2007-10-27

Agyvérzés


Életet menthetünk, ha idejében felismerjük az agyvérzés jeleit

Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. Felsegítették kelni, majd az asszony azt mondta, hogy minden rendben, úgy látszik, csak megbotlottam - mondta. Nem akarta, hogy orvost hívjanak.

Az est hátralévő részét jó kedvben a társaságban folytatta tovább. Amikor hazaértek férjével, a férj mégiscsak felhívta a mentőket. Az asszonyt beszállították a korházba. Rövid idő elmúltával még az éjjel az asszony agyvérzésben meghalt.

Ha ott, a szórakozás helyén, valaki ráismert volna az agyvérzés jeleinek egyikére annak a következő 3 óra leforgása alatt életmentő jelentősége lett volna, az egyik orvos véleménye szerint.


Alapjában, négy féle lehetőség van arra, hogy felismerjük az agyvérzés jelét:

1. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt, hogy mosolyogjon,

2. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy mondjon egy rövid mondatot, pl. Ma nagyon szép idő van.

3. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy emelje fel mindkét karját a magasba.

4. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy öltse ki a nyelvét.

A fentiek közül bármely elváltozás jeleit mutatja a normálistól, pl. ha arcának egyik fele görcsösen mozdulatlan marad, vagy nem tudja kifejezni magát egy egyszerű mondat erejéig sem, vagy ha valamelyik kezét nem tudja felemelni feje fölé, vagy nem tudja kiölteni nyelvét, vagy az egyszerűen csak kilóg a szájból... ez mind azt jelzi, hogy sürgősen hívjuk a mentőket.

Ez a neurológus orvos azt is mondta, hogy ez a levél, ha eljut legalább 100 címre, szinte biztos, hogy legalább egy életet megment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése