2014-08-31

Köszönet a MOL-nak


Katival talán már 15 éve dolgozunk a MOL rendezvényeken. Kemény, megfeszített munka, de nagyon hatékony, és ezért roppant módon élvezzük. Az ember hasznosnak érzi magát. :-)
Szombat reggel ez a látvány fogadott Zalaegerszegen. De hát ilyen az én MENTÁLIS VÉDŐBÚRÁM!!!! 


Kati is kipróbálta a játékot. 


Nagyon sajnáltam, hogy nem hoztam le az igazi fényképezőgépet, csak a telefon volt nálam. 


A STEP sátra. Jelmondatuk: Tegyél egy lépést az egészségedért. 


Ilyen gépekkel is mozgatják az érdeklődőket. :-)


Messziről vonzott ez a hatalmas fűzfa. 


Parányinak érzi magát az ember alatta. :-)


Leírhatatlan élmény felnézni az ágakra. :-)


A tó most is gyönyörű, csak már reggel nekem nagyon meleg volt. 
Kati jobban élvezi a hőséget.


Már előző este lementünk és ott aludtunk. Átnéztük a régi fotókat, és régebben készült egy pont ilyen, csak akkor Kati nagykabátban, sálban sétált. 


Ő a sátrunk látogatója volt. Napozott egy kicsit. Mekkora szemei vannak!


Kati ebéd utáni kávéja. 


Én sem úsztam meg a fotózást.


Ki lehetett próbálni az egyensúlyérzéket is.


Épp a sátrunkkal szemben állt a tűzoltókocsi. 
Szerencsére nem túl gyakran próbálták ki a gyerekek a szirénát. :-)

Külön öröm, hogy minden helyszínen és minden évben 
vannak visszatérő vendégeink. 

Jövőre, veletek ugyanitt!


A munkanap végén még elmentünk vendégségbe is. 
Csodaszép volt a hely, csak már erősen sötétedett. 

Jövő hétvégén Százhalombattáról tudósítok. :-)

2014-08-28

Mi is az a Reiki?

REIKI  - USUI SHIKI RYOHO

A Reiki kifejezés gyűjtőfogalom. Mára több mint 100 féle Reiki létezik. Én most csak arról beszélek, amit képviselek.

Szeretem a hozzám fordulókat önállóságra tanítani. Ezért javaslom MINDENKINEK a Reiki beavatást, már újszülötteknek is. Az illető keze mindig kéznél van, bármikor tud segíteni önmagán és a környezetén, nem kell hozzá az én jelenlétem. A beavatás lehet csoportos és egyéni is. 

Mit jelent a Reiki?     Életet és fejlődést elősegítő energia. Oda megy, ahová kell, és azt teszi, amire az illetőnek itt és most szüksége van.

                                          Rei = univerzális
                                          Ki   = életenergia


Még NEM POLÁRIS, legmagasabb teremtő energia, melyből a teremtés kialakul és tapasztalhatóvá válik. Minden ebből keletkezik, tehát minden egyéb ez alatt van. Mindent ez tart a Létezésben.


Minden létező dolog energia, rezgés.  Különböző minőségű rezgésekből épül fel a látható és nem látható világ, melyek egymással kapcsolatban vannak. Azt a technikát, mely lehetővé teszi, hogy ezzel a mindennek alapját képező rezgéssel, energiával fennálló kapcsolatunkat biztonságosan és hatékonyan felerősítsük, elmélyítsük: Reikinek nevezzük.

A Reiki hatása:

Életfolyamatokat támogat. Valamennyi síkon hat. Támogatja a személyiség fejlődésének folyamatát. Enyhíti a fájdalmakat. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat. Segít a harag, méreg, indulatok, félelem, depresszió megfékezésében. Megkönnyíti a nehéz fizikai és pszichikai szituációk elviselését. Előnyösen befolyásolja emberi viszonylatainkat. Serkenti a kreativitást, a teljesítőképességet. Elősegíti az önmegismerést. Megkönnyíti a távozást.
A Reiki energia a kezelések során mindig automatikusan oda áramlik, ahol arra a kezelt személynek szüksége van, ahol a betegség oka rejtőzik. A Reikit nem lehet irányítani.

Mi mindent lehet Reikivel megkezelni?

Gyakorlatilag korlátlan az alkalmazások lehetősége. Embereken kívül állatokat, növényeket és minden egyéb dolgot kezelhetünk vele. ( Minden rezgés és energia, így mindenre hat.)
Célszerű az orvosságokat, az élelmiszereket, használati tárgyakat Reiki energiával besugározni.
Adj magadnak minden nap Reiki energiát. A nap minden pillanatában kapcsolatban lehetsz a Reikivel, ha a kezedet a testedre teszed. Ezért lehet újszülötteket is beavatni.

3 +1 fokozata van az általam képviselt irányzatnak:



Reiki 1: kézrátételes kezelés: A fizikai sík felől halad az érzelmi és gondolati sík felé, rendezve azokat is, mivel minden tünet mögött érzelmi / gondolati vagy karmikus probléma áll.
               
A beavatás 4 részből áll, és közte kb. 2 óra szünet szükséges.  Ezért vagy egy kb. 6 órás alkalomra van szükség, vagy 2 x 3 órára. Közben tanulunk.

Reiki 2: távkezelés szimbólumokkal: A gondolatokat, majd az érzelmeket rendezve halad a  fizikai test felé. Tértől és időtől függetlenül küldhetjük az energiát a szükséges személynek, ügynek, helynek. Ezen kívül összeköthetünk személyeket,  hogy egy „megértés-híd” alakuljon ki közöttük. Egy szimbólum segítségével tudunk magzatokkal, kisbabákkal, autistákkal, kómában lévőkkel, elhunytakkal is kommunikálni, és természetesen távol lévőekkel is. Be tudjuk küldeni a saját tudatalattinkba is, és az adott kérdésre azonnal jön a válasz.

A beavatás egy részből áll, és megtanuljuk a 3 szimbólumot alkalmazni. Ajánlott hozni egy olyan fényképet, amit szeretnénk „megszólaltatni”. Én is adok képet, tárgyat, illatot, valami kóstolót, és a szimbólumok segítségével üzeneteket kaphatunk,

Reiki 3/a: magasabb fokozat a távkezelésben (karmikus szinten hat, mint egy kegyelmi kérvény. Ezen kívül átállítja a gondolkodási szempontot az Énről az Egészre.
    
A beavatás most is egy részből áll, és megtanuljuk a negyedik szimbólumot alkalmazni. Ajánlott hozni egy olyan fényképet, amit szeretnénk „megszólaltatni”. Én is adok képet, tárgyat, illatot, valami kóstolót, és a szimbólumok segítségével üzeneteket kaphatunk, akár előző életeinkből is. Itt már nem csak személyes élményeket élünk át, hanem az EGÉSZ szempontjából szemléljük a tanulságot.

Reiki 3/b: mesteri fokozat: mások beavatásának képessége.

Megtanuljuk, hogy miként kell más személyeket beavatni. Ez már elhivatottságot igényel. Itt nem elég a tandíj, a mester hozzájárulása is szükséges.

 

EXTRA szimbólumok:  2-es vagy 3/a után. A Reiki 2-es fokozat szimbólumai után alkalmazhatóak. Ezek már nem tartoznak Usui mester 4 hagyományos szimbólumába.

  1. Az egyik összeköt a saját Felsőbb Énünkkel. Az ÉN nem a fizikain test lesz, hanem az a részünk, amelyik az összes inkarnációt átlátja. Nagy összefüggésekre jöhetünk rá.
  2. Megvéd saját magunktól. Sok éve használom tumoros esetekben, mert segít elengedni a dédelgetett sérelmeinket, amik a csomókat okozzák.
  3. A Feltétlen Szeretet szimbóluma. Belső békét, nyugalmat ad, összehangolja a környezetet.
  4. Van, amelyik átemel a félelmek felett. Haldoklók hosszú szenvedés után ennek segítségével mosollyal távoznak.
  5. Van, amelyik segít a koncentrációban, tűhegyűvé teszi a figyelmet valamire. Tanulásnál, szereplésnél, fontos helyzetekben jelentősen segít.
  6. Van, amelyik sok tennivaló esetén is biztosítja a saját területet és időt számunkra. Kinek, mikor mire van szüksége.

 „Mindenki számára nyitva áll a beavattatás a Kurama tanaiba, teljesen függetlenül a hittől, vallástól vagy nemzetiségtől. Annyi a feltétel, hogy a beavatandó kész legyen minden energiáját a szellemi növekedésnek szentelni. Nem kell elfordulnia saját vallásától. Az egyetemes életerő fényt, megértést és erőt ad neki, bármilyen úton járjon is.”

Reiki beavatásra szeretettel várom a jelentkezőket. 

Türelem


"A tiszta szemlélet megalkuvás nélküli folyamatos fenntartásán alapul a valódi, bátor türelem, amely félelemmentes, és hatalmas legyőzhetetlen erőt ad. 
A türelem azt jelenti, hogy tiszta a szemléletünk, nem azt, hogy kibírunk, elviselünk dolgokat. Megtartjuk a tiszta szemléletet, bármi is adódik. Bármilyen próbatétellel kerülünk szembe, nem tántorodunk el józanságunk méltóságától, nem engedjük magunkat lealacsonyodni. Nem engedjük, hogy a zavaros érzelmek - a gyűlölet, a gőg, a ragaszkodás, az irigység vagy az ostobaság - eluralkodjanak rajtunk, és a nyomukban rosszindulatú kívánságok fogalmazódjanak meg. 

Ezzel szemben, az nem valódi türelem, ha tiszta szemlélet nélkül gyáván, kínkeservesen erőlködünk a kellemetlenségek és a megpróbáltatások kénytelen-kelletlen elviselésén, miközben elménkben kavarog a bosszúszomj, megvetés, félelem, és a többi zavaros érzelem és tisztátalan gondolat. 
Összeszorítom a fogamat és küzdök magam ellen, és elviselem a dolgot. Sokszor ezt szokták közönséges értelemben türelemnek hívni. Azonban ez csak a külső látszat fenntartása. Nem beszélünk arról, hogy belül mi folyik az emberben. Az a fontos, hogy mit érzünk és gondolunk, nem az, hogy kifelé mit mutatunk."

(Láma Csöpel tanítása) 

2014-08-27

Önmagunkat behelyettesíteni mások helyébe


"Mit jelent az, hogy önmagunkat behelyettesíteni mások helyébe? Röviden, hogy ellenségünket is szeretni tudjuk. Nem gyűlöljük az ellenséget, hanem embernek tartjuk, Természetesen tudjuk, hogy az ellenségünk, bolond ember lenne az, aki úgy tenne, mintha az ellensége nem lenne az ellensége. Nem erről van szó. Tudjuk, hogy az ellenségünk, de nem utáljuk, nem gyűlöljük emiatt, hanem azt látjuk, hogy olyan karmája ért meg jelen pillanatban, hogy nekünk rosszat akar, de ugyanakkor tudjuk azt, hogy a karma és a rosszakarat nem más, mint szenvedés. 
Úgy tekintjük őt, mint egy másik szenvedő lényt, aki hasonlít hozzánk. Mi is szenvedünk, ő is szenved. Neki most az a szenvedése, hogy rosszat akar nekünk, bánt minket, ártani akar nekünk. 
A szellem képzése (lodzsong) szempontjából ez az alapvető megközelítés. A lodzsong gyakorlásával ezeket a gyakorlatokat valóságos gyakorlattá tudjuk érlelni életünkben. Ha ezt nem tettük meg, akkor a gyakorlásunk mit sem ér."


Évezredek sötétségét elűzi egyetlen gyertya fénye. 
Ne átkozd a sötétséget, gyújts világot.

Tartsuk meg a világosságot.
A fénynek nem tud a sötétség ártani.  
A sötétség nem is létezik, a sötétség egyszerűen csak a fény hiánya. 
A sötétség nem egy dolog.
Ha eloltjuk a lámpát, akkor sötét van. 
Mikor meggyújtjuk, a sötétség eltűnik.
Senki nem tudja megmondani, hová ment a sötétség.
A fény hiányát sötétségnek éljük át és nevezzük.
Ezért a gyakorló mit csinál? Szítja a saját fényét. 
Aztán a fény már magáért beszél. Nem kell magyarázni.

Ne hagyd magad lealacsonyodni,
és a mások hibái nem fognak a károdra válni.

(Csöpel láma)

2014-08-21

Gondolatok Dan Millman könyvéből


Egyetlen tapasztalás sem megy veszendőbe, mert mindegyik megtanít valamire, és a lecke akkor is pozitív, ha maga az élmény nem az. 


A tapasztalat nem az, ami történik, hanem az, hogy mit kezdünk vele. 
                                   
A befogadóképességünk és az érdeklődésünk időről időre változik, ahogy az élet adja a leckéket és a pofonokat. Teljesen mindegy, mit szűrtünk le a könyvekből, az élet természete az, hogy összezavarodunk, mielőtt bölcsességre lelünk, térdre kényszerülünk, mielőtt az égre tekintünk, és szembesülünk a bennünk lévő sötétséggel, mielőtt meglátjuk a fényt. 
Minden egyes embernek végig kell járnia a tapasztalás útvesztőjét, hogy e világi bölcsességre tegyen szert. Bármivel kerülünk is szembe, az a maga módján a javunkat szolgálja. Kudarcok árán érünk el sikereket, hibáinkból tanulunk, és csigalépcsőn jutunk nagy magasságokba. 

   

A hibázás az élet szerves része. Az intelligencia azért van, hogy ne ismételjük meg újra és újra ugyanazokat a hibákat, miközben mindig más eredményre számítunk. A visszatérő problémák a még tanulásra váró leckékre hívják fel a figyelmet. Akkor tudhatjuk biztosan, hogy megtanultunk valamit, amikor másképpen kezdünk viselkedni. A felismeréseknek bizony semmi hasznuk a viselkedés megváltozása nélkül. 


Az élet olyan, mintha bumeránggal játszanánk: a szavaink és a tetteink hajszálpontosan jutnak vissza hozzánk. 


A világmindenség arra teremtetett, hogy tanítson, és nem arra, hogy elítéljen bennünket. Mi mégis ítélkezünk önmagunk és a világ felett. Akik gyorsan bírálnak, lassan mutatnak együttérzést. 
Ők elfeledték, hogy a fájdalmat okozó emberek nem jutnak pokolra: ugyanis már ott vannak, ezért viselkednek úgy. Elvégre semmit sem úszhatunk meg szárazon. Ha neheztelünk valakire, csak azt érjük el, hogy az illető bérmentesen lakik a fejünkben. És a bírálataink ellenére a valóság így is, úgy is az, ami. Tehát ha már bírálunk, tegyük együttérzéssel, amíg végül rá nem jövünk, hogy elsődleges feladatunk nem a megbocsátás, hanem a bocsánatkérés. 
                                                            

Addig sírtam, hogy nincs új cipőm, amíg meg nem pillantottam egy láb nélküli embert. 


Az élet választások sorozata. Akár a kisebb, akár a nagyobb terhet választjuk, minden döntésnek vannak előnyei és megvan az ára is. 
Múltbéli választásaink tettek azzá, akik ma vagyunk, és mostani döntéseink alakítják a jövőnket. Amikor azt kérik tőlünk, hogy két dolog közül válasszunk, olykor a legokosabb "mindkettőt" választani - de nem feltétlenül egyszerre. Csak hagyományos nézőpontból léteznek "rossz" döntések. Transzcendentális szemszögből tekintve csupán különböző leckék vannak. 


Bár a génjeink valóban istenadta összetevőink, de a szabad akarat is az. A génjeink ugyan hatással vannak a viselkedésünkre, de nem írják felül az irányításunkat vagy a felelősségünket. 


Ha túlságosan ragaszkodsz a táplálkozási előírásokhoz, akkor a stressz fog a sírba vinni. 



Tanítók


Egy fiatal szamuráj, Zembu beleszeretett az ura feleségébe. Amikor a férj rajtakapta őket, az ifjú önvédelemből leszúrta őt, és egy távoli tartományba menekült. Hiába keresett munkát, így hát útonálló lett belőle. 
Egy reggel aztán hirtelen rádöbbent, hogy mit tett az életével. Őszintén megbánta minden gaztettét, és hogy jóvátegye a bűneit, eltökélte, hogy ezentúl csak jót fog cselekedni. 
Nem sokkal ezután, amikor egy meredek sziklafal fölötti veszélyes úton baktatott, amely sok ember halálát okozta, elhatározta, hogy alagutat ás a hegyen át. 
Nappal ételt koldult, éjszakánként pedig egyre csak ásott. Így telt el 30 év. Az alagút már 600 méter hosszú volt, és csak pár hónapnyi munka maradt hátra, amikor egyszer csak elébe állt egy fiatal szamuráj, Kacuó, hogy megtorolja apjának, annak a nemesembernek a halálát, akinek az életét sok évvel korábban Zembu oltotta ki.
Zembu rezzenéstelenül állt Kacuó kivont kardjával szemben, és így szólt:
- Boldogan neked adom az életem, ha megengeded, hogy előbb befejezzem a munkámat. 
Így hát Kacuó türelmetlenül várakozott a következő hónapokban, amíg Zembu csak ásott és ásott. 
A fiatalember belefáradván a semmittevésbe, és látván, hogy közeledik a munka vége, beállt segíteni az öregnek. Ahogy egymás mellett dolgoztak, Kacuó egyre jobban kezdte tisztelni az idős férfi kitartását, és szilárd jellemét. Végül elkészült az alagút, amelyen az utazók immár biztonságban átkelhettek.
Zembu ekkor odafordult az ifjú harcoshoz:
- Most már kész a munkám. Levághatod a fejemet.
Ekkor könnyek szöktek Kacuó szemébe:
- Hogyan fejezhetném le a tanítómesteremet?

Egy ősi mondás szerint "nincsenek barátaink, sem ellenségeink, csupán tanítóink". Bármilyen alakot is öltsön, lássuk meg mindenben a bölcsességet. 

Gyógyulás


A lelki gyógyulást kereső elkeseredett embertől azt kérdezte a Mester:
- Valóban meg akarsz gyógyulni?
- Ha nem akarnék, gondolod, hogy idejöttem volna?
- Persze, a legtöbb ember ezt teszi.
- Ugyan miért? 
- Nem gyógyulásért jön, mert az fájdalmas. Enyhülésért. 

A tanítványnak pedig azt mondta a Mester:
- Azok az emberek, akik csak akkor akarnak meggyógyulni, ha az fájdalommentes, hasonlóak azokhoz, akik szorgalmazzák a fejlődést, de csak akkor, ha az nem jár változással. 

(Anthony de Mello)

2014-08-10

Cseresznyéskert


Ma reggel ment a tévében a Cseresznyéskert. A Csehov darabból készült filmet 1979-ben forgattuk. Kellemes emlékek... Hencz Dezső, Drabik Jancsi, Jozsó... Mensáros László sokat anekdotázott... 

Fájó szívvel néztem a stáblistát: a színészek és alkotók fele már elment. Furcsa érzés...


De akkoriban még irodalom is látható volt esténként, nem csak ostoba, butító műsorok. Örülök, hogy részese lehettem. 

Telihold napja


Ma (Budapesten) 20:26-kor telihold van. 
(Vízöntő 18. fokán)
Százszoros nap: 
mivel mindenki érzékenyebb, minden sokszorosan hat.
Figyelj arra, mit küldesz szét az Univerzumba!
Zöld gyertyás szertartás napja. 

Sok sikert hozzá!

2014-08-03

4-én, hétfőn Zöld Tara napja


OM TARE TUTTARE TURE SOHA

Az ékszer



"Minél messzebbre kerültünk, annál nagyobb lett a forróság. És a forróság növekedésével gyérült a növényzet, az élet minden jele. Homokos vidéken vándoroltunk, ahol csak elvétve láttunk egy-egy hosszú szárú, kiszáradt, élettelen fűcsomót. Semmi nem volt a láthatáron - se hegy, se fa, semmi. Ez a homok világa volt, mindenütt homok, homokos dudva. 

      Egy napon aztán elkezdtük magunkkal cipelni a gyújtófát. A parázsló fadarabot enyhén lengetni kellett, hogy izzásban maradjon. A sivatagban, ahol a növényzet féltett kincs, minden apró fogásra szükség van az életben maradáshoz. A gyújtófa elengedhetetlen volt esténként a tábortűz fellobbanásához, hiszen száraz fű alig akadt. Láttam, hogy a törzs tagjai összeszedik az errefelé tévedt állatok, főleg a dingók ürülékét. Jó, és ami a legfontosabb, szagtalan tüzelőnek bizonyult. 

      Mindenki tehetségesnek születik, jutott eszembe. Ezek az emberek életük során kibontakoztatják magukból a zenészt, a gyógyítót, a mesemondót vagy bármi mást, aztán ennek megfelelően új nevet kapnak és túllépnek korábbi önmagukon. Így hát, némi öniróniával, én is kamatoztatni akartam adottságaimat, kezdetben mint trágyaszedő. 


      Egyszer egy szép fiatal lány hosszú szárú, gyönyörű sárga virágot hozott elő áhítattal a dudvás bozótból. A nyaka köré tekerte, majd elöl megkötötte, és a virág úgy fityegett a mellén, mint valami értékes kitűző. A többiek köréje gyűltek, csodálták, dicsérték választását. Egész nap vele foglalkoztak. Láttam, hogy a lány ragyog a boldogságtól, és különösen csinosnak érzi magát. 

      Ahogy elnéztem a lányt, eszembe jutott az az eset, amely nem sokkal azelőtt történt a munkahelyemen, hogy eljöttem otthonról. Fölkeresett egy beteg, akit fokozódó szorongás gyötört. Megkérdeztem tőle, hogy mi nyomasztja, mire elmesélte, hogy egy gyémánt nyakláncának a biztosítását nyolcszáz dollárral emelte a biztosító. Talált valakit New Yorkban, akiről azt állították, hogy hiteles másolatot készít az ékszerről, természetesen hamis kövekkel. Betegem készült New Yorkba, meg akarta várni, míg a másolat elkészül, majd hazarepülve el akarta helyezni a valódi köveket a bank páncéltermében. A tetemes biztosítási összegtől így se szabadult volna meg, hiszen a legjobb páncélterem sem szavatol tökéletes biztonságot, de mégis kevesebbet kellene majd fizetnie. 

      Megemlítettem a közelgő városi bál napját, mire a nő elújságolta, hogy éppen addigra lesz kész a nyaklánc másolata, és ő azt fogja viselni. 

      Annak a bizonyos napnak a végén az Igazak népének leánya levette nyakáról a virágot, a homokba fektette, visszaadta az anyaföldnek. Az alkalmi ékszer megtette a maga szolgálatát. A lány pedig hálás volt és nem felejtette el a figyelmet, amellyel a többiek aznap kitüntették. Mindez azt jelentette számára, hogy társai vonzónak találják. Ennek ellenére sem ragaszkodott hozzá, hogy a virág az ő birtokában maradjon. Annak az a dolga, hogy elhervadjon, elszáradjon, humusszá válva visszatérjen az anyaföldbe, és újra kinőjön, ha eljön az ideje. 

      Ezért jutott eszembe az otthoni betegem. Jól megnéztem magamnak a bennszülött lányt. Az ő nyakékének célja volt, honfitársnőmének értéke. 

      Való igaz, hogy világunkban valakik értékrendjével baj van, állapítottam meg, és alig hinném, hogy e nyílt szívű emberekével itt Ausztráliában, a senki földjén."


(Vidd hírét az igazaknak)