2013-05-21

Cranio sacral hétvége

 
2013.június 8-9-én
CRANIO SACRAL hétvége
 
 
Cranio= koponya, sacrum = keresztcsont
.
Idegrendszerünk központja az agy és a gerincvelő. Az egész idegrendszerünk két vékony védőréteg, szövettel van bevonva. A belső védőburkot, mely az agyhoz és a gerincvelőhöz simul, Pia maternek, vagy lágy agykéregnek nevezzük.
A külső burkot, mely a koponyacsont belsejével és a gerinccsigolyákkal érintkezik, Dura maternek, vagy kemény agykéregnek nevezzük.
A kettő között folyik a cerebrospinális folyadék, vagy agyfolyadék. A kemény agykéreg a koponyacsontok és a csigolyák bizonyos helyein szilárdan hozzátapad a csontokhoz. Ezen felül a fascia-kon (vékony, inakhoz hasonló kötőszövetszálak) keresztül kapcsolódik a környezetében levő erekhez, izmokhoz, idegekhez. Az agy és a gerincvelő saját ritmusában mozog. Ez a mozgás részben fentről lefelé, részben hátulról előre, és részben belülről kifelé, tehát háromdimenziósan irányul. Ezt a ritmust cranio-sacral ritmusnak nevezzük.
A légzés, a szívverés ritmusához hasonlítható. A frekvenciája (taktusa, percenkénti gyakorisága) 6-12 mozgás/perc. Ez a mozgás a koponya tetejétől a lábunk ujjáig vonul végig a testünkön és gyakorlott kezek által ki is tapintható.
John Upledger amerikai diplomás kiropraktör, e technika alapítója szerint az agy csontjai igen finom mozgásban vannak egymás között. Egy baleset, rossz mozdulat, helytelen táplálkozás, testi vagy lelki stressz, következtében megváltozik izomtónusunk (összehúzódik, begörcsöl). Ez a helyi változás kihathat az egész szervezetre a fasciákon keresztül, sőt a cranio-sacral ritmus helyi blokkjához is vezethet. Ezek a változások kitapinthatóak.
 
 
A Cranio sacral rendszer a koponya és a gerinc csigolyák anatómiai, élettani és funkcionális egységével foglalkozik.

A cranio sacral terápia a koponya, a gerinc és a környékbeli  izmok, ízületek mikromanipulációjával korrigálja a gerincoszlop elváltozásait, és gyógyítja a napjainkban oly gyakori különféle gerincproblémákat.

A terápia rendkívül lágy, finom, de ugyanakkor meglepően hatékony.


 Minden új érdeklődő jelentkezését szeretettel várom, és a régiek is ismételhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése