2013-03-25

Az éber tudatosság hatalma

 
 
"Az egészséges ember nem tökéletes, hanem tökéletesíthető: nem lezárult, hanem folyamatban lévő. Fegyelemre, türelemre és munkára van szükség ahhoz, hogy az ember egészséges tudjon maradni.
Neurotikus egónk mindig a legkisebb ellenállás felé akar elmozdulni. Spirituális Énünk azonban új utakat keres. Nem arról van szó, hogy a gyakorlás tökéletessé tesz, hanem arról, hogy a gyakorlás maga tökéletes, mivel egyszerre van meg benne az erőfeszítés és a nyitottság  a kegyelem felé. ( A születés és a halál biztos, épp a közte lévő utazás / haladás a lényeg.)
 

Kétféle szemtanúskodás létezik: az együtt érző és a szenvtelen.
Együtt érző szemtanúként a szeretet irányából  közelítünk.
Szenvtelen megfigyelőként ezzel szemben passzív közönnyel szemlélődünk.
(Sokszor segített két aspektus, ha a komfortzónámat zavaró helyzetbe kerültem. Három lépést hátralépni, és figyelni a szituációt, magamat is és másokat is. Próbálom megfejteni, hogy tükör-e? Valamikor, valahol én is így teszek másokkal, és most visszakapom? Ha sehogy sem tükör, akkor azt derítem ki, mire akar megtanítani a helyzet?
A másik, mikor felülről nézek le, a Felsőbb Én szemszögéből és onnan átlátható az egész.)


Az éber tudatosság kiváló eszköz az egészséges kapcsolatok kialakításához, hiszen azzal, hogy megszabadít a félelemtől és a mohóságtól, segít megszabadulni az egótól. Lehetővé teszi, hogy tisztán jelen legyünk mások számára, a neurotikus ego gátjai nélkül. Egyszerűen csak együtt vagyunk valakivel, nem ítélkezünk, csak megfigyelünk.
A másik cselekedeteit pusztán információnak tekintjük, anélkül, hogy elítélnénk vagy hibáztatnánk értük.
Ha így teszünk, helyet csinálunk az események körül, ahelyett, hogy telezsúfolnánk saját hiedelmeinkkel, félelmeinkkel és ítéleteinkkel. Az efféle éberen tudatos jelenlét lehetővé teszi, hogy ne kelljen azonosulnunk azzal, amit a másik tesz. Az a kapcsolat mondható egészségesnek, amelyben egyre több az ilyen mozgásteret adó pillanat.
 
 

Az elfogadás az első lépés afelé is, hogy kiengedjük kezünkből az uralkodni akarást, és megadjuk a szabadságot másoknak. (A Szabad Akarat lényeges. Ha a Teremtő megadta mindenkinek, akár ölhetünk, bármit tehetünk, nem akadályoz meg benne, akkor nekünk sincs jogunk zsarolni, gátolni, irányítani a másikat. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy példát mutatunk, és ha tetszik neki, amit lát, esetleg hasonlóan csinálja. De nincs két egyforma ember, így nem lehet két egyforma kivitelezés sem. És ez jó, mert a sokszínűség a lényeg!) 
Így tehát ez az éberen tudatos elfogadás a működő kapcsolat alapja. A szeretet 5 alkotóeleme (odafigyelés, elfogadás, megbecsülés, gyengédség, megengedés) az éber tudatosság eredménye, és egyben a feltétele."
 
(David Richo: Hogyan legyünk felnőttek egy párkapcsolatban? - Édesvíz kiadó) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése