2013-11-11

Szabadság

 
"A közösség egy nagyon veszélyes fogalom. A közösség nevében áldozzák fel az egyént, a valós egyént. 
A nemzetek egyéneket áldoznak fel a nemzet nevében - pedig a "nemzet" csupán egy szó. A térképen meghúzott vonalak nincsenek ott a Földön. Mindössze a te játékaid. A térképre húzott vonalak miatt mégis emberek milliói halnak meg - valós emberek halnak meg valótlan vonalakért. Te pedig hősöket csinálsz belőlük, nemzeti hősöket!
 
Ezt a közösségfogalmat teljesen el kell pusztítani, máskülönben így vagy úgy folytatni fogjuk az egyének feláldozását. A vallás és a vallásháborúk nevében is egyéneket áldozunk fel.
 
Semmi sem indokolja a közösségek létezését: elegendőek az egyének. És ha az egyéneknek van szabadságuk, ha pszichológiailag és spirituálisan szabadok, akkor természetes módon a közösség is szabad lesz spirituálisan.
 
A közösséget egyének alkotják, nem megfordítva. Azt mondják, az egyén csupán a közösség része - ez nem igaz. Az egyén nem csupán a közösség része: a közösség egyszerűen egy szimbolikus szó az egyének találkozására. Ők nem részei semminek: függetlenek maradnak. Önálló egységek maradnak, nem válnak a közösség részévé.
 
Ha valóban a szabadság világát akarjuk, akkor meg kell értenünk: a közösség nevében már annyi mészárlás történt, hogy éppen ideje felhagyni vele. Minden közösségnek el kell veszítenie múltbéli nagyságát. Az egyéneknek kell hordozni a legnagyobb értéket.
 
Szabaddá válni valamitől, nem valódi szabadság. Én nem arról a szabadságról beszélek, amikor megtehetsz bármit, amit akarsz. Az én szememben a szabadság azt jelenti, hogy önmagad vagy."


(Osho: Szabadság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése