2011-11-30

Dialízis agyrém


Vannak olyan pillanatok, amikor nehéz indulatok nélkül írni. Ez most ilyen. Igyekszem, de...
.
Aki nem tudja mit jelent a dialízis, pár szó róla: van, amikor a vese felmondja a szolgálatot és nem képes kiválasztani a mérgeket és a vizet. Ilyenkor a beteget rendszeresen rákötik egy ilyen szekrényre, és a gép tisztítja át a szervezetet a vese helyett.
Nem könnyű ezeknek az embereknek az élete, mert kétnaponta 4 - 4,5 órát töltenek odaláncolva a géphez. Nem utazhatnak el napokra, stb. De akár évtizedekig is élhetnek ezzel a korlátozással. Eddig semmi gond.
.
Ami sokkolt:
tegnap, mikor kezeltem egy ilyen hölgyet, megtudtam, hogy a hétvége mindig egy rémálom számára. Hétfőn, szerdán és pénteken járhat kezelésre. Szombaton már kezd félni az evéstől, vasárnap alig eszik és rosszul van, mire hétfőn végre mehet a rendelésre.
Mi van???????????????????????????????
A benzinkutak, bevásárló központok tudnak éjjel - nappal nyitva tartani, és egy dialízis központ nem?
Aztán kiderült, hogy a másik csoport kedden - csütörtökön - szombaton jár. Nekik keddig kell kibírni.
1. Az emberi test a működésében és kiválasztásában nem ismeri a vasárnapi szünnapot!!!!  Ki az a bárgyú, aki ezt nem ismeri fel? Ezt nem tanítják az egyetemen?
2. Szerintem már az első osztályos gyerekek között is a legtöbben meg tudnák oldani azt a matematikai feladatot, hogy mi lehet a megoldás: minden másnap kezelésre járni. Mindegy, hogy milyen napra esne., mivel nem ez a lényeg!!!!
Sokkoló, hogy ennyi empatikus képesség sem szorult a megfelelő emberekbe. Addig, míg az egyiknek nem veszik ki a veséjét, ez így marad?

1 megjegyzés:

  1. Teljesen egyet értek. Sajnos én is láttam már személyt, aki átszenvedte a vasárnap délutánt megváltásként várva a hétfő reggel. És mi van a nyárral? Akkor mindenkinek több folyadékra van szüksége...

    VálaszTörlés