2010-11-16

Egy vegyészmérnök gondolatai

Mint tudjátok, október 12-én mintát vettünk innen, a Marcal folyó partján, Jánosházánál. A szervetlen anyagokra kész az elemzés, és sajnos minden várakozást felülmúlt az eredmény. Sokkal rosszabb, mint azt gondoltuk. A szerves anyagokra most folyik a vizsgálat. Kértem pár sort, íme:


Nos, mára kimondhatóvá vált: nem tehetünk semmit.

Az anyag kint van, összehasonlíthatatlanul rosszabb paraméterekkel, mint valaha is gondoltuk.

Kis ez, kis az, ügyesen mixelve, trükkösen maszkírozva.


Azt gondolhatjuk, a „majd csak lesz valahogy” apatikus alapállásának nagy tömegre szervezett, élőképszerű felvétele itt is, most is megnyugtató, mindent meg- nem-történtté simító eszközünk lesz, ó, a jól ismert feloldozás...


Ha a finom, ilyen-olyan, főleg északnyugati szellők libbentenek felénk/fölénk takarót, lesz majd öröm, móka, kacagás. Kérdezzük csak meg a szimpatikus kirándulót Balatongyörökön, kapar-e a torka, a békés bebírót Ajkán, hogy a szteroid szippantani - való segít-e aludni jobban két szép vörösre festett nap között! Adjunk el mézet/bort/jó szállást bárkinek: ha ezt is kibírja, Ön megfelelt!

Hogy mi lesz? Semmi. Elviseljük. Szívjuk. Bőrünkön hordjuk. Hajunkat hullatjuk. Átörökítjük.


„Genetikailag” módosulunk. Ön, nyájas olvasó, módosult ma? Élvezte? Tudta/nem tudta / nem akarta tudni? Adott pormaszkot a kutyusnak? Húzott a csecsemőre meg a dédire, északára a birkákra is?


Ügyes, jó fiú, jóóóó, jó fiú...


Csinos lista jön, most tessék figyelni, csiribú, csiribá, minden van, amit kértél, és még, és még, csak örülj, csak élvezd, csak vigyorogj szépen, csak csurranjon a nyál, csinosan, bambán :


As, Cd, Cr, Ni, Pb, Zn, Hg, pH,

Arzén, kadmium, króm, nikkel, ólom, cink, higany, péhá (lám, a kakukktojás),

Pr, Pt, Rb, S, Sb, Se, Si, Sm, Sn, Sr, Ta, Tb, Te, Th, Ti, Tl, Tm, U, V, W, Y, Yb, Zr,

Praezodínium, platina, rubídium, kén, antimon, szelén, szilícium, szamárium, ón, stroncium, tantál, terbium, tellur, thorium, titán, tallium, túlium, urán, vanádium, wolfram, ittrium, itterbium, cirkónium, mint valami kelta legenda, titokzatos, távoli, halálos...


Esetleg mint afféle keverék ételizesítő?


Ag, Al, As, B, Ba, Be, Bi, Br, Ce, Cd, Co, Cr

Ezüst, alumínium, arzén, bór, bárium, berillium, bizmut, bróm, cérium, kadmium, kobalt, króm,

mindenből egy csipet, kész is a finom lé, leves, leveske, csak hinteni ügyesen mindenbe, ami folyik, aztán kortyolni, kortyintani, szürcsölni élvezettel..


Cu, Cs, Dy, Er, Eu, Fe, Ga, Gd, Ge, Hf, Hg, Ho, I, Ir, K, La, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Nb, Nd, Ni, P

Réz, cézium, dyszprózium, nem is hallottuk még, milyen idegenek, kik ezek, milyen vallásúak, van-e színük, pártjuk, nénjük, életterük, élőhelyük, zavaros énképük, hát kik ezek, kik ezek?


Hatnak, persze hogy hatnak, szinergia, illedelmes, csendes gyilok, ha már szemtől szemben nem, hát legalább ismerkedjünk össze, soh'se lehet tudni, ugyibár... Jobb a finom alázat, nagy anyag mind, határérték-feletti, ha ez számít, olyasmi, mint a képviselő, mindenből ki kell (kellene) venni:


Pb/ólom:

A felszívódó és vérben keringő ólom 90%-a vörösvérsejtekhez kötődik, azaz a sejtes elemekhez. Átmenetileg lerakódik a parenchimás szervekben (pl. máj, vese), de hamarosan fő raktározódási helyére, a csontokba kerül. Az ólom eliminációja (kiürülése, kiválasztódása) a szervezetből igen lassú folyamat, a széklettel és a vizelettel ürül ki csekély mennyiségekben. A felhalmozódás során (idült, elhúzódó módon) kialakult ólommérgezés rontja a férfiak nemzőképességét (lassítja a spermiumok mozgását, izom és csont-fájdalmakat, emésztőrendszeri zavarokat, májpanaszokat, vérszegénységet, idegrendszeri panaszokat, illetve fáradékonyságot és ingerlékenységet okoz. Súlyosabb esetben már göcsös fájdalmakat vált ki az izmokban (ólomparalízis) és az ízületekben (ólomköszvény - elősegíti a húgysav lerakódását az ólom), gyomorban és bélrendszerben (ólomkólika), az arc hamuszürke elszíneződését ( ólomkolorit) és súlyos vese és idegrendszeri tüneteket okoz, általános legyengülést és étvágytalanságot hoz létre az ólom telítettség. Gyermekek esetében tanulási nehézségek és az ún. Teleki tünet, a lógó csukló alakulhat ki. Az ólommérgezettség kimutatható a vérből (25-50 µg/dl már tüneteket okozhat), hajból és a körömből.


As/Arzén:

A vízoldékony arzénsók a gyomor-bélhuzam nyálkahártyájáról és egyéb nyálkahártyákról (tüdő) is könnyen felszívódnak, a vér arzéntartalma a felszívódás után gyorsan csökken, a szerveké emelkedik. Végső raktározási helyek a bőrfüggelékek és a csontok, ahonnan még évek múlva is kimutatható az arzén. Az arzén kiürülése a szervezetből főleg a vizelet ürítésével történik meg, igen lassú folyamatként. Legnagyobb kárt a kapillárisokban (kis vérerekben) okozzák, főleg a vese vérereiben.

Hirtelen nagy mennyiségű arzén felszívódásakor az ún. hűdés fél-egy óra alatt halált okozhat, de pl. por-inhaláció esetén csak 4-12 óra múlva alakulhatnak ki a súlyos mérgezéses tünetek. A heveny arzénmérgezés tünetei: karcoló érzés a torokban, égető gyomorfájdalom, csillapíthatatlan hányás, fokozódó rizslészerű hasmenés, lábikragörcs, és a kínzó szomjúság, majd súlyos agyi anoxia (teljes oxigénhiány), sokkos állapot és kóma alakul ki. Idült (elhúzódó, mikor kis adagokban érintkezik a beteg folyamatosan az arzénnel, és közben még bizonyos szintű tolerancia is kialakulhat az arzénnal szemben) betegségben, enyhébben jelentkeznek a tünetek, étvágytalanság, székrekedés és hasmenés váltakozó jellegű előfordulása, a nyálkahártyák gyulladása, a talpakon, tenyéren fokozott szarusodás, a bőr fénynek kitett helyein pigmentáció kialakulása, gyors őszülés és hajhullás, sokideggyulladás érzéskieséssel és fájdalommal, vérszegénység, szellemi kábultság és általános leromlás jellemzi a tüneteket.


Cd/kadmium:

A kadmium szintén az egyik legmérgezőbb elemek közé tartozik, és veszélyességét fokozza, hogy a vese vissza is tartja a szervezetben.

A kadmium felszívódása a gyomor-béltraktusból igen gyors, lerakódása után a vesében és a májban még évek múlva is kimutatható. A kadmium felhalmozódása a szervezetben gyengíti az immunrendszert, akadályozza a vas anyagcsere folyamatot, tüdőgyulladásra, tüdőtágulatra és a hörgők gyulladására, ízületi gyulladások kialakulására hajlamosít, illetve elősegíti ezeknek a betegségeknek a kialakulását. Csontrendszer, idegrendszer és nyálkahártya károsító hatása van. Felhalmozódása folyamán általános tünetei pl. a fáradtság, ingerlékenység, szomjúságérzet fokozódása.


Hg/higany

A nehézfémek, mint a higany is, mivel elsősorban a bélrendszerben, emésztőrendszerben (és vesében, csontokban, agyban, bőrben raktározódnak el, és nagy mértékben felelősek pl. az immunrendszer gyengüléséért, a stressz-tűrőképesség csökkenéséért, így a higany mint a fogtömések fő alkotója(50%), önmagában indikálhatja és fenntarthatja ezen állapotokat. A higany a vizelettel, nyállal és a széklettel ürül ki a szervezetből.

Enyhébb tünetek jelentkeznek idült, elhúzódó mérgezés esetén: fogínygyulladás, foghullás, bélhurut, ingerlékenység, emlékezési és koncentrálási nehézség, ideggyulladások, remegés, koraszülés, magzati deformitások, általános leromlás.


U/urán

Az uránium képes kötődni az emberi DNS-hez. A felfedezés messzemenő következményeket feltételez az úgynevezett szegényített uránból készült fegyverzetet használó katonák, az egykori harci övezetek jelenlegi lakói és az uránbányák, valamint feldolgozó létesítményeik közelében élők, továbbá az uránnal bármilyen érintkezésben lévőkre nézve.

Az uránnak mélyreható hatásai vannak az emberi DNS-re. Amikor a sejtek uránnak vannak kitéve, az urán hozzákapcsolódik a DNS-hez, a sejtek pedig mutálódni kezdenek protein többszörözési hibák egész sorát váltva ki, melyek közül több rákos megbetegedést gerjeszthet.

A kutatások megerősítik azt a gyanút, mely szerint az uránium mint nehézfém károsítja a DNS-t, radioaktív tulajdonságaitól függetlenül. Az már korábban is ismert volt, hogy több nehézfém képes a DNS-hez kapcsolódni, az uránium esetében azonban csak most először sikerült ezt kimutatni.

Az utóbbi időben azonban egyre több kérdés merült fel a szegényített uránnal kapcsolatban, melynek aktivitása jóval kisebb a természetes uránénál. Stearns kutatása fényt deríthet az Öböl-háború szindróma és a szegényített urán közötti lehetséges kapcsolatra, vagy a Közel-Keleten és a Balkánon kialakult nagy fokú rákos és születési rendellenességekre. Ugyanakkor felmerülnek a 80-as években robbanásszerűen megnövekedett uránbányászat környezeti hatásai is.


Ízelítőnek ennyi, folyt. köv. 5 részben: a többi károsító elem, a veszélyek és következmények, elhárítási esélyek.

(J.T.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése