2016-08-20

A ceruza



A kisfiú besétál a konyhába, és meglátja, amint a nagymamája egy levelet ír. Mivel kíváncsi volt, a gyerek megkérdezi: „Egy mesét írsz arról, ami már megtörtént velünk? Vagy talán rólam írsz egy mesét?”. A nagymama abbahagyta az írást. Rámosolygott, és meleg szemekkel a következőket válaszolta a kis unokájának: „Igazad van. Rólad írok egy történetet. De a szavak helyett, amiket papírra vetek, sokkal fontosabb a ceruza, amellyel írok. Ha nagy leszel, azt szeretném, ha te is olyan lennél, mint ő.”
A kisgyerek nem értette a nagymama szavait. Ráncolt szemöldökkel méregette a ceruzát. Nem tűnik különlegesnek. Ezért így felelt: „Hisz olyan, mint bármelyik ceruza, amit valaha is láttam!” Mire a nagymama: „Ez attól függ, hogyan látod a dolgokat. Egy ceruzának öt tulajdonsága van, amit ha sikerül nekünk is megőriznünk, akkor boldogok lehetünk, és békések a világgal szemben.
Az első tulajdonság: véghezvihetsz nagy dolgokat, de ne feledd soha, hogy létezik a kéz, ami a lépteidet irányítja. Ezt a kezet Istennek/Univerzumnak/felsőbbrendű erőnek nevezzük, aki a kívánsága szerint vezet bennünket az életen át.
A második tulajdonság: olykor abba kell hagyni az írást, és a hegyezőért kell nyúlni. Ez fájdalmat okoz a ceruzának, de mihelyt újra hegyes lesz, sokkal jobbá válik majd. Tehát, meg kell tanulnod elviselni bizonyos fájdalmakat, mivel azok jobbá tesznek téged.
A harmadik tulajdonság: a ceruza mindig lehetőséget ad arra, hogy használd a radírt és kijavítsd a hibáidat. Neked is meg kell értened, hogy kijavítani valamit nem feltétlenül rossz dolog. Segít abban, hogy a helyes úton maradj.
A negyedik tulajdonság: nem a fa a fontos, ami a ceruza hegyét körbezárja, hanem maga a grafit. Úgyszintén, neked is azt kell ápolnod, ami a szívedben van.
Az ötödik tulajdonság: a ceruza mindig nyomot hagy. Vagyis a te cselekedeteidnek is mindig nyoma marad az életben. Egy örök jel, egy lenyomat. Szóval légy mindig tudatában annak, amit cselekszel.”
(Paulo Coelho: Like the Flowing River)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése