Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2014. augusztus 27., szerda

Önmagunkat behelyettesíteni mások helyébe


"Mit jelent az, hogy önmagunkat behelyettesíteni mások helyébe? Röviden, hogy ellenségünket is szeretni tudjuk. Nem gyűlöljük az ellenséget, hanem embernek tartjuk, Természetesen tudjuk, hogy az ellenségünk, bolond ember lenne az, aki úgy tenne, mintha az ellensége nem lenne az ellensége. Nem erről van szó. Tudjuk, hogy az ellenségünk, de nem utáljuk, nem gyűlöljük emiatt, hanem azt látjuk, hogy olyan karmája ért meg jelen pillanatban, hogy nekünk rosszat akar, de ugyanakkor tudjuk azt, hogy a karma és a rosszakarat nem más, mint szenvedés. 
Úgy tekintjük őt, mint egy másik szenvedő lényt, aki hasonlít hozzánk. Mi is szenvedünk, ő is szenved. Neki most az a szenvedése, hogy rosszat akar nekünk, bánt minket, ártani akar nekünk. 
A szellem képzése (lodzsong) szempontjából ez az alapvető megközelítés. A lodzsong gyakorlásával ezeket a gyakorlatokat valóságos gyakorlattá tudjuk érlelni életünkben. Ha ezt nem tettük meg, akkor a gyakorlásunk mit sem ér."


Évezredek sötétségét elűzi egyetlen gyertya fénye. 
Ne átkozd a sötétséget, gyújts világot.

Tartsuk meg a világosságot.
A fénynek nem tud a sötétség ártani.  
A sötétség nem is létezik, a sötétség egyszerűen csak a fény hiánya. 
A sötétség nem egy dolog.
Ha eloltjuk a lámpát, akkor sötét van. 
Mikor meggyújtjuk, a sötétség eltűnik.
Senki nem tudja megmondani, hová ment a sötétség.
A fény hiányát sötétségnek éljük át és nevezzük.
Ezért a gyakorló mit csinál? Szítja a saját fényét. 
Aztán a fény már magáért beszél. Nem kell magyarázni.

Ne hagyd magad lealacsonyodni,
és a mások hibái nem fognak a károdra válni.

(Csöpel láma)