Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2010. szeptember 20., hétfő

Spirál az úrben

Egy csillagpáros furcsa, spirális alakú ködösséget hozott létre maga körül. A kettős egyik tagja a világűrbe dobálja külső rétegeit.

Szokatlan alakzat látható a mellékelt kép bal oldalán a csillagközi térben, amelyet IRAS 23166+1655 jelzéssel láttak el a szakemberek. A 0,3 fényév átmérőjű spirális képződményben négy-öt fordulat erejéig követhető a sugárzó csillagközi anyag, amint a középpont körül felcsavarodik. Az alakzatot feltehetőleg az LL Pegasi jelű kettőscsillag hozta létre, amely a spirál közepén foglal helyet.

A kettős egyik tagja az élete végén jár, és az úgynevezett planetáris-köd fázisban a külső rétegeit ledobja magáról. Eközben kering egymás körül a két objektum, és az anyagledobást mozgásuk, valamint gravitációs terük is befolyásolja, létrehozva a spirális alakzatot. A megfigyelt tágulási sebesség alapján egy-egy ilyen ív kialakításához mintegy 800 év szükséges - ez az érték közel áll a kettős két komponensének egymás körüli keringési idejéhez.