2012-08-14

Újabb mérnöki csodák


Jártam egy barátnőmnél a Telepy utcában. Sokkolt az ostobaság látványa. Nézzétek meg ezt a nem is tudom micsodát. Mert erkélynek nem lehet nevezni. Kiállni nem lehet. Viszont a kis szobának csak ez az ajtaja van kifelé, ablaka nincs. Az ablak a másik szobához tartozik. Szellőztetéshez az egész ajtót ki kell nyitni. A szoba berendezésénél elveszítik a pakolás lehetőségét. Amúgy is parányi a szoba, de a benyíló ajtó még rengeteg helyet vesz el.


Ízlések és pofonok persze különbözőek, ezen lehet vitatkozni. De szerintem erre a drapp - barna házra még hülyén is néz ki a fehér rács. (A kórházi körberácsozott ágy jut eszembe róla.) De a használhatatlansága kétségtelen. Én azzal büntetném a remek építészt, hogy kötelezően laknia kellene ebben a borzalomban. Élvezze ki a butaságának minden eredményét.
Csak megint azon csodálkozom, hogy több kézen, engedélyeztetésen megy át a tervrajz, és senkinek nem szúrt szemet ez a baromság?
Hozzáteszem, a belső tér is rémes, tanítani lehetne a fatális hibákat, amit csak el lehet követni.


Na, ez sem semmi. Mármint középen az a rémes, éles üveg - borzalom, aminek nekirepülnek szerencsétlen madarak. Corvin sétány. Ráadásul a nagy üvegfelület minden szempontból ostobaság. Hőtechnikailag a lehető legrosszabb. Télen nem tartja a meleget, sokkal többet kell fűteni. Nyáron átforrósodik. Mielőtt valaki azt mondaná, légkondit lehet használni, elmondanám, hogy a légkondi pokoli meleget fúj ki, és még forróbb lesz az utcán a levegő, a felhasznált áramról nem is beszélve. De hát ki törődik a környezettel? Tojni rá!
Ráadásul a bent lévők tudat alatt feszültek, mert nem érzik biztonságban magukat, ezt használják fel, hogy turbózzák a pörgést az emberekben. Ügyes fogás. Csak hát visszaüt minden. :-)
És akkor még nem beszéltem a veszélyességéről, ha betörik az üveg. Egy pici földmozgás is elég, és aztán meg lehet nézni, ahogy a szétrobbanó üvegek szétszabdalják az embereket.


Annak a nyomorult fának meg mi volt a bűne? Ott hátul, a beépítettre gondolok.


A természetben a gyökérzet legalább akkora, mint a lombkorona. És persze minél magasabb a fa, annál mélyebbre nyúlik a gyökér, hogy állva tudjon maradni a fa. Az a szerencsétlen sem gyökeret nem tud ereszteni, de aztán nőni sem, mert falba ütközik. Arra nem gondolt a tervező, hogy nem marad ekkora a fa?
Ez olyan, mintha 10 éves korában ráadnánk az emberre egy betoncipőt és betonruhát, aztán a teste nőne tovább, de nincs hová. Gratulálok.
Az embernek elvileg nagyobb agyállománya van, mint az állatoknak. Ilyenkor ezt megkérdőjelezem. Miért nem látják - érzik át a másik helyzetét, állapotát?
Ha valaki alkot valamit, miért nem gondolkozik közben? Miért nem hangolódik rá arra, amit csinál? Akkor biztosan nem kerülne ki ilyesmi a keze alól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése