2014-03-23

A harag




"Amikor elveszítem a kapcsolatomat az eredeti énemmel, a saját igazságommal, azt el kezdem helyettesíteni elképzelésekkel magamról és másokról. Lehet, hogy némelyik elképzelésemben van igazság, de néhányat a félelmeim, a bizonytalanságaim és fájdalmaim alapján teremtettem meg.
Amikor el kezdem ennek alapján élni az életemet, akkor olyan tapasztalatokat szerzek, amik még jobban megerősítik a kreált érzéseket, és távolabb visznek az igazságtól. Mostantól kezdve erősítsem az igazságot önmagammal kapcsolatban azzal, hogy emlékszem arra, ki vagyok én valójában: eredendően egy tiszta és békés személyiség. 


A harag belső mechanizmusának megértése

Ha haragosan gondolkozunk, beszélünk és cselekszünk, egy lenyomatot vagy a harag-emlékét teremtjük a tudatosságunkban, amiből a harag szanszkarája (lenyomata) megszületik. A szanszkarában ott van a felvett érzelem és a kifejezés tapasztalata a harag tárgya felé. 

A tárgy lehet egy bizonyos személy vagy helyzet. Ha találkozunk a haragunk tárgyával a következő nap, felerősödik a harag felvétele a szanszakarában. Elmélyítjük a szanszkarát, ahogy egyre több haragot fejezünk ki, még akkor is, ha csak „haragosan” gondolkodunk. Ennek az érzelmi energiának a felmerülése a tudatosságunkból meggátol bennünket abban, hogy pozitívan lépjünk kapcsolatba másokkal. Elsötétíti a tudatunkat és összezavarja az intellektusunkat, gyengíti és torzítja a gondolatainkat, a döntéseinket és a viselkedésünket. Gyakran ez ad magyarázatot arra, miért találjuk nehezebbnek a kapcsolatot és kommunikációt bizonyos emberekkel az életünkben. Alapvetően egy negatív képet cipelünk magunkban a másikról a szanszkaráinkban. És amikor újra látjuk őket, felszínre jön az az energia a szanszkarában, ami befolyásolja a nekik adott válaszunkat."

(Brahma Kumaris anyaga)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése