. befejező rész.


A DALAI LÁMA
ÉLETÉNEK ADATAI

1935.: Július 6-án egy tibeti faluban, Taksterben, egy paraszt családban, Lhamo Dhondrub néven megszületik a későbbi Dalai Láma. Kétéves korában elismerik Dalai Lámaként („a bölcsesség óceánja”), Lhasaba viszik, és négy és fél éves korában trónra ültetik. Buddhista szerzetesként a Tendzin Gyatsho nevet kapja. Hat évesen megkezdődik a kiképzése a dialektikában, tibeti művészetben és kultúrában, nyelvtudományban, orvostudományban és tibeti filozófiában, mely a legfontosabb tantárgy. 


Csenrézinek, az irgalmasság Buddhájának újraszületésének tartják.

1950.: A kínai Népi Felszabadítási hadsereg bevonul Tibetbe, és elfoglalja az országot. November 17-én, 15 évesen a Dalai Láma átveszi a kormányügyek intézését.

1954.: A Dalai Láma Pekingbe utazik és béketárgyalásokat folytat Mao Ce-tunggal, Zhou Enlaial és Teng Hsziao-pinggel – sikertelenül.

1959.: Március 10-én egy népfölkelés kezdődik az idegenuralom ellen, és a kínaiak véresen leverik. 90.000 tibeti veszíti el az életét. A Dalai Láma Indiába menekül, és egy külföldön székelő kormányt alakít Dharamszalában. Tibetiek százezrei menekülnek – máig – a hazájukból szerte a világba.

1966-1976.: A Dalai Láma meghirdeti a „Középső Utat”. Ennek megfelelően Tibet nem akar továbbiakban függetlenséget Kínától, hanem csak autonómiát a kínai államon belül, hasonlóan Dél-Tirolhoz Olaszországon belül.


1989.: A Dalai Láma Oszlóban megkapja a Nobel Békedíjat. Az indoklás: „A filozófiáját a minden élőlénnyel szembeni nagy tisztelet és egy univerzális felelősség alapján alakította ki, mely az egész emberiséget és a természetet magába foglalja.”


2010.: Március elején tibetiek tízezrei tüntetnek az egész világon Kína erőszakuralma ellen a világ tetején.


2011.: A Dalai Láma átadja Tibet politikai vezetését Lobszang Sangaynak, akit az emigrált tibetiek miniszterelnöknek választottak meg, szabad választással. A Dalai Láma most csak „egyszerű szerzetes” akar lenni, jóllehet sok tibetinél istenhez hasonló státusza van.


2009. és 2015. áprilisa között 137 tibeti égeti el magát Kína elnyomó tibeti politikája elleni tiltakozásként.


2015.: Idézet az egyik testőrétől: „Nincs semmi dolgom – őt mindenki szereti!”

A XIV. Dalai Láma lesz az utolsó? Számos interjúban teszi közzé, hogy a Dalai Láma intézményének vele be kell fejeződnie. Attól tart, hogy Kína kommunista pártja a következő Dalai Lámát maga akarja kinevezni. Ezt azonban ő meg akarja akadályozni. A kommunista funkcionáriusok azonban kijelentették, hogy a pártjuknak joga van az újraszületés vallási folyamatát meghatározni. Peking a Dalai Láma szemére veti, hogy a bejelentésével tönkreteszi a „tibeti buddhizmus normális rendjét”. Kína kommunista pártja az eddigi születési kontroll mellett az újraszületést is kontrollálni akarja. Ha a kommunisták istenfélővé váltak...
         Gyakorlatilag nincs kétség, hogy több mint 60 évi kommunista uralom után Tibetben majdnem minden tibeti a Dalai Lámát tiszteli vallási vezetőjeként és a visszatértét kívánja.



A SZERZŐ: FRANZ ALT

Dr Franz Alt, TV újságíró és bestseller szerző.

1938-ban született Untergrombach/Bruchsal-ban, Németországban. Politikai tudományt, történelmet, teológiát és filozófiát tanult. 1967-ben doktorált Konrad Adenauerről. 35 éven át szerkesztő, riporter és műsorvezető („Report”, „Zeitensprung” és „Qzerdenker”) az Erste Deutsche Fernsehnél.

Könyveit 12 nyelvre fordították le, több mint 2,2 milliós példányszámmal. Kitüntetései többek között: Goldene Kamera, Bambi, Adolf-Grimme-Preis, Német és Európai Solarpreis, Emberi jogok-díj, German Speakers „Hall of Fame”, Németország legkivételesebb szónoka 2011.

Franz Alt világszerte tart előadásokat és 40 újságban ír.


Őszentsége a Dalai Láma, a TV újságíró Dr. Franz Alt és a Benvenuto Publishing kiadó e kis könyv honoráriumát és nyereségét a német Tibet Segélynek adományozzák.

Mi pedig köszönjük Eördögh Kristófnak, hogy magyarra fordította az anyagot, és megoszthatjuk mindannyiunk javára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése