2014-03-04

Magyar találmány kerekesszékkel járóknak



Egy magyar találmányt emleget napjainkban az amerikai sajtó, mely megoldást kínál a fogyatékkal élők számára. A történet tipikusan amerikai, ezúttal azzal a különbséggel, hogy van magyar vonatkozása is.
Egy amerikai ügyvédnő, aki gyermekkora óta izomsorvadásos betegsége miatt kerekes ­székhez kötött, indította el a sztorit. Stacey Zoern mobilitásának megőrzéséhez keresett megoldást, és az interneten talált rá a Magyarországon fejlesztés alatt álló Kengurura.
A hátsó, egyetlen ajtaját távirányítóval nyitó, és ezzel kerekes székesek számára is használható autót Kissároslaki István fejlesztette és építette, de hiába a remek ötlet, itthon nem talált befektetőt, akivel a terveit valóra válthatta volna. Épp befulladni látszott a Kenguru, mikor Stacey megtalálta a magyar autót, és meggyőzte a tervezőt, hogy vigyék Amerikába a céget, és közösen keressenek befek­tetőt a gyártóüzem létrehozásához.
A közelmúltban sikerült is pénzt találni, hiszen bejelentették, hogy az első sorozatgyártású Kenguruk várhatóan jövőre már elhagyhatják a gyártósort.
A 25 ezer dolláros áron (kb 5,5 millió Ft) előrendelhető kisautó mindössze két méter hosszú, és másfél méter magas. Egyszemélyes, a vezető a hátul felnyíló ajtón keresztül tud begurulni az elektromotorok által hajtott járgányba.
A kormányzás motorkerékpár jellegű, és bár az amerikai szabályok miatt végsebessége maximum kb 40 km/h, az autó az egy feltöltéssel mért 100 kilométeres hatótávolsággal épp elegendő ahhoz, hogy a napi teendőket a városi forgalomban elintézhesse az autó használója.
Kissároslaki István magyar-amerikai története álomszerű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Barack Obama elnök legutóbbi austini beszédében külön is megemlékezett a Kengururól, mint amerikai sikersztoriról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése