2014-08-28

Türelem


"A tiszta szemlélet megalkuvás nélküli folyamatos fenntartásán alapul a valódi, bátor türelem, amely félelemmentes, és hatalmas legyőzhetetlen erőt ad. 
A türelem azt jelenti, hogy tiszta a szemléletünk, nem azt, hogy kibírunk, elviselünk dolgokat. Megtartjuk a tiszta szemléletet, bármi is adódik. Bármilyen próbatétellel kerülünk szembe, nem tántorodunk el józanságunk méltóságától, nem engedjük magunkat lealacsonyodni. Nem engedjük, hogy a zavaros érzelmek - a gyűlölet, a gőg, a ragaszkodás, az irigység vagy az ostobaság - eluralkodjanak rajtunk, és a nyomukban rosszindulatú kívánságok fogalmazódjanak meg. 

Ezzel szemben, az nem valódi türelem, ha tiszta szemlélet nélkül gyáván, kínkeservesen erőlködünk a kellemetlenségek és a megpróbáltatások kénytelen-kelletlen elviselésén, miközben elménkben kavarog a bosszúszomj, megvetés, félelem, és a többi zavaros érzelem és tisztátalan gondolat. 
Összeszorítom a fogamat és küzdök magam ellen, és elviselem a dolgot. Sokszor ezt szokták közönséges értelemben türelemnek hívni. Azonban ez csak a külső látszat fenntartása. Nem beszélünk arról, hogy belül mi folyik az emberben. Az a fontos, hogy mit érzünk és gondolunk, nem az, hogy kifelé mit mutatunk."

(Láma Csöpel tanítása) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése