2009-10-20

Konfliktus a szülőkkel

"A régi hagyományok arra intenek, hogy oly mélyen szeresd és tiszteld a szüleidet, ahogyan csak lehetséges - hiszen az ego a családban üti fel a fejét, a család a termőtalaja. Itt kell megoldást találnod rá, másként mindenütt kísérteni fog.
(Én még azt is hozzáteszem, hogy mindig a gyermek dönti el, hogy hová, kikhez születik le. Inkább tudatosítsa az ember, hogy miért éppen őket választotta!)
A pszichoanalítikusok arra a következtetésre is eljutottak, hogy ők mindössze a közted és a szüleid között felmerült problémákhoz vezethetnek vissza téged, amelyek feloldására azután neked kell megpróbálnod megoldást találni. Ha képes vagy megoldani a szüleiddel fennálló konfliktusaidat, akkor számos egyéb konfliktus egyszerűen eltűnik az életedből, hiszen ezek mind ugyanabban az alapkonfliktusban gyökereznek.
Egy olyan férfi például, aki nem békült meg az apjával, az irodai főnökével sem lesz soha oldott viszonyban - mivel a főnök számára apafigura.
Egy szüleiddel fennálló apró konfliktus minden emberi kapcsolatodban tükröződni fog.
Ha nem vagy megbékülve anyáddal, akkor a feleségeddel sem lehetsz békés viszonyban, hiszen számodra ő a női nem képviselője, és nőkkel általában sem lehet harmonikus a viszonyod, hiszen anyád az első asszony az életedben, ő a nők első modellje. (Tanúsítom: a velem vagy környezetemben élt/élő férfiakat ismerve. :-D ) Valahányszor összeakadsz egy nővel, ő az anyádként jelenik meg, és az anyai kapcsolat szövődik tovább.
Az ego az apához és anyához fűződő kapcsolatban születik meg, és ott is kell kezelni. Másként csak a fa ágait és leveleit fogod nyesegetni, a gyökerei azonban érintetlenek maradnak.
Ha rendezed a viszonyodat apáddal és anyáddal, érett felnőtté válsz. Ekkor az ego tovatűnik, és te megérted, hogy tehetetlen voltál, hogy másoktól függtél, és nem te voltál a világ középpontja.
Ennek tudatában az ego mind jobban elhalványul, és mihelyt feloldódik konfliktusod az élettel, oldottá és természetessé válsz, ellazulsz, és lebegni kezdesz.
A világ többé nem ellenségekkel van teli, hanem egy családdá, egyetlen szerves egységgé válik. A világ többé nincs ellened, együtt lebeghetsz vele."
(Osho: Szerelmesen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése