Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2012. január 29., vasárnap

Disznóölés


Tegnap disznóölés volt a háznál. Már rutinos vagyok benne. Semmi bajom az egésszel. Régebben úgy mondtam: nem kell nagy képesség ahhoz, hogy a malac visítását meghalljuk, de az erkélyemen lévő bazsalikom is sikít, mikor letörök belőle. Azt is meg lehet hallani. Csak érzékenység kérdése. Tudomásul kéne venni, hogy a növények is élnek, éreznek és reagálnak.
És azt is, hogy az ember a tápláléklánc tetején áll. Nem az öléssel van baj, hanem ha rossz körülmények között tartják az állatokat, és hogy többet ölünk le, mint amennyit kéne. Pazarlás folyik, mások meg éheznek. Elosztási gondok vannak.


Pár éve Csöpel láma is érdekes kifejtést tartott a húsevéssel kapcsolatban. Egy nő büszkélkedett, hogy már 4-5 éve nem eszik húst.
- Miért? - kérdezte a láma.
- Miattam ne öljenek állatot. - jött a buta válasz.
- És miket szoktál enni?
- Sok rizst, például.
- És te tudod, egy szem rizshez hány halál tapad?
Döbbent csend. Nem értette a kérdést a nő.
- Szerinted a rizs zacskóban terem?
- Nem, persze, a rizsföldön.
- Igen, elöntik a területet vízzel, és abban milliónyi vízi élőlény telepszik meg. Majd aratáskor lecsapolják a földet, és azok mind elpusztulnak.
A nőt láthatóan nem rázta meg a hír. A láma folytatta:
- Szerinted hány centitől vagy kilótól számít életnek az élet? Egy parányi élet a vízben nem számít, de egy malac már igen? Egy tehénből sokan sokáig jól laknak. Az egy élet. Egy szem rizstől nem laksz jól, de számtalan kis élet halt meg érte.
Megjegyzem: nagyon sok vegetáriánus gond nélkül lecsapja a szúnyogot, és lefújja a legyet, pókot vegyszerrel.
Amikor a kertész visszavágja a rózsát, az védeni akarja az életét, és új virágot növeszt, hogy életben tudjon maradni.
A gomba a fojtogatása miatt termel új és új gombát, hogy ne haljon meg. Jó reggelt a fejekben! :-D


Nekem az egyetlen fura az egészben, mikor a fület ott helyben elropogtatják. Állítólag csemege. Biztos. :-)


Amíg a férfiak kint a dermesztő hidegben végzik a nehezebb munkát, a nők bent az apróbb darabolást és feldolgozást.


Jelen van az egész család, a legapróbbak is. aztán közös ebéd zárja a munkát. Minden és mindenki a helyén van. Tetszik ez az összetartás és szervezettség.