2009-11-12

A magban rejlő lehetőség

" Vegyenek a kezükbe egy makkot, és vizsgálják meg. Hol van e pillanatban a tölgyfa? Csak nem a makkban? Rálelnének-e, ha feltörnék a magvat? Nem. Mindössze azt találnák, ami egy tölgyfa lehetőségét hordozza, azaz annak ideáját. Ám, ha termékeny talajba ültetik a makkot, a rezonancia elve gondoskodik arról, hogy a környezet mindazon elemei, amelyek rezonálnak a tölgy eszméjére, a maghoz kerüljenek. Ez az idea vonzza majd azokat a tápanyagokat, vizet és napfényt, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az anyagtalan, láthatatlan idea tölgyfává terebélyesedjen.


Bármilyen természetű is a vállalkozásuk, néhány évvel a sikeres megalapítása után rengeteg minden tartozik majd hozzá. Hol van ez jelenleg? Hol a sok ügyfél, alkalmazott, az alapanyagok, tervek, pénz? Elszórtan valamennyi fellelhető a környezetben, ahogy a víz, levegő és nitrogén is a növekvő fa számára. Ám mindaz, ami álmaik vállalkozásának felépítéséhez szükséges, az eszközök és források, tőke, emberek, gondolatok, szakértelem - minden, ami majd körülveszi önöket - egyenlőre nincs sehol, nem gyűlt még össze.
Minden sikeres vállalkozás kiindulópontja: egy halálpontosan megfogalmazott gondolat.
Most arra kell nagyon ügyelniük, hogy roppant precizitással alkossák meg ezt a magvat. A bizonytalanul, tétován megformált magvak soha nem csíráznak ki, és nem eresztenek gyökeret. Ahhoz, hogy a mag kihajtson, életképesnek kell lennie.
Az emberek gyakran esnek abba a tévedésbe, hogy a hogyanra koncentrálnak, mert azt hiszik, ez a dolog lényege. De a nagyobb tőke csak ritkán ad választ a kezdés nehézségeire.
Ugyanúgy, ahogy a levegőt, vizet és napfényt sem nehéz találni, pénz is akad mindig elegendő. Már ha meggyőző, életképes és világosan megfogalmazott alapeszmével és ehhez mért stratégiai tervvel rendelkeznek."
(J. Assaraf: A válasz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése