2013-09-02

Antioxidánsok



Az antioxidánsok szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Olyan vegyületekről van szó, amelyek megvédik szervezetünket a szabadgyökök romboló hatásaitól. Az antioxidánsok két csoportra oszthatók. Az első csoportba a szervezetünk által előállított enzimek, koenzimek, míg a másik csoportba a táplálékbevitel útján a szervezetbe jutó vegyületek (pl. A-, C-, E-vitamin, szelén stb.) kerülnek.
A szabadgyök egy olyan molekula, amely szabad vegyértékkel rendelkezik. Azon igyekezetében, hogy elektront találjon magának, károsítja az egészséges sejteket és antioxidáns hiányában – amely megakadályozná ebben a tevékenységben – kárt okoz szervezetünkben.
A szabadgyökök elszaporodásához hozzájárul a dohányzás, a stressz, a drog- és alkoholfogyasztás, különböző sugárzások, valamint a vegyileg szennyezett élelmiszerek fogyasztása is. Amennyiben szervezetünkben alacsony az antioxidánsok és magas a szabadgyökök száma, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegségek léphetnek fel, ugyanakkor a szemünk, idegrendszerünk és ízületeink kóros elváltozásaira is számíthatunk.
 
 
Az antioxidáns szint mérése több módszerrel is elvégezhető, laboratóriumi – vér és bőrszövet – vizsgálattól az ún. scannares mérésig. Ez utóbbi a tenyérre irányított lézerfény segítségével megállapítja a bőr-karotinoid indexet. A vizsgálati eredmények sok estben az alsó határ alatt vannak. Antioxidáns tartalmú ételek és vitaminok fogyasztásával javíthatunk ezen eredményeken. Az antioxidánsok számát a tea (zöld és vörös tea) valamint a kávé fogyasztásával is növelhetjük.
A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, egészséges étrend alapvető fontosságú, ám az optimális antioxidáns szint eléréséhez ma már étrend-kiegészítőkre is szükség lehet. Az antioxidáns tartalmú készítmények, termékek fogyasztásával segítjük szervezetünket a szabadgyökökkel vívott harcban, ugyanakkor lassítjuk sejtjeink elöregedését, és számos betegségtől óvjuk meg magunkat.
 
 
Antioxidáns ételek készíthetők az alábbiak felhasználásával:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése