2015-07-21

Bonsai, vegetarianizmus és egyebek


Egy mondat kiverte a biztosítékot nálam. Bocsánat, nem tudom szó nélkül hagyni. 
Gabriella kapott valakitől egy bonsai növényt, de az elpusztult. Később újra kapott egy másikat és leírást hozzá a gondozásról. Figyelmesen olvassa, és jelenti, hogy jól van a növény, mert nem növekszik. ???????????????????????????????????????????????????????????
A természetben MINDEN organizmus természeténél fogva növekszik! Ez a dolga. Az egysejtűtől az emberig. 

De előbb egy másik téma a jobb megértésért: 


Gondolom sokan ismerik azt a régi japán szokást, hogy a nők lábait elkötik, hogy ne növekedjen. 


A kérdés, miért? Legtöbben azt hiszik, hogy esztétikai szempont áll a háttérben. Tévedés. 


A valóság az, hogy volt egy perverz állat, aki kitalálta, és sok követőre talált. Az újszülött kislányok lábujjait szorosan visszafáslizzák a talpuk alá. (sokan előbb-utóbb bele is haltak a kifekélyesedésbe, de ez sem számított). És mindezt miért? 





Szerinted hogyan lehet így járni? Tipegve, összeszorított farpofákkal. De egyben a hüvely izmai is nagyon erősek lesznek, így az idősebb nőkkel is olyan érzés a nemi aktus, mintha szűz lánnyal tennék. 
Most hogy érzed magad? 


Mi is a bonsai? Ostoba lény megerőszakolja a növényt, szűk kerámia edénykébe erőlteti a növényt, az ágait is megerőszakolja, hogy ne növekedhessen. 


Szinte hallom ennek a növénynek a kacagását, mennyire élvezi ezt a megnyomorított állapotát! Én azért a kis kertészét is betekerném hasonló módon, hogy együtt tudják élvezni a létezést. 


Mondjuk én ezzel a kertésszel is elbeszélgetnék. Miért kell idióta formára vágni szerencsétleneket. 


Ugyanakkor méterekre ezektől a szerencsétlenektől (gondolom, ugyanaz a kertész) lassan elpusztul a labirintus. Az nem zavarja. 


Közvetlen a labirintus mellett egy másik sokkoló kép. Ez sem egy nap alatt alakult így. De a halott növény rossz rezgése és látványa sem zavarja a felelőst. 

A végére még egy csemege a vegetáriánusoknak: 


Sokan arra hivatkoznak, hogy miattuk ne gyilkoljanak le állatokat. És baj az is, ha a vágóhídon, egymást látják sorban leölni. A halálfélelem rezgése belekerül a húsba. 
Értem én, a zsidó "kóser" és a muszlim "halal" húsfeldolgozás részben ezt tiltja, egyenként ölik le az állatot. 
De a sok vegetáriánus előszeretettel eszik gombát.

Jelentem, a gomba a műanyag zsákban nem kap levegőt, fuldoklik, haldoklik. Eszeveszett tempóban igyekszik a szaporító részét a zsákon kívülre juttatni, hogy egy része túlélje a fojtogatást. Ezt a részét esszük meg mi gombaként. A halálfélelem - a fuldoklás - a menekülés rezgésével. Mennyivel jobb!!!!!!


De széplelkű kertészként, mikor visszametszik a rózsabokrot, hogy több virágot hozzon, ugyanezt teszik, mint a gombával. Érzi a veszélyt, és a túlélésért még több virágot hoz, hogy a magjait elszórva a faj fennmaradjon. 




De ezt az "emberi" hozzáállást sem értem. 
Tanács: 


Minden emberi formátumnak a törzse végén van egy fejnek nevezett rész. Ezen belül található az agy nevű szerv. Ez nem azért teremtetett, hogy kitöltse a koponyaűrt, hanem lehet vele gondolkodni. Ez részben a logikus, "józan paraszti észt" is magában foglalja, és azt is, amikor intuitív módon ráhangolódunk egy másik létformára, legyen az állat vagy növény vagy tárgy. Ha élünk ezzel a lehetőséggel, hatalmas élményekben lehet részünk. 


És írtam ezt szívem minden szeretetével, csupán azért



hogy fényt hozzak a fejekbe. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése