2009-10-28

Gyermekek és a vallás

Minden gyerek egyedüli példány, ezért nem létezik egyetlen általános gyakorlat, amely mindnyájukra alkalmazható.
Aki megpróbál egy gyermeket valamely vallás követőjévé tenni, abból hiányzik az együttérzés, az az ember kegyetlen: magát a lelkét fertőzi meg az új és érintetlen jövevénynek.
Mielőtt a gyermek egyáltalán feltehetné a kérdéseit, máris megkapja a válaszokat a tömegigényekre szabott filozófiák, dogmák és eszmerendszerek képében.
Ha a gyermek egy szép napon érdeklődést mutat Isten iránt, és kérdezősködni kezd, akkor igyekezz ne csak a te Istenedről alkotott elképzeléseidet átadni neki - hiszen senki sem formálhat kizárólagos jogot Istenre! Mutasd be neki Az Istennel kapcsolatos valamennyi elképzelést, amelyeket a különböző korokban a különböző vallások, kultúrák és civilizációk a népek elé tártak! Mutasd be neki az összes Isten - eszmét, és mondd neki: "Azt választhatod ezek közül, amelyik NEKED tetszik. Ha pedig egyik sem elégít ki, akkor kieszelheted a saját elméletedet. Ha minden elhibázottnak tűnik számodra, és úgy véled, hogy TE jobb elképzeléssel tudsz előállni, akkor dolgozd ki a saját elméletedet! Ha pedig úgy találod, hogy képtelenség olyan elképzelést kidolgozni, melynek nincsenek meg a gyenge pontjai, akkor vesd el az egészet: nincs rá szükséged!"
Megmondhatod a gyereknek: "Igen, nekem megvan a magam elképzelése Istenről, és ez is egy változat a legkülönbözőbb eszmék gyűjteményében. Ezt is választhatod, én azonban nem állítom, hogy az én elképzelésem a helyes. Azért, mert nekem tetszik, még nem biztos, hogy neked is tetszeni fog."
Nem feltétlen szükségszerűség, hogy a fiú egyetértsen az apjával, a lány egy véleményen legyen az anyjával.
Ami azt illeti, sokkal kedvezőbb esetnek tűnik, ha a gyerekek NEM értenek egyet a szüleikkel. Így megy ugyanis végbe az evolúció. Ha minden gyermek az apja véleményt szajkózná, akkor nem volna fejlődés, hiszen minden új apa egyetértene a saját apjával.
(Milyen lenne, ha még mindig napistent imádnánk például?! :-D Csak hogy még régebbre ne menjek vissza.)
Ám mivel a fiúk és lányok ellentmondanak az apáknak és anyáknak, az egész hagyományrendszerüknek, az emberi lények továbbfejlődnek.
Az egész emberi fejlődés egyetlen roppant ellenkezés a múlttal. És minél intelligensebb vagy, annál eltérőbb véleményt képviselsz. A szülők persze az egyetértő gyerekeket becsülik, és elmarasztalják azt a gyereket, aki különböző nézeteket vall.
(Osho: Az élet és a szeretet természetes szakaszai)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése