Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2009. március 3., kedd

Zöld Tara napja


Holnap, március 4-én, szerdán
ismét Zöld Tara napja lesz.

Ez minden hónapba arra a napra esik, mikor a Holdnak már éppen a fele látszik.

Segítségért fordulhatsz hozzá. Szinte azonnal átrendezi az energiáját annak, aminek kapcsán a támogatását kérted.
Ahogy elnézem a világot, mindenkinek lehet hozzá kérése.

Mantrája :

OM TARE TUTTARE TURE SHAVA

A buddhista mitológiában az egyik legnépszerűbb női alak a végtelen könyörületesség megtestesítője, akinek kultusza különösen Tibetben, Mongóliában és Nepálban elterjedt. Nem ismeretes, hogy személye mikor és hol tűnt fel először, de valószínű, hogy az i.sz. 1. évezred első felében Indiában, erre utal óind neve is, amelynek jelentése: csillag.
Az első európai misszionáriusok Szűz Máriával azonosították. Amikor kultusza a 11. században eljutott Tibetbe, származásáról több mítoszt is lejegyeztek. Az egyik változat szerint Tara Avalokitesvara, az egyik legfontosabb bodhiszattva – megvilágosodásra törő, segítő lény – könnyéből született, amikor az a világ szenvedéseit siratta.

Más változat szerint élt valaha egy hercegnő, akibe beköltözött a megvilágosodás szelleme. A szerzetesek úgy vélték, hogy az újjászületésűen ezért férfiúnak kellett volna lennie. A her­cegnő ezt visszautasította, mondván, számára mindegy, hogy milyen alakban született meg, sőt örül női mivoltának. Sokan akarják férfi alakban elérni a nirvánát, de kevesen tekintik a nőiséget a megvilágosodás eszközének. Ő e kevesek közé kívánja magát sorolni. Ezután hosszú meditációba merült, majd fogadalmat tett, hogy megszabadít minden élőlényt a szenvedéstől. A hercegnő így Tarává lényegült, s azóta is naponta beváltja fogadalmát.

A buddhizmus – pontosabban a vadzsrajána – panteonjában különféle neveken 21 Tarát tartanak nyilván. Indiai királynői ruhában ábrázolják, kéz és lábtartásuk, valamint színük szerint különböztetik meg őket. A legismertebbek: a Zöld Tara (Szjamatára) és a Fehér Tara (Szitatára). Fehér Tara lábai egymáson nyugszanak a lótuszon, Zöld Tara egyik lábával lelép hozzád, hogy felemelhessen téged.