2009-08-02

Diplozoom paradoxum


"Nincs benne harag - a legnehezebb időszakon már túl van, amikor nem tudott aludni a mérhetetlen szenvedéstől és gyűlölettől, ami a szívét nyomta. Most már megérti Ewa viselkedését, rájött ugyanis, hogy a monogámia csak egy mítosz, amit lenyomtak az emberiség torkán.
Sokat olvasott a témáról, és megtudta, hogy szó sincs hormontúltengésről vagy hiúságról: egyszerűen genetikailag kódolva van bennünk a hűtlenség, akárcsak a többi állatban.
A kutatások nem tévednek: a tudósok, akik apasági teszteket végeztek bizonyos madarakon, majmokon és rókákon, fölfedezték a tényt, hogy ezek a fajok hiába alakítottak ki a házassághoz nagyon hasonló társas kapcsolatot, attól még korántsem biztos, hogy hűségesek is egymáshoz. Az utódok az esetek 70%-ában fattyak. Igor kívülről fújja a seattle-i Washington Egyetem pszichológiaprofesszorának, David Barashnak egy megállapítását: "Azt tartják, hogy csak a hattyúk hűségesek egymáshoz, de még ez sem igaz.
Egyetlen faj létezik az állatvilágban, amely nem követ el házasságtörést: egy amőbafaj, a Diplozoon paradoxum. A két egyed ugyanis még fiatalon találkozik egymással, és a testük egyetlen szervezetté egyesül. Minden más faj képes a hűtlenségre."
(Paulo Coelho: A győztes egyedül van)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése