Mi is az a koleszterin?
A koleszterin (C27H46O) szteránvázas vegyület, amely
minden emberi és állati sejtben megtalálható, testünk egyik alkotó eleme,
létfontosságú a létezéshez. A szervezetünkben a máj állítja elő, sokkal nagyobb
mennyiségben (1-4 g naponta egy felnőtt embernél), mint amennyit a táplálékból
fel tudnánk venni. A koleszterin főként a májban képződik ecetsavból az
acetil-koenzim-A segítségével.
A koleszterinnek számos fontos funkciója van az emberi
testben, a sejtmembránok fontos alapanyaga (agyunk
szárazanyag-tartalmának kb. 65%-a koleszterin) és kiinduló anyag az epesavak és
számos hormon előállításához, szükséges az immunrendszert erősítő D-vitamin
előállításához, részt vesz a zsíranyagcserében, továbbá az idegszövet
felépítésében. A májon kívül különösen nagy mennyiségben van jelen a mellékvesékben
és az idegrendszerben is.
A vér átlagosan 10-12 g koleszterint tartalmaz, míg a szervezet összes
koleszterintartalma 100-150 g. Ezzel szemben a táplálékkal felvett
koleszterintartalom csak 20%-a annak, amit a szervezet naponta előállít.
Közismert a koleszterin és a szívbetegség közti kapcsolatról szóló
hipotézis, vagyis hogy az étkezés során elfogyasztott koleszterin (zsírok)
emelik a vér koleszterinszintjét és hogy a magas vérkoleszterin növeli a
szívbetegségek kockázatát.
Azt viszont egyáltalán nem terjesztik, hogy ebből semmi sem igaz!
és ez - a kutatások alapján - a szakemberek számára már több mint 20 éve
nyilvánvaló.
Ancel Keys, aki sok szempontból a koleszterin-szívbetegség elmélet
"szülőatyjaként" tartanak számon a következőt nyilatkozta 1997-ben:
"Semmiféle kapcsolat nem létezik az ételben és a vérben található
koleszterin között és ezt mindvégig tudtuk. Az ételben lévő koleszterinnel
nincsen semmi gond, hacsak nem nyúl vagy tyúk az ember."
Miről is van szó?
Évtizedeken át végzett nagyszámú vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy az
étkezésünk során elfogyasztott koleszterin NEM BEFOLYÁSOLJA a vér koleszterinszintjét.
Az átlagon felüli mennyiségű koleszterint fogyasztók esetében ugyanolyan
arányban fordult elő szív- és érrendszeri betegség, mint az átlagosnál
kevesebbet fogyasztó esetén.
Ha a koleszterin tényleg szívbetegséget okozna, akkor ez életkortól és
nemtől független lenne. Egyaránt érvényes lenne a világ minden népe számára és
a zsírfogyasztás csökkentésével kimutathatóan csökkenne a szívbetegségek száma.
Ez viszont egyáltalán nincs így! Például a 60 év felett férfiak között 10-szer
több magas koleszterinszintű van, mint a hasonló korú nők között, a
szívbetegségek előfordulásában viszont nincs lényeges eltérés.
Sok országban alacsony zsírfogyasztás mellett is sok a szívbeteg, míg
máshol a rengeteg zsír sem okoz problémát a szívnek. Az eszkimók például szinte
csak zsíron élnek, vérük koleszterinszintje jóval meghaladja a
"halálos" értéket, mégis csak elvétve fordul elő közöttük
szívbetegség.
Gyakorlatilag egyértelmű, hogy a zsírfogyasztás (magas koleszterinszint) és
a szívbetegségek között semmi összefüggés sincs!
Az élelmiszerek koleszterintartalma csak minimális hatással van a
vérünkre. Szervezetüknek ugyanis van egy ellenőrző, szabályozó mechanizmusa és
a májban leáll a koleszterinszintézis, ha az élelmiszerek koleszterinszintje
magas.(FELESLEGESEN NEM DOLGOZIK A SZERVEZETÜNK!) Táplálkozás hatására a
koleszterinszint csak ideiglenes emelkedik meg, majd (a vércukorhoz hasonlóan)
visszaáll a normális szintre.
Ebből következik az is, hogy nincs "jó", vagy "rossz"
koleszterin, a természet nem hoz létre egy "öngyilkos" anyagot a
saját szervezetünk megmérgezésére. Nem mellesleg az anyatej átlagosan 2%
koleszterint tartalmaz (többet, mint pl. a tehéntej), mert EZ SZÜKSÉGES a
csecsemő idegsejtjeinek és agyának megfelelő fejlődéséhez!
Honnan ered a tévhit?
Még 1913-ban orosz kutatók tojássárgáját, illetve tojásból kivont
koleszterint adtak (először takarmány, majd injekció formájában) nyulaknak. A
kísérleti állatoknál ki tudtak váltani hiperkoleszterinémiát vagy
érelmeszesedést. A II. Világháború után a teszteket megismételték és más
állatok, tengerimalacok, kecskék esetén ezeket az eredményeket kapták. Később
folytatták a kísérleteket, de kutyák, macskák, majmok és az ember esetén már
nem voltak ilyen egyértelműek az eredmények.
Ha logikusan végig gondoljuk, mégis egyértelműek az eredmények: a NÖVÉNYEVŐ
állatokra nem jó hatású a koleszterin (ezért soha nem is esznek zsírt), mert a
szervezetük nincs hozzászokva, ezért nem tudja szabályozni. Az eredményeket
nagyon nehéz az emberre átültetni, mert a koleszterin-anyagcsere a különböző
kísérleti állatfajoknál egészen más, mint az embernél, és a kísérletek
körülményei is sokszor nagyon szélsőségesek voltak. Erősen kétséges ugyanis,
hogy a növényevő nyulakra kapott eredmények alkalmazhatók lennének az emberre
is.
Másrészt viszont a kísérletekben nem élelmiszereket használtak (a nyúl nem
szereti a tojást), hanem átalakított, kivont un. oxykoleszterint.
(Oxidált koleszterin jöhet létre bizonyos élelmiszerek ipari feldolgozása során
is!) Az emberi szervezet abban is különbözik a kísérleti állatokétól,
hogy amikor az állatok állati fehérjében és zsírban gazdag takarmányt kaptak,
akkor megnőtt ugyan a koleszterin felvétele, de ezzel együtt megnőtt a kiválasztása
is, az ember esetében ez a hatás még fokozottabb volt. Kimutatható káros hatás
csak a tömény és extra magas dózisú oxykoleszterin esetében volt, amit a normál
táplálkozás során soha nem tudunk bevinni.
Ma a kísérletekben kizárólag oxykoleszterint használnak az elmélet
alátámasztására!
Koleszterinszint csökkentés
Nem is foglalkozott senki a koleszterin-kérdéssel egészen addig, amíg a
gyógyszergyárak patkányméregből! elő nem állították az első koleszterin
csökkentőket, a sztatinokat.
Valójában 1000-ből csak egy embernek lenne (hibás májműködés miatt)
szüksége koleszterinszint csökkentésre, de ez a gyógyszeriparnak nem üzlet. A
nyolcvanas években a gyógyszergyárak által támogatott egyetemekben és
kutatóintézetekben végzett kísérletek alapján a koleszterint ellenségnek
kiáltották ki és meghatároztak egy egészségügyi határértéket. Ez kezdetben a
14-es érték volt, de így még mindig csak kevés tablettát lehetett eladni, mivel
ilyen magas érték csak ritkán és rövid ideig fordul elő. Ezután a határértékeket
évről-évre csökkentették, egyre nagyobb haszonnal.
Ma rengeteg emberrel szedetik ezeket a tablettákat, sokszor minden látható
eredmény nélkül. Sokan panaszkodnak nálunk is, hogy hiába szedik a
koleszterincsökkentőt semmit nem változik a koleszterinszintjük, még akkor sem,
ha semmi féle húst, zsírt, de még olajat sem fogyasztanak, és még az orvos is
megkérdőjelezi szavahihetőségüket.
Ha valakinek tényleg magas lenne a koleszterinszintje ennek az okát kellene
megkeresni és nem a máj koleszterintermelését leállítani
"gyógyszerekkel". Mint mondtuk nincs olyan, hogy "jó és
rossz" koleszterin! A koleszterincsökkentő szerek viszont nem válogatnak,
senki sem tudhatja, hogy a "védő vagy ártó" koleszterint tüntetik el.
Ön honnan akarja elvonni a koleszterint? Az agyától, idegrendszerétől, vagy
az emésztésétől? Esetleg a szívét akarja tönkretenni? Ugyanis a
koleszterincsökkentők hosszútávon károsíthatják a szívizmot és kiürítik a
szervezetből védőhatású Q10 koenzymet. Amerikában orvosok követelik, hogy a
koleszterinszint csökkentők tájékoztatójában tüntessék fel, hogy napi minimum
200 mg Q10-et szedjenek a tabletták mellé. Ezzel viszont a gyógyszergyárak
beismernék a készítmény ártalmasságát és ezt nem igazán szeretnék.
A koleszterincsökkentők mellékhatásai
Mellékhatások pedig vannak. Elég, ha megnézi a betegtájékoztatót, ezek azok
amit elismernek, de több konkrét tény is napvilágra került.
Ha koleszterincsökkentőt szed, ne csodálkozzon az alábbiakon:
Memóriavesztés - egyébként teljesen egészséges embereknél is
feljegyeztek komoly emlékezetzavarokat, amelyek a tabletták elhagyásával
megszűntek.
Koncentrációzavar, fejfájás - Amerikában már vizsgálatokat végeznek a
különböző balesetekben megsérül, meghalt emberek koleszterincsökkentő
szedésével kapcsolatban.
Depresszió, agresszió - koleszterinre szükség van az
idegrendszer egészséges működéséhez, hiánya idegkárosodást okozhat.
Érzékelésbeli zavarok - pl. zsibbadás, égő érzés a végtagokban,
az arcon.
Fáradtság-izomgyengeség - a Q10 koenzym elengedhetetlen a sejtek
energiatermeléséhez, a sztatinok drámaian csökkentik a Q10 szintjét a
szervezetben.
Ízületi fájdalmak - az izmok gyengülésével egyre nagyobb az
ízületek terhelése, kopása.
Immungyengeség - a koleszterincsökkentők gátolják a C-vitamin
hasznosulását.
Emésztési problémák - mivel a sztatinok a májfunkciókra hatnak, így
gátolják az emésztő enzimek termelését is.
Szívelégtelenség, szívritmuszavar - a Q10 támogatja a szívizom munkáját,
védi a szív sejtjeit. A Q10 szintje az életkor előrehaladtával természetesen is
csökken a szervezetben, de ezt a folyamatot a koleszterincsökkentők drámaian
felgyorsítják.
Hormonális problémák - a koleszterin a mellékvesék által
termelt hormonok alapanyaga
Miért lehet magas mégis a koleszterinszint?
Ha mindent bevetünk és mégsem megy le a koleszterinszintünk, az okot
kellene megkeresni. Könnyen lehet, hogy a testünkben valahol egy (akár rejtett)
gyulladás, fertőzés van. Mivel emiatt sejtjeink állandóan károsodnak, a sejtek
(sejtmembrán) cseréjéhez a májunk koleszterint állít elő. Minél több
koleszterincsökkentőt veszünk be, annál többet állít elő a májunk. Hasonló
sejtkárosító hatása lehet más problémákra szedett "gyógyszereknek"
is. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a diéta és a koleszterincsökkentők
ellenére sem csökken a koleszterinszint és nem is fog addig, míg vagy a kiváltó
okot nem szüntetik meg, vagy a májat tönkre nem teszik.
Finomított olajok és ebből készült termékek (pl. margarin) fogyasztása. A
növényi olajok ipari előállítása során az olajat magas hőmérsékletre hevítik és
különböző vegyszerekkel kezelik. Az ipari élelmiszer-feldolgozás átalakítja az
élelmiszerek természetes szerkezetét, olyan anyagok jönnek létre, ami a
természetben nem léteznek. Ezek az anyagok (pl transz-zsírsavak, oxycolesterin)
megterhelik a szervezetünket, gátolják a máj normális működését, felboríthatják
a természetes szabályozó rendszereket. A finomított olajok erőteljesebb
hatással vannak a koleszterinszintünkre, mintha zsírt ennénk szalonnával.
Ezekben az esetekben a "gyógyszereknek" semmiféle értékelhető
hatásuk sincs, szedésük csak gátolja a normális működést, de az okokat nem
szüntetik meg.
Természetes koleszterinszabályozás
Szükség esetén a koleszterinszint könnyedén csökkenthető a feldolgozott
élelmiszerekben található zsírok kerülésével, és teljes kiőrlésű gabonák
illetve zöldségek fogyasztásával. A következő listában szereplő élelmiszerek
magas rost, omega 3 zsírsav, lecitin, E- és C-vitamin, niacin és rutin
tartalmuknak köszönhetően segítenek az artériák és a szív kitisztításában.
Omega 3 zsírsavak: halolaj, ligetszépemagolaj, lenmagolaj, stb. - az
omega 3 zsírsavak hígítják a vért, javítják az összetételét, áramlási
tulajdonságait, így csökkentve az érfali lerakódások esélyét.
Teljes kiőrlésű gabonák, rostok: hajdina, köles, quinoa és zabkorpa - a
könnyen emészthető rostok gyorsítják a táplálékkal bevitt zsírok kiürülését.
Zöldségek: retek, torma, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zöld leveles
zöldségek - emésztést serkentő, vértisztító anyagokat tartalmaznak
Gyümölcsök: citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó, banán és datolyaszilva
Diófélék és olajos magvak: mandula, mogyoró, lenmag, azték zsálya,
tökmag, mák, dió, napraforgó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése