Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2008. július 30., szerda

Himalájai sókristály

Írtam arról, hogy kaptam sókristályt ajándékba. Azóta fogyasztom és mivel jók a tapasztalataim, ezért megosztom veletek az információkat. Egy üvegbe tettem 2 db diónyi kristályt és minden nap egy teáskanálnyit teszek ebből a sőoldatból 2 dl vizbe és ezt iszom éhgyomorra. Az oldat nem romlik meg. Viszont üveg edényben lehet tárolni és műanyag kanállal adagolni, fém nem érhet hozzá, mint a CoD teánál.

Az emberi test körülbelül 5-7 g közötti só mennyiséget képes a vesén keresztül kiválasztani. A fennmaradó mennyiséget a szervezet megpróbálja ártalmatlanítani, mégpedig úgy, hogy a nátriumkloridot víz molekulák zárják körül, ionizálással semlegesítve azt. Ehhez a folyamathoz azonban vízre van szükség, amely sejtjeinkből származik. Ráadásul az étkezéshez használt konyhasó káliumtartalma is sokkal nagyobb a kívánatosnál - a túlzott káliumbevitel felborítja a szervezet ionegyensúlyát, csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat okoz, megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt, valamint általános meszesedést és csontritkulást okoz. A felsorolást sokáig lehetne folytatni, azonban tény, hogy az európai ember átlagos napi sófogyasztása 12-20 g, míg a szervezet számára 0,2 g is elegendő lenne az egészséges működéshez. Mindezen ijesztő tények ellenére tény, hogy só nélkül az agy nem lenne képes egyetlen gondolat megformálására sem, mert az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban lévő elemek - a kálium és a nátrium - jelen vannak.

Ugyanakkor a szervezet egészségének megőrzéséhez nem elég, ha mindössze kevesebb sót fogyasztunk, annak minőségére is ügyelni kell!

Természetes kristálysó
A régóta egészségesnek tartott jódozott vagy fluorral dúsított sóról a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a szervezet nem képes ezeket a vegyületeket mesterséges formában beépíteni az anyagcserébe, vagyis ily módon nem kerül több jód vagy fluor a szervezetbe. Egyes vélemények még a tengerisó egészséges voltát is megkérdőjelezik az egyre nagyobb méreteket öltő környezet szennyezés miatt: tény, szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne lennének hangosak a híradások egy-egy olajszállító hajó katasztrófájától.

Pakisztánban, a 3000 méter magas Karakórum hegységben bányásszák azt a 250 millió éves kristálysót, amely az emberi szervezet számára a legegészségesebb, ugyanis olyan elemeket tartalmaz, melyek elengedhetetlenek annak működéséhez. A kristálysó abban különbözik a konyhasótól, hogy a nátrium-kloridon kívül még további 82 elemet tartalmaz - magyarul, a konyhasó mindössze nátrium-kloridra redukált állapotában kerül fogyasztásra. Kutatási adatok bizonyítják, hogy a világ sótermelésének 93%-át ipari célokra használják: például mosószer, műanyag és PVC gyártására, amelyhez NaCl-ra van szükség, de szinte nincs olyan késztermék sem, amely ne tartalmazna NaCl-ot mint tartósító szert.

A természetes, tiszta kristálysó csak szórványosan fordul elő, főként azért, mert kifejtése során kb. százszoros mennyiségű kősót kell kibányászni az értékes kristálysó megszerzéséhez. Ráadásul természetes tulajdonságainak megőrzéséhez kézzel való kifejtés és szortírozás szükséges. A természetes kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében élelmiszer. Különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. A HUNZA kristálysóból készített sóoldat (kristálysó és víz) képes újraindítani a szervezetben a homeosztázist, vagyis azt a folyamatot, amely az élő szervezetek változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képességét jelenti, amellyel önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítják

Egy mondatban összefoglalva: képes beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, éppen ezért mindennemű betegségre pozitív hatással van. A kristálysóoldattal számos baj megelőzhető, illetve gyógyítható, továbbá segít a testi-lelki egyensúly megőrzésében és helyreállításában.

A sóoldat néhány alkalmazási módja:

- Sóoldat-ivókúra - Mire jó?
Aktiválja az öngyógyító erőket bőrbetegségek, anyagcsere- és emésztési problémák, mozgásszervi, vese-, hólyag-megbetegedések, allergia, szív- és keringési panaszok, alvászavar, koncentrációs zavarok, stressz esetén

- Inhalálás - Mire jó?
Asztma, hörghurut, arc- és homloküreg-gyulladás, nátha ellen

- Szemöblítés - Mire jó?
Kiszáradt és túlerőltetett szemek, szemfertőzés, szénanátha, árpa

- Orröblítés - Mire jó?
Szénanátha, arc- és homloküreg-gyulladás, felső légutak akut megbetegedése esetén

- Szájöblítés - Mire jó?
Száj- és foghigiéniára; fogínyvérzés, torok- és mandulagyulladás, savas szájflóra, afta ellen

- Sófürdő - Mire jó?
Salaktalanításra, méregtelenítésre; pikkelysömör, bőrpanaszok, stressz, kimerültség, alvászavar ellen

- Egyes testrészek sófürdője - Mire jó?
Lábgomba, szemölcs, repedezett bőr, nőgyógyászati problémák, hüvelygomba ellen

- Bőrápolás - Mire jó?
Pattanásos, gyulladásos bőr, szemölcs

- Borogatás - Mire jó?
- hideg: köszvény, rándulás, ficam, zúzódás
- meleg: "teniszkönyök"
- forró: máj-, vese- és epepanaszok, gyomor- és bélzavarok
A kristálysóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs, kiegyenlítô hatása van. A magas vérnyomást leviszi, az alacsonyt pedig emeli. Segít a szervezet elsavasodásánál, fogínyvérzésnél, fogínygyulladásnál. Oldja a régi nátriumklorid okozta izületi lerakodásokat, vesekövet, fogkövet. Emelett természetes úton visszaállítja a szervezet elektrolit-háztartását.

A sole(szóle)-oldat elôállítása:
egy kis, jól lezárható, tiszta üvegben, egy-két kristálysó darabra tiszta forrásvizet öntünk. Kb. egy óra múlva, egy telített 26 % sóoldat áll rendelkezésünkre. Újra és újra feltöthetjük forrásvízzel, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. Ez az oldat egy steril oldat, határídő nélkül eltartható.
Reggel üres gyomorra 1 teáskanál sókoncentrátumot 2 dl forrás vagy desztillált vízhez önteni és így fogyasz­tani.
Másik alternatíva, hogy 1 teáskanál sóoldatot 1 1 vízhez öntünk, és a nap folyamán fogyasztjuk, ami 100 %-osan tiszta, a szervezet számára már könnyen hasznosítható ásványokat tartalmaz.
Ezt az oldatot vidáman fogyaszthatjuk egész életünkben, ami meg fog hosszabbodni, mert ez a só csak minimá­lisan tartalmaz nátrium-kloridot, így nincs terhelő hatással szervezetünkre.
Gyermekeknél is alkalmazhatjuk kisebb mennyiségben.
Előfordulhat, hogy a sóoldat fogyasztásának kezdetén heves méregtelenítési folyamat indul el, mely hasmenés­sel is járhat. Ha így van, akkor már ideje volt a méregtelenítésnek és a fölösleges salakanyagok eltávolításának. Nincs ok aggodalomra. Ebben az esetben kevesebb koncentrációt használjunk.
A Himalája-kristálysó finomított változatát bátran használhatjuk főzéshez vagy ízesítéshez is.