2018-02-02

Hazugságok a zsírról és a koleszterinről.


Találtam egy jó cikket. Ide is másolom!:
"60 éve hazugságban él a világ, rengeteg ember megbetegedését és halálát a közegészségügy hazug, semmivel alá nem támasztható ajánlásai okozták és okozzák.
A táplálkozás és a betegségmegelőzés területe tele van hozzá nem értéssel. Hibás tanácsokat kaptunk, amikor a telített zsírok és a koleszterin elhagyására szólítottak fel minket, annak ellenére, hogy károsságukat semmi nem támasztja alá.

Alább következik az étkezési zsírokkal és a koleszterinnel kapcsolatos 9 legnagyobb hazugság, mítosz, és félreértés.
1. Az alacsony zsír- és a magas szénhidráttartalmú étrend az optimális
Az 1960-70-es években számos prominens tudós hitt benne, hogy a telített zsír a szívbetegség első számú okozója, mert megemeli a “rossz” koleszterint a vérben. Ez az elmélet volt az alacsony zsírtartalmú étrend sarokköve. Egy pár rossz tanulmány és téves politikai döntés miatt 1977-ben minden amerikainak ezt az étrendet ajánlották.
Azonban akkoriban még egyetlen egy tanulmány sem létezett erről az étrendről. Az amerikai nép minden idők legnagyobb ellenőrizetlen kísérletének résztvevőjévé vált. Ez a kísérlet nem túl jól sikerült, és még mindig szenvedünk a következményeitől.
Valószínűnek tűnik, hogy az alacsony zsírtartalmú ajánlások rontottak a helyzeten, mert az emberek kevesebb egészséges élelmiszert kezdtek el enni, mint pl. a hús, a vaj vagy a tojás, míg több feldolgozott, magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú ételt fogyasztottak.
Ugyan akkoriban még kevés bizonyíték volt, az elmúlt években alaposan tanulmányozták az alacsony zsírtartalmú étrendet. A Women’s Health Initiative nevű, a táplálkozástudomány

történetének legnagyobb kontrollált vizsgálatában tesztelték. Ebben a vizsgálatban 48.835 menopauza után lévő nőt választottak szét két csoportra. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú étrendet evett (teljes kiőrlésű gabonákkal), míg a másik csoport továbbra is “normálisan” táplálkozott.
7,5-8 évvel később az alacsony zsírtartalmú csoport csak 0,4 kilóval volt könnyebb, mint a kontroll csoport, és a szívbetegség illetve a rákos megbetegedések mértékében nem volt különbség a csoportok között. Más nagy vizsgálatok sem találták az alacsony zsírtartalmú
étrend előnyeit.

De még nincs vége a történetnek, sajnos. A legtöbb táplálkozástudományi szervezet által ajánlott alacsony zsírtartalmú étrend nem csak hatástalan, hanem lehet, hogy egyenesen kártékony. Több humán vizsgálatból kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend valójában számos fontos rizikófaktort tovább ront, megemeli a triglicerid szintet, lecsökkenti a HDL (jó) koleszterint, és apróbbá teszi az LDL részecskéket, ami ártalmas.
A kutatások gyenge eredményei ellenére, világszerte sok táplálkozási tanácsadó továbbra is ajánlja az alacsony zsírtartalmú étrendeket, amelyek többet ártanak, mint amennyit használnak.
A lényeg: Nincs rá bizonyíték, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendnek bármilyen haszna lenne. Hosszú távon nem eredményeznek fogyást, vagy nem csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. Bizonyos vizsgálatok azt mutatták ki, hogy akár kárt is okozhatnak.
2. A koleszterinben gazdag élelmiszerek (mint a tojás) ártalmasak

A táplálkozási szakemberek figyelemre méltó sikereket értek el bizonyos, tökéletesen egészséges élelmiszerek démonizálásában.
Ezek közül a legrosszabb példa valószínűleg a tojás, ami az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon.

Gondoljuk végig! A tojásban lévő tápanyagok elegendőek egyetlen megtermékenyített sejt kiscsibévé való alakításához.
De mivel a tojás sok koleszterint tartalmaz, azt hitték, hogy ez okozza a szívbetegséget.
Azonban a vizsgálatok kimutatják, hogy a benne lévő koleszterin nem emeli meg a “rossz” koleszterin szintjét a vérben. A tojás megemeli a HDL (“jó”) koleszterint, és nincs összefüggésben a megnövekedett szívbetegség rizikóval. Egy hihetetlenül egészséges élelmiszerrel állunk szemben, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a szem és az agy számára fontos tápanyagokkal.
Ne felejtsük el, hogy majdnem az összes tápanyag a sárgájában van, a fehérje nem más, mint fehérje. Azt mondani az embereknek, hogy felejtsék el a sárgáját, talán a legnevetségesebb táplálkozási tanács a történelemben.
A lényeg: A tojást a magas koleszterintartalom miatt démonizálták, de az új vizsgálatok kimutatták, hogy nem emeli meg a vérkoleszterin szintet és nem járul hozzá a szívbetegséghez. A tojás az egyik legdúsabb tápanyagtartalmú élelmiszer a földön.

3. Az össz- és az LDL koleszterinszint jó előrejelzői a szívinfarktus kockázatának
A modern orvoslás talán egyik legnagyobb hibája, hogy túlzottan fókuszál az össz- és az LDL koleszterinszintre, mint a szívinfarktus kockázat indikátorára.

Hát az igaz, hogy a kettő megemelkedett szintje összefügg a megnövekedett rizikóval, de a teljes kép ennél sokkal bonyolultabb.
Az össz-koleszterin valójában sok mindent magában foglal, a HDL-t is, amelyet “jó” koleszterinként is ismerünk. A magas HDL pedig megemeli az össz-koleszterint. Az LDL koleszterinnek pedig többféle altípusa létezik.
Vannak az apró, sűrű LDL részecskék (ez a VLDL, a nagyon rossz), és a nagy, könnyű LDL részecskék (jó). Az apró részecskék összefüggésben vannak a szívbetegséggel, míg a nagyok többnyire ártalmatlanok.
A vizsgálatok valójában azt mutatják ki, hogy az össz- és az LDL koleszterinszint gyenge rizikómutatók másokhoz, pl. a triglicerid:HDL arányhoz képest.
Egy vizsgálatban azt találták, hogy 231.986, szívbetegség miatt kórházba került páciens közül a felének normális LDL szintje volt!
Más vizsgálati eredmények szerint a magas koleszterinszint védőhatású lehet. Idősebb embereknél minél magasabb a koleszterinszint, annál alacsonyabb a szívbetegség rizikó.
Arról már nem is beszélve, hogy a túl alacsony koleszterinszint valójában a megnövekedett halálozási rizikóval függ össze más okból, mint pl. a rák és az öngyilkosság.
Annak ellenére, hogy az össz- és az LDL koleszterinszint gyenge előrejelző, az emelkedett értékekkel rendelkezőket gyakran úgy instruálják, hogy minden lehető módon csökkentsék a koleszterinszintjüket, kövessék az alacsony zsírtartalmú étrendet (ami nem működik) és szedjenek sztatinokat.
Jelenleg a világon több millió ember szed koleszterincsökkentő gyógyszereket anélkül, hogy szüksége lenne rá, ezzel szükségtelenül kitéve magát a komoly mellékhatások kockázatának. (hatalmas bevétel az érdekelteknek!)
Lényeg: Az össz- és az LDL koleszterin szint valójában gyenge előrejelzői a szívbetegségnek. Sok embert gyógyszereznek feleslegesen azért, mert az orvosok ezekre az értékekre összpontosítanak.

4. A finomított mag- és növényi olajak egészségesek
Valamilyen furcsa oknál fogva a finomított mag- és növényi olajok egészséges élelmiszerként kerültek be a köztudatba.
Az emberiség csak kb. száz éve kezdte fogyasztani őket, mert azelőtt nem volt megfelelő technológiánk a feldolgozásukra.
Mégis, a táplálkozástudományi zsenik kitalálták, hogy ezek valahogy nagyon egészségek az ember számára és feltétlenül jobbak, mint a “veszélyes” telített zsírok.
Ezeknek az olajoknak – beleértve a szójabab-, a kukorica-, és a gyapotmag olajat – nagyon magas a többszörösen telítetlen omega - 6 zsírsav tartalma, ami nagy mennyiségben káros, és gyulladásfokozó hatású.
Annak ellenére, hogy ezeket az olajokat a szívbetegségek gyakoriságának csökkentésére ajánlják, sok vizsgálat kimutatta, hogy valójában megnövelik a rizikót.
Egy vizsgálatban, amelyben az USA-ban általánosan használt főzőolajokat elemezték, kimutatták, hogy a bennük található zsírsavak 0.56%-4.2%-a nagyon mérgező transzzsír!
Azonban, ezeket az olajokat ajánlják azok a nagybecsű szervezetek, amelyeknek az egészségünk megőrzéséért kellene munkálkodniuk.
Ez csak egy példája annak, hogy hogyan tehet el minket idő előtt láb alól, ha vakon követjük a konvencionális táplálkozási ajánlásokat.
Lényeg: A finomított növényi olajok nagyon egészségtelenek, tele vannak omega - 6 zsírsavval és transzzsírokkal, amelyek hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához.

5. A telített zsírok megemelik a rossz koleszterinszintet és szívbetegséget okoznak
A “telített zsír-ellenes háború” keserves kudarcot vallott.
Eredetileg is hibás vizsgálatokon alapult, de valahogy közérdekké alakult át (katasztrofális következményekkel).
A legrosszabb, hogy a kormányok és az egészségszervezetek annak ellenére még mindig nem változtatták meg az álláspontjukat, hogy döntő bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy mekkorát tévedtek.
Valójában a telített zsírok nem emelik meg annyira az LDL szintet. A hatásuk gyenge, egyenetlen, és egyéntől függő.
Amikor a telített zsírok hatással vannak az LDL-re, akkor a részecskék méretét változtatják meg az egészen apró, sűrűből (nagyon-nagyon rossz) a nagy LDL-re, ami többnyire ártalmatlan.
A telített zsírok ugyancsak megemelik a HDL koleszterint, ami viszont a csökkent szívbetegség rizikóval áll összefüggésben.
Ha egyáltalán, akkor a telített zsírok inkább javítják a lipid profilt, és NEM fordítva.
Az elmúlt néhány évben sok nagyszabású vizsgálat elemezte a telített zsírok és a szívbetegség rizikó közötti kapcsolatot.
Az egyik vizsgálatnak 347.747 résztvevője volt, és 21 vizsgálat adatait vetették össze. A konklúzió: nincs bizonyíték arra, hogy a telített zsírok megnövelik a szívbetegség kockázatát.
Sok más vizsgálat is alátámasztja ezt az eredményt. A telített zsírok ártalmatlanok.
Az az igazság, hogy soha nem tudták és nem is fogják bebizonyítani, hogy a telített zsírok szívbetegséget okoznak, mert ez egyszerűen nem igaz.
Lényeg: A több évtizedes anti-propaganda ellenére, a telített zsírokról soha nem tudták bebizonyítani, hogy szívbetegséget okoznának. Valójában a telített zsírok javítják a szívbetegség legfontosabb rizikófaktorainak némelyikét.

6. A telített zsírok és a transzzsírok hasonlóak
A transzzsírok olyan telítetlen zsírok, amelyeket kémiai úton megváltoztattak, hogy szilárdabbak legyenek és tovább elálljanak.
Részben hidrogénezett olajként is ismertek.
Az előállítási folyamat elég gusztustalan, nagy nyomást és nagy hőfokot, egy fém katalizátort, és hidrogéngázt igényel.
A tény már eleve elképesztő, hogy bárki is úgy gondolta, hogy ezek a rémes zsiradékok emberi fogyasztásra alkalmasak lesznek.
Néhány főbb egészségszervezet azzal kezdte az emberek összezavarását, hogy a transz- és a telített zsírokat egy csoportba sorolták, mondván, hogy ezek a “rossz zsírok”.
Azonban, mint ahogy fentebb már kifejtettem, a telített zsírok teljesen ártalmatlanok, míg a transzzsírokról ezt NEM lehet elmondani.
A transzzsírok nagyon mérgezőek, és inzulinrezisztenciát, gyulladást tudnak okozni, illetve jelentősen megnövelik a komoly betegségek, így a szívbetegség kockázatát.
Bár a fogyasztásuk lecsökkent, a transzzsírok még mindig megtalálhatók a feldolgozott, félkész ételekben és az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) még mindig “általánosan biztonságosnak” kategorizálja őket.
Ha el akarják kerülni a krónikus betegségeket, akkor egyenek vajat, húst, és kókuszolajat, és minden áron kerüljék el a transzzsírokat, mert az életük múlhat rajta.
Lényeg: A transzzsírok állagukat és eltarthatóságukat tekintve emlékeztetnek a telített zsírokra, de a kémiai összetételük nagyon különböző. Míg a telített zsírok ártalmatlanok, a transzzsírok nagyon mérgezőek és mindenképpen kerülendők.

7. A zsírevéstől hízunk, és a magas zsírtartalmú étrend veszélyes
A zsír az az anyag, ami a bőrünk alatt lerakódik, és amitől puhának és puffadtnak látszunk.
Ezért, ha több zsírt eszünk, akkor ettől még több zsírt fogunk raktározni.
Az vagy, amit megeszel, igaz?
Hát, ez nem ennyire egyszerű.
Ugyan a zsírban grammonként több kalória van, mint a fehérjében és a szénhidrátban, a természetes módon magas zsírtartalmú ételek nagyon laktatóak és nehezen lehet belőlük túlenni magunkat.
Valójában a magas zsírtartalmú (és alacsony szénhidráttartalmú) étrendek vizsgálata azt mutatta ki, hogy ezek az étrendek nagyobb fogyást eredményeznek, mint az alacsony zsírtartalmúak.
Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendek mindenféle egyéb előnnyel járnak, mint pl. a magasabb HDL koleszterin, az alacsonyabb triglicerid, alacsonyabb vércukor- és inzulinszint, magasabb hasi zsírvesztés és jobb LDL részecske méret.
Ennek ellenére, sok táplálkozási szakember még mindig veszi a bátorságot arra, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket károsnak nyilvánítsa, és továbbra is a többszörösen megbukott, teljesen hatástalan alacsony zsírtartalmú étrendet ajánlja.
Lényeg: Annak ellenére, hogy a zsírban grammonként több kalória van, mint a szénhidrátban és a fehérjében, a vizsgálatok kimutatják, hogy a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendek valójában nagyobb fogyáshoz vezetnek, mint az alacsony zsírtartalmú étrendek.


8. A feldolgozott margarin jobb, mint a természetes vaj
A telített zsírok ellen hirdetett háború miatt, a vajat egészségtelen élelmiszernek tartják.
Az élelmiszergyártók egyből jól helyezkedtek, és elkezdtek olyan vajhelyettesítőket gyártani, mint a margarin.
A legtöbb margarin nagy mennyiségű feldolgozott növényi olajat tartalmaz, gyakran transzzsírokat adnak a keverékhez.
Nehéz elképzelni, hogy az emberek hogy gondolhatták, hogy a feldolgozott, iparilag előállított margarin egészségesebb, mint a vaj, ami teljesen természetes, és az emberiség régóta fogyasztja.
A vizsgálatok sem támasztják alá a margarin vajnál egészségesebb mivoltát. A Framingham Szív Vizsgálatban a vajhoz képest a margarin megnövekedett szívbetegség kockázatot mutatott.
Sok más vizsgálat elemezte a magas zsírtartalmú tejtermékeket, és nem talált bizonyítékot arra nézve, hogy hozzájárulnának bármilyen betegséghez, sőt, az alacsonyabb elhízási kockázattal voltak összefüggésben.
Minden félelemkeltés ellenére, a magas zsírtartalmú tejtermékek, mint pl. a vaj, kifejezetten egészségesek, különösen, ha legeltetett marha tejéből készülnek.
Lényeg: A margarin egy egészségtelen, természetellenes, iparilag előállított étel, ami általában transzzsírokat, és feldolgozott növényi olajokat tartalmaz. A vaj sokkal egészségesebb választás, különösen, ha legeltetett marha tejéből készül.

9. A feldolgozott alacsony zsírtartalmú ételek egészséges opciók
A nevetséges alacsony zsírtartalmú ajánlások miatt az élelmiszergyártók kivonták a zsírt bizonyos termékekből.

De volt egy nagy probléma: a természetes élelmiszereknek borzalmas íze van a zsiradék nélkül.
A gyártók rájöttek erre, és ezért egy csomó cukrot adtak a termékekhez a hiányzó zsír kompenzálására.

Ezért aztán “az alacsony zsírtartalmú” ételek valójában tele vannak cukorral, ami komolyan káros.
Ha egy élelmiszer címkéjén a “low fat” vagy “diétás” szó szerepel, akkor valószínűleg cukrot, kukoricaszirupot, és különféle mesterséges kemikáliát találunk az összetevői között.

Azonban ezeknek az élelmiszereknek az eladási statisztikája meredeken felívelt, mert a táplálkozási szakemberek most is fogyasztásra ajánlják őket, annak ellenére, hogy a “normális zsírtartalmú” változatok sokkal egészségesebbek!"
(Szendi Gábor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése