Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2009. október 19., hétfő

Szeretet vagy üzlet?

Ahelyett, hogy azon töprengenél, hogyan kaphatsz szeretetet, kezdj el inkább adni! Nincs más út.
Az embereket jobban érdekli, hogyan szerezhetnek és kaphatnak; mindenki csak kapni akar, és úgy tűnik, senki sem leli örömét az adásban. Az emberek nagyon vonakodnak attól, hogy adjanak - ha mégis megteszik, hát csakis azért, hogy kapjanak cserébe. Ez a viselkedés szinte üzleties, olyan, mint egy alku. Az emberek folyton éberen figyelnek, hogy meggyőződjenek róla, többet kapnak, mint amennyit adnak - ekkor érzik úgy, hogy jó üzletet, jó alkut kötöttek. És a másik fél ugyanígy jár el.
A szeretet azonban nem kereskedelmi ügylet, úgyhogy hagyj fel az üzleti szellemmel! Másként elszalasztod az életedet és a szeretetet minden gyönyörűségükkel egyetemben - hiszen mindaz, ami gyönyörű bennük, távol áll az üzletiségtől.
Az üzlet szükséges rossz persze, ám a létezés mit sem tud az üzletről.
A fák virágba borulnak, és ez nem üzlet; a csillagok ragyognak, és ez sem üzlet, hiszen nem kell fizetned érte, és senki sem követel tőled semmit. Egy madár az ajtód elé repül, elénekli a dalát, és nem kéri tőled nagyrabecsülésed jelét. Elénekli a dalát, majd boldogan tovaröppen, és nyoma sem marad.
(Osho: Szerelmesen)