Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2015. június 4., csütörtök

Kétség - hit - bizalom


"Először is három szó jelentését kell megérteni. Az egyik a "kétség", a másik a "hit" és a harmadik a "bizalom"
A kétség bármivel kapcsolatban egy negatív magatartást jelent. Bármire, ami elhangzik, először negatívan tekintesz. Ellene vagy és okokat is fogsz találni, képes leszel azokat racionalizálni, hogy igazold az ellenállásodat. 
Aztán ott van a hívő agy. Pontosan ugyanolyan, mint a kételkedő agy, csak éppen fejjel lefelé, nincs sok különbség. 
Ez az agy pozitívan tekint a dolgokra, és arra próbál indokokat, ész erősítést találni, hogy ezt a hozzáállást támassza alá. 
Az agy, amely kételkedik, elfojtja a hitet, és amelyik hisz, elfojtja a kételyt - de mindkettő ugyanabból van, nincs köztük különbség. 
Végül van egy harmadik agy, amelyiknek a kételyei egyszerűen eltűnnek, és ha a kételyek eltűntek, a hit is eltűnik. 
A bizalom nem hit, hanem szeretet. A bizalom nem lehet hit, mert az nem csupán egy fél, hanem maga a teljesség. A bizalom nem hit, hiszen nincs benne kétség - miért kellene hát bármit elhinni? A bizalom egyáltalán nem egy indoklás: sem valaminek a létét, sem a nemlétét nem próbálja racionalizálni, egyik, utat sem választja. A bizalom azt jelenti, hogy természetesnek veszel valamit, mély bizonyosságérzeted van, és  szeretsz."

(Osho)