Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Öt unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejemnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2016. július 12., kedd

A szívsebész szerint az alacsony zsírtartalmú étrend szívbetegséget okozhat


Felejtsd el az alacsony zsírtartalmú diétákat!
Az a hit, amennyiben az alacsony zsírtartalmú étrend egészséges és megakadályozza a betegségek kialakulását talán a legnagyobb tévhit amely felelős a mai magas koleszterinszint, elhízás, szívbetegségek és a korai halál jelenségekért. Dr. Dwight Lundell, egykori szívsebész, 25 éves tapasztalattal a háta mögött elismeri, hogy valójában az alacsony zsírtartalmú étrend felelős az ember egészségének romlásáért.

A szomorú valóság az, hogy éppen azok az élelmiszerek felelősek a rossz egészségi állapotért és az elhízásért amely élelmiszerekről az egészségügyi hatóságok állítják, hogy előnyösek az egészségre.  Az olyan olajok, mint a szója, kukorica és napraforgó olaj tele vannak omega-6 zsírsavakkal és többnyire alig van bennük omega-3 zsírsav. A gyorséttermi és a feldolgozott ételekben ily módon nagyon komoly az egyensúlyhiány. Ez utóbbi felelős az artériák falának krónikus gyulladásáért és a magas koleszterinszintért. A feldolgozott cukrok és magvak, a sok omega-6 zsírsavat tartalmazó olajok felelősek a sok betegségért.
A feldolgozott szénhidrátok (cukor, liszt és a belőlük készült termékek), valamint az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok mint a szója-, kukorica- és napraforgó olaj túlzott fogyasztása a gond.
Nem a koleszterin az ellenség itt – a szervezetnek valójában szüksége van koleszterinre a megfelelő működéséhez. E helyett az alacsony zsírtartalmú, omega-6 zsírsavakban gazdag étrend a probléma, ami az artériák falában gyulladást okoz. Mivel a sérült szövetek összegyűjtik a koleszterint és dugulásokat okoznak az artériákban, szívinfarktus és egyéb szívbetegségek jöhetnek létre.
“Egyszerűen fogalmazva, gyulladás jelenléte nélkül a szervezetben nem lenne lehetősége a koleszterinnek hogy felhalmozódjon a véredényekben, ami a szívbetegségek és a szívinfarktus okozója ” – mondta Dr. Lundell. 
A koleszterin csapdába kerülését elkerülhetjük azzal, ha odafigyelünk étrendünkre, elfelejtjük az alacsony zsírtartalmú diétákat és a finomított cukrok, fehér liszt és növényi olajok túlzott fogyasztása helyett igazi ételt fogyasztunk, olyat ami nem feldolgozott, nem előrecsomagolt, mert szívünk egészsége a tét.