2013-08-25

Jegenyék gyilkolása


A házunk park felőli oldalán állt 4 gyönyörű jegenye. Rengeteg madár lakott rajta. Emlékszem, Zsófi első nyara nagyon meleg volt, és kint aludtam vele éjszaka az erkélyen egy szivacson. Minden kora hajnalban a madarak énekére ébredtünk.
 
 
Pénteken nekiestek az egészséges, hatalmas fáknak. Kinek ártottak szerencsétlenek?
 

Vandál módon végeztek velük. Valakinek kellett s faanyag. Egész Csepelen ez van. Tenni kéne már valamit. A ház előtt illatos akácfák álltak, azokat is kivágták pár éve. Sőt, a gyorsforgalmi út mesés volt régen. Imádtam kocsival hazajönni a nagy fák között. Ráadásul tisztították a levegőt. Azokat is mind kivágták, és apró fákat ültettek helyettük. Hány év kell, mire azok megnőnek? És miért kell gyilkolni a fákat? És büntetlenül?
 

Siralmas a látvány.


Már évekkel ezelőtt is ész nélkül cselekedtek. Ahol a levágott ágakat látjátok, ott a fű sem maradt meg, télen a hó is elolvadt, mert ott megy a talajban a melegvíz. Ha ide tették volna a szemetes kukákat, nem ártottak volna a környezetnek.
De nem, a kis járda másik oldalára, a jegenyék tövébe tették. Lebetonozták a talajt egész a fák törzséig. Eszement népség! Aztán eső esetén a szemetresből kimosódó szennylé csurgott a gyökerekhez.
Tényleg ennyire nincs embereknek eszük? Ennyire nem érzik, mi játszódik le a környezetükben?
Miért nem vigyázunk a természetre? Nem leigázni kéne, hanem élni benne.
 

Fa gyilkolásra van pénz, bezzeg locsolni nincs.

 
Egész nyáron ilyen igénytelen a környezet. Sok éve hajnalban lementem locsolni a ház környékét, vagy este. Köszönet helyett leszúrtak, hogy ne pazaroljam a vizet a kerti csapból. Le is szerelték és betemették. Sok lakásban lopják a vizet, az nem baj. A locsolás igen.  
 
 
 
Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés: miért élek ebben az országban? Vannak olyan helyek, ahol jobb érzéssel bírnak az emberek.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése