2008-03-23

Megölte színészeit a Latinovits szerep?

Sötét titok köti össze három színész sorsát. Bubik István autó balesetben vesztette életét, Bertók Lajos a Dunába veszett, Selmeczi Roland halálos karambol áldozata lett. Életükben volt egy közös Pont: haláluk előtt lehetőséget kaptak arra, hogy eljátszhassák Latinovits Zoltán szerepét.
Latinovits Zoltán síron túli bosszújáról suttognak színházi körökben, ugyanis már három színész vesztette életét azután, hogy felkérték "A győzelem ára" című színdarab főszerepére. A műben a színész óriást kellett volna megszemélyesíteniük, Az alakításra azonban egyiküknek sem adott lehetőséget a sors.
2001-ben írtam meg ezt a darabot Latinovits születésének 70. és halálának 25. évfordulójára - emlékszik vissza Siposhegyi Péter, író.


Először volt belőle egy kis felolvasó-színházi előadás Balatonszemesen, ahol a főszerepet Bubik István olvasta fel, de később nem volt hajlandó eljátszani a szerepet. Azt mondta, isten kísértés lenne Latinovits bőrébe bújni. Két évvel később AZ Új Színházban összefutottunk, és azt mondta, meggondolta magát, meg kell csinálni a darabot, de erre már nem kerülhetett sor, mert nem sokkal később autó balesetben meghalt.
Bubik után nehéz volt bárkit is találni, hiszen Latinovits képe élénken él még az emberekben a mai napig, így a megfelelő színész kiválasztása sem egyszerű. A szerzőnek Bubik halála után azt mondták, talán Bertók Lajost kellene felkérnie.


Kiváló színésznek tartottam Lajost, ezért úgy gondoltam vágjunk bele, bár Bertóknak kétségei voltak, azt mondta, ő túl kicsi, sovány és túlságosan proli ahhoz, hogy a színész óriás bőrébe bújjon. Végül mégis kötélnek állt, de nem sokkal később Lupa-szigeténél belefulladt a Dunába.
Ezek után úgy gondoltam, nem foglalkozom tovább a darabbal.
Ez elég lecke volt számomra. Nem is olyan régen azonban Szabados Mihály és Nagy Enikő megkeresett azzal a kérdéssel: Mit szólnál Selmeczi Rolandhoz?".

Én azt mondtam, próbáljuk meg. A fiatal színész azonban másnap meghalt. Döbbenetes számomra, hogy egy nem természetes körülmények között meghalt színész szerepére felkért három színész rendre nem természetes halállal halt meg. Nem gondolom, hogy átok ül a darabon, de megdöbbentő ez a történet. Azt hiszem életemben ebből a darabból már nem lesz semmi. Az lesz a sorsa, hogy halálom után megjelenjen a kötetemben, Az életemben el nem játszott drámaként.

Baku György

2 megjegyzés: