2014-09-22

Bűntudat vagy boldogság?


"Megfigyelted már, hogy akkor sosem érzel bűntudatot, ha szomorú vagy? De ha boldog vagy, azt el kell rejtened, mert az rögtön gyanús. Jobb, ha mások nem veszik észre... Mi történt az emberi elmével?
Minden gyereket arra tanítanak, hogy legyen komoly, komor, faarcú. Minden gyerek azt tanulja, hogy ne ugráljon, ne rohangáljon, ne visítozzon, ne nevessen hangosan. "Ülj már nyugodtan a fenekeden!" - mintha valami rossz lenne abban, hogy megnyilvánul a gyerekben az energia. Minden alkalommal,, amikor egy gyerekben feltör a boldogság, az egész család azonnal fegyelmezni kezdi, mintha valami rosszat csinálna. De ha a gyerek szomorú, ha lehangolt, akkor az emberek rögtön szimpatizálni kezdenek vele. Ha a gyerek beteg, akkor mindenki pátyolgatni kezdi...ha viszont egészséges, és tombol benne az energia, akkor mindenki le akarja állítani: "ezt ne csináld!... azt nem szabad!..."
Ha beteg, akkor jön apuka meg anyuka, meg az összes nagynéni és nagybácsi, és mindenki csak halkan beszél hozzá, gyengéden kérdezgetik: "Mit szeretnél? Mit hozzunk neked?"
A gyerek nagyon hamar megtanulja, hogy az energiával valami nincs rendben . a letargia előnyösebb. Jobb csöndben feküdni, mint jókedvűen ugrálni. Megkapta az üzenetet."

Osho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése