2013-11-15

Ortorexia - tudod mit jelent?



Dolgozom a laptopon, és háttérben a "Különleges halálesetek" megy. Ebben hallottam az ortorexia kifejezésről. Az ostoba fickó napi több liter sárgarépalevet ivott, és szétrobbant a mája. Ő azt hitte, most aztán egészségesen él. Ebbe halt bele. :-)Hiába, a középen levés a lényeg. Bármit viszünk túlzásba, annak ára van.

"Az ortorexia lényege hogy a biomániás kizárólag egészséges tápanyagokat vesz magához. Sajnos a legtöbb esetben a beteg nem tudja, hol a határ, és ha nem jut hozzá a lehető legegészségesebb alapanyagokból készült ennivalóhoz; inkább nem eszik semmit.
 
Az ortorexiás betegek gyakran az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelenség, és esztelenség éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein.
Más esetben az egyén le akarja győzni valamilyen krónikus betegségét, a fölösleges kilóit,  vagy javítani akarja általános közérzetét és egészségi állapotát. Ám csak keveseknek sikerül az új táplálkozási formára való átállást normális keretek között tartani. A szélsőségesre hajlamos szigorú önuralmat gyakorol, egyre fontosabb lesz a mennyiség és minőség, hogyan követi az önmaga által felállított szabályokat. A stabillá vált képletek követése a beteg élete egyetlen értelmévé válik.
 
Naponta több órát szentel az egészséges alapanyagok felkutatásának és étrendjének megtervezésének. A betegség - mivel rengeteg idejét rabolja el a mániákusnak - elvágja az addig stabilitást nyújtó emberi kapcsolatokat, idővel kialakul egyfajta felsőbbrendűség érzés, lenéz mindenkit, aki ragaszkodik a klasszikus étkekhez.
 
Az ortorexiás hamar megtalálja az életében a biztosnak hitt pontot; a betegségekkel szemben a totális védettség illúzióját hiszi, miközben a realitás kontrollja teljesen eltűnik. Ez utóbbi jelenti azt, hogy valaki feltétel nélkül elhisz minden jóindulatúnak hitt tanácsot anélkül, hogy végiggondolná, vagy elemezné egy kicsit. A biomániásra jellemző a spiritualitás keresése a konyhában, a tesztelt étel elfogyasztása földöntúli kielégüléssel és örömmel jár. Miután nagyon szigorú szabályokat követ, a diéta minősége egyben az élet minőségévé is válik.
A legnagyobb veszedelmet a fizikai hatás jelenti. A tökéletesség megszállott követője nem hajlandó természetellenes anyagokat a szervezetébe juttatni. Mivel a beteg nem kap megfelelő arányban fehérjét, zsírokat és szénhidrátot, rohamosan súlyt veszít. Mégpedig ezt az állapotot már csak egy lépcső választja el a sokat emlegetett anorexiától.
Az ortorexiásnak is a tükör és gyorséttermek mellett önmaga a fő ellensége."
 
 
 
"Az ortorexiások a vitamin kapszulák és a szénsavmentes ásványvíz elkötelezett hívei.
 
Mit gondolhatunk erről az új étkezési zavarról? Alapvetően itt sem történik más, minthogy zajlik egy jellegzetes pszichés folyamat, aminek csak a látható kellékei az élelmiszerek. Valójában tehát az egészséges ételek evésének a kényszeréről beszélünk, melyben patológiás ragaszkodás fedezhető fel a tökéletes testi egészség elérésére és megtartására. Egy ortorexiás számára pl. a fagyi vagy bármilyen tiltott étel elfogyasztása az én számára fenyegető és pszichés trauma, mely szorongással és szenvedéssel jár. Talán furcsa lehet, hogy valaki ilyen szigorú szabályok között él, de ennek a hátterében tudattalan motívumokat és magyarázatot találunk.

 
Az ortorexia a betegségekkel szemben a totális védettség illúzióját adja, miközben a  realitás kontroll teljesen eltűnhet. Ez utóbbi jelenti azt, hogy valaki feltétlenül elhisz mindent, amit tanácsolnak neki, anélkül, hogy végiggondolná vagy ésszerűen elemezné egy kicsit."
 
 
 
Mindig is mondom, hogy a betegségek mögött karmikus / gondolati / érzelmi probléma áll. Ha a fejében zavar van, mindegy mit eszik, lesz tünete.
 
Az édesapám alapító tagja volt a MAFILM Nemzetközi Stúdiójának. A 60-as években (is) messze máshol állt a német és a magyar munka etika. Mikor a német gyártásvezető lefényképezte a díszletben alvó magyar munkást, és jelezte apunak, hogy ezt nem fizeti ki, apu mérges lett. Maximalista volt, és zavarta a helyzet. Ennek ellenére odament az illetőhöz, és kérte, legközelebb jobban bújjon el, ha elfáradt. Mindenki imádta apámat, de ő belül mérges maradt. Nem tudott "méregteleníteni".
Tehát a májának jeleznie kellett: Méregteleníts! Magyarul: a májának tünetet kellett produkálnia.
A földsugárzást nem tudta felhasználni, mert sokfelé aludt, sokat forgatott vidéken.
Nem ivott annyi alkoholt sem, hogy az gyengítse le a máját. Ez a lehetőség is kiesett.
Mi vitorlázó repültünk, autót is jól vezetett. Ez sem volt megoldás.
De a májnak sérülnie kell.
Állt hát a Nemzeti Múzeum kerítése mellett a járdán. A vonzás törvénye szerint azt sugározta, hogy a májának sérülnie kell.
Jött hát egy figyelmetlen autós, leesett a cigije, lehajolt érte, és felvezette a Trabantot a járdára. Ott gázolta el aput.
Látszólag "ártatlan" volt, hiszen a járdán ütötték el. De nem, mert a májának valahogy végre sérülnie kellett. Ezen kívül még megkéselhették volna...
 
 
Ez a megvalósulás útja.
 
Tehát: fontos persze, hogy a fizikai testet ellássuk üzemanyaggal. Én is eszem a Flavonmax Active készítményét. Sajnos ma már a zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak elegendő vitamint és nyomelemet.
De semmilyen csodaszer nem véd meg a tünetektől!!! Olyan nincs, hogy az illető nem változik, de a tünet eltűnik!!!!!!!!
Épp ezért értemetlen a "megelőzés" kifejezés. Pontosabban a megelőzés a gondolatok és érzések állandó éber kontrollja. De hiába iszik meg 4 liter sárgarépalét, úgyis meghal a tudatlanságába. (Legközelebb ügyesebb lesz...)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése