2009-11-09

"Örök" szerelem

"Minden gyereknek mindenütt azt hajtogatják ezer és egyféle módon, hogy a szerelem örök: ha egyszer megszerettél valakit, mindig szeretni fogod. (...és együtt életek, amíg meg nem haltak...)
Ha pedig szeretsz egy másik embert, később azonban úgy érzed, hogy a szerelmed tovatűnt, ez csupán annyit jelent, hogy soha nem is szeretted igazán az illetőt. Mármost ez egy nagyon veszedelmes elképzelés. Az örök szerelem eszméjét ülteti el a fejedben, márpedig az életben semmi sem örök. A virág reggel kinyílik, estére pedig már el is hervad.
Az élet szüntelen áramlás: minden változik és mozog. Semmi sem mozdulatlan, semmi sem állandó. Beléd plántálták az örök szerelem eszméjét, ami romba fogja dönteni az egész életedet. Örök szerelmet fogsz várni a szerencsétlen nőtől, ő pedig örök szerelmet fog remélni tőled.
A szerelem maga így csak másodlagos szerepet kap, az állandóság válik elsődlegessé. Márpedig a szerelem oly kényes virág, hogy nem kényszerítheted örök virulásra. Persze körülveheted magad művirággal, ezt teszik általában az emberek - a házasságuk, a családjuk, a gyerekeik, a rokonaik és minden egyéb műanyagból van.
A valódi szerelem azonban olyan bizonytalan, amilyen az életed. Nem állíthatod bizonyossággal, hogy még holnap is e világon leszel. De még csak azt sem mondhatod, hogy túléled a következő pillanatot. Az életed folyamatosan változik - a gyermekkortól a fiatalságon, a középkoron és az öregkoron át a halálig egyetlen örök változás.
A valódi szerelem is változni fog.
Ha megvilágosodott vagy, elképzelhető, hogy a szereteted immár túllépett a köznapi élet törvényein. Nem változó és nem is állandó, egyszerűen csak van. Többé nem az a kérdés, hogy hogyan szeretsz, hiszen magává a szeretetté váltál, bármit teszel is tehát, a szeretet sugárzik belőle. Nem arról van szó, hogy egyetlen konkrét cselekedettel fejezed ki a szeretetedet: egyszerűen bármit teszel, a szereteted kezd kiáradni rajta keresztül. A megvilágosodás előtt azonban a szereteted is olyan lesz, mint minden egyéb: változni fog.
Ha megérted, hogy a szerelem szeszélyes, hogy hébe-hóba mások is felkelthetik párod érdeklődését, s hogy neked megértőnek, szeretőnek és gondoskodónak kell lenned, miközben engeded, hogy a párod a bensőjében helyesnek érzett útra lépjen, akkor esélyed nyílik rá, hogy bebizonyítsd a párodnak, mennyire szereted.
Te szereted őt, ha ő valaki mást fog is szeretni, annak nincs jelentősége. Ha elég megértő vagy, elképzelhető, hogy a szerelmed egész életen át tartó szívüggyé válik, de ne feledd, állandó sosem lesz! Meglesznek a maga hullámhegyei és hullámvölgyei, változásokon fog keresztülmenni.
Amikor szeretni kezdtél, túl fiatal és tapasztalatlan voltál: hogyan maradhatna változatlan a szerelmed, amikor időközben érett felnőtté váltál? Veled együtt a szerelmed is bizonyos érettségre tesz szert.
Amikor pedig megöregszel, a szerelmed íze is más lesz. A szerelem folyamatosan változni fog, és hébe-hóba éppen arra lesz szüksége, hogy alkalmat kapjon e változásra.
Az is elképzelhető, hogy életed folyamán többször is váltogatnod kell a szeretőidet. Nincs ebben semmi sérelmes. Ami azt illeti, ha életed során sok szeretővel van dolgod, gazdagodni fogsz tapasztalataidban.
De abban a pillanatban, ahogy a párod rápillant valakire - elég csupán ránéznie - a szemeiben tükröződik a vonzalma, és te máris kiborulsz. Pedig meg kell értened, hogy ha a férfi elveszíti érdeklődését az utcán szembejövő szépasszonyok és a moziban látott gyönyörű színésznők iránt -, mert te pontosan ezt akarod, hogy rajtad kívül senki se keltse fel az érdeklődését: látszik, mennyire nem értesz az emberi lélektanhoz. Szóval, ha nem érdeklik többé az utcán és a mozikban látott csinos nők, akkor te miért érdekelnéd? A nők iránti érdeklődése garancia számodra, hogy te is foglalkoztatod őt, hogy továbbra is fennáll a szerelmetek megőrzésének lehetősége.
Mi azonban éppen ellentétesen cselekszünk. A férfiak megpróbálják úgy intézni, hogy az asszonyukban rajtuk kívül senki más iránt ne ébredjen érdeklődés, hogy életük párja minden figyelmével nekik adózzon, kizárólag rájuk összpontosítson. Márpedig az egyetlen személyre összpontosított figyelem elkerülhetetlenül az őrületbe kergeti az embert.
(Osho: Szerelmesen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése